Salt eller sand på veiene?

Hver vinter får vi spørsmål om hva vi strør veiene med og hvorfor vi bruker salt. Her er litt informasjon:

Smågater strøs med saltblandet sand

Hva strør vi med?
Stavanger kommune bruker salt på alle veier der det går kollektivtrafikk, på de viktigste gang- og sykkelveiene og i de viktigste bratte bakkene.

I øvrige boliggater strør vi med strøsand med kornstørrelse 2-4 mm, iblandet salt. Denne blandingen finner du også i strøsandkassene ved miljøstasjonene.

Hvorfor salt?
Kort sagt blir veiene mer trafikksikre og du kommer lettere dit du skal når vi strør med salt. Fordi:

• Salt hindrer at vann på veibanen fryser til is
• Salt løser opp og fjerner is
• Salt hindrer at snø pakker seg sammen og fester seg på veien.

I strøsandkassene er det nødvendig med litt salt i sanden for at sanden ikke skal fryse fast når det er kuldegrader.

Hvorfor salter vi veier som ikke er glatte?
I såkalt typisk Stavangervær, der gradestokken er +/- 0 grader, kan du noen ganger se at saltbilen er ute og strør på bar eller våt vei. Det skjer når det meldes vær som kan føre til glatte veier i løpet av natten. Saltet reduserer faren for at veien blir glatt.

Hvorfor bruker vi ikke bare strøsand?
Strøsand gir mindre trafikksikre veier enn om vi bruker salt. Med salt får vi flere dager med bare veier.

Strøsand egner seg på lite trafikkerte veier med langvarig is- eller snødekke. I Stavanger er været uforutsigbart og det er vanskelig å forutse lange perioder med stabilt kaldt vær.

På veier med mye trafikk blåser strøsand lett bort, og effekten av strøingen blir kortvarig.
Derfor blander vi litt salt i sanden også på mindre trafikkerte veier, for å øke muligheten for bare veier.

Mindre salt?
Salt skal ikke brukes på løs snø. Da brøyter vi først. Salt er heller ikke egnet til å tine store mengder is.

Begrenser vi bruken av salt, vil det være bra for vegetasjonen langs veiene. I tillegg ruster bilene mindre, vi får bedre sikt ved våte veier og mindre snøsørpe.

Men det blir også flere ulykker på dager med vanskelig føre om vi ikke bruker salt. Det blir mer stans i trafikken og veiene blir mindre framkommelige. Derfor fortsetter vi å bruke salt. For din sikkerhet. Men ikke mer enn vi mener er nødvendig.

Slik prioriterer vi brøyting og strøing i Stavanger

Tlf: 04005 / +47 51 50 70 90