Åpningsfest på biblioteket

Tore Renberg, Frode Grytten, Børge Lund, Cecilie Enger, Øyvind Rimbereid og Kriminell Kunst er blant de som deltar på nyåpningen av Stavanger bibliotek, lørdag 11. janaur.

Velkommen til åpningsfest!
11. januar 2014 åpnes dørene. Da står et splitter nytt, lyst, åpent og innbydende bibliotektilbud klart til å ta imot regionens befolkning. Den nye og moderne biblioteksavdelingen i Sølvbergets første etasje blir Stavangers nye møteplass, og en slik nyhet må selvsagt markeres.

Åpningsfest
For å gjøre alle bibliotekvenner kjent med de nye tilbudene og de nye arenaene inviterer Sølberget til en fest som strekker seg fra tidlig morgen til sen kveld. Her er det noe for enhver smak.

Sjekk Facebook-eventen / Les om åpningsprogrammet på Aftenbladet.no / Les og hør innslag på NRK Rogaland og Kulturnytt

Programmet:  
Global morgen: Kvinner i Afghanistan

Kl. 10.15 / Møteplassen

En gjeng jenter i Afghanistans hovedstad vil bare spille fotball. Den prisbelønte journalisten Anders Sømme Hammer har fulgt disse jentene i en lengre periode fram til Norway cup-deltagelsen i 2011. I etterkant skrev han boka Heia Kabul, som gir et sjeldent innblikk i afghanske jenters liv i et krigsherjet Kabul. Møt Hammer i samtale med Khalida Popal, hovedpersonen i boka og en av spillerne på Afghanistans første kvinnelige fotballandslag.

Illustratør Annlaug Auestad: Digital tegneverksted for skolebarn
Kl.10.30-15.00 / 1. etasje, Barnesonen, påmelding ved oppmøte

Auestad har illustrert mange fine barnebøker, og skal lære barn hvordan man kan bruke pc til tegning og at man slett ikke trenger å være kjempegod til å tegne for å få det til. Dere kan følge opplæringen og barn tegner live på storskjermer.

Alder: 3-4 klasse og oppover

Svein Nyhus: Hva sier reven?
Kl. 11.30 / Møteplassen

Du skal ha tilbrakt ganske mange måneder under en stein på et bortgjemt sted uten å ha fått med deg Ylvis-brødrenes internasjonale landeplage The Fox. Det mange ikke vet er at brødrene hadde planer om å lage bildebok om reven lenge før hele verden lærte sangen.

Illustratøren som fikk oppgaven med å overføre alle dyrelydene til bokform var Svein Nyhus, og han har virkelig greid å overføre den musikalske galskapen til papir.

Nyhus er en av landets fremste illustratører, og boken har blitt en kreativitetsbombe som er spekket med både bråkete og poetiske innfall. Under åpningsfesten vil Nyhus tegne og fortelle fra boka. 

Passer for barn fra 3-400 år

Offisiell åpning
Kl. 12.30

Ordfører Christine Sagen Helgø foretar den offisielle åpningen av bibliotekets nye etasje.

Eventyrlørdag
Kl. 13:00 / Kjelleren

Eventyr og tegning med fortellerne Liv Brita Brodal og Marianne Stenerud.
fra 4. år.

Cecilie Enger: Mors gaver
Kl. 13:00 / Møteplassen

Da Cecilie Engers mor havnet på sykehjem med Alzheimer, ble barndomshjemmet tømt i løpet av en helg. Under opprydningen finner Cecilie morens sirlig nedtegnede lister over samtlige av familiens julegaver gjennom fire tiår.

Med listene som utgangspunkt har Cecilie Enger skrevet boka Mors gaver om sin egen families historie, fra slutten av 1800-tallet og frem til i dag.

Enger intervjues av Elisabeth Hovland.

Familiekonsert med Stian Carstensen 
Kl. 14:00 / Møteplassen

Multiinstrumentalist Stian Carstensen får med snerten og fartsfylt humor - selvakkompagnert av banjo og trekkspill - både store og små til å trekke på smilebåndet.

Noen kjenner ham kanskje fra Farmers Market, Norges spesialister på skeiv høyoktan balkanjazz.

Velkommen til en uforutsigbar seanse som vil begeistre både store og små. Det er duket for musikalsk ønskestund der de minste bestemmer hva Stian skal spille.

Konserten har ingen øvre farts- eller aldersgrense! 

Børge Lund: Lunch
Kl. 15:00 / Kjelleren

I løpet av få år har Børge Lunds tegneserie Lunch blitt en av landets mest populære. Stavanger-tegnerens latterkrampefremkallende karakteristikker av galskap i åpne kontorlandskap trykkes nå i over 70 norske og internasjonale publikasjoner og i eget blad. Historiene om Kjell, Nico og Bache ble belønnet med Pondusprisen i 2010 og Sproingprisen i 2012. Lund besøker oss på åpningsdagen for å fortelle om hvordan Lunch har utviklet seg og hvordan livet som tegneserieforfatter egentlig er.

Vi har også gleden av å presentere en stor utstilling med Lunds Lunch-striper. Utstillingen henger i Møteplassen i 1. etasje fra 11. januar til 31. januar.

 

Øyvind Rimbereid og Frode Grytten 
Kl. 16:00 / Møteplassen

Å sette to sterke stemmer sammen på en scene gir ofte svært spennende resultater. Vi gleder oss derfor stort over at to av våre favorittstemmer, Øyvind Rimbereid og Frode Grytten, har takket ja til å møte publikum på nyåpningen av Stavanger bibliotek.

Samtalen mellom de to ledes av Kapittel-sjef Espen Røsbak, og han har fått ett spesifikt stikkord for samtalen: Musikk. Et stikkord det ikke er vanskelig å finne mange eksempler på i begge forfatternes produksjon.

Tore Renberg
Kl. 17:00 / Møteplassen

25. september i 2013 ga Tore Renberg ut ny roman. Den heter Vi ses i morgen. Den handler ikke om Jarle Klepp. Den er helt, helt, helt annerledes. Anmelderne har strødd om seg med ekstatiske vurderinger og leserne har omfavnet Rudi, Cecilie, Malene, Jan Inge, Sandra, Pål og resten av det fargerike persongalleriet. Vi ses i morgen er en over seks hundre sider lang roman som egentlig kan oppsummeres med fire ord på Stavangerdialekt: Bånn gass heile veien.

Renberg er en selvskreven gjest på nyåpningen av Stavanger bibliotek. Samtalepartner er musikkblogger og tidligere kulturjournalist Øyvind Berekvam, og Renberg har bare gitt ett stikkord for hva han ønsker seg: Friksjon.  Dette stikkordet kombinert med den nye romanen bør være et utmerket utgangspunkt for en seanse om skjebner og spenning i verdens rikeste by i verdens rikeste land.

Biblåsessions: Kriminell Kunst 
Kl. 18:00 / Møteplassen 

Kriminell Kunst ble i fjor kåret til "Årets live-act" av Natt & Dag og vant nylig Publikumsprisen, som ble delt ut av Sandnes Sparebank. Debutalbumet deres Fyssta sjevå ble sluppet tidligere i år og låten “Gjer Faen” ble fort en favoritt på diverse radiostasjoner. NRK P3 skrev om sangen: “Hard Stavanger-hiphop med rå flow, internasjonalt produksjonsnivå og et skikkelig fengende refreng. Gjer Faen kommer til å stå igjen som en av årets beste, norske raplåter.” Gjengen er for tiden i studio og jobber med neste album som etter planen skal ut sommeren 2014. 

Grafill: Svein Nyhus: Hva sier reven til voksne?
Kl. 19:00 / Kjelleren

Nyhus er en av landets fremste illustratører med en rekke prisbelønte bildebøker, blant annet Sinna Mann og andre allalderbøker skrevet av kona Gro Dahle, André Bjerkes Moro-vers og Märtha Louises Hvorfor de kongelige ikke har krone. Nå gjør han tidenes suksess med boken Hva sier reven? basert på Ylvis' monsterhit på YouTube. I dette bildeforedraget snakker han om å fortelle med bilder og avslører hemmeligheter fra arbeidet med særlig vekt på den siste boken. Passer for alle som liker tegning, design, bøker og populærkultur for store og små - eller bare liker rever.

Åpen mottagelse for byens befolkning:
Kl.20:00 / 1. etasje
Åpen mottakelse for byen

Vi inviterer alle til mottakelse i byens bibliotek. Vi gratulerer oss selv med dagen og byr på noe lett å spise, høre og se. Bli med på feiringen! I tillegg kan du høre instrumentale jazzklassikere spilt av gitaristen Robin Methlie som tar sin mastergrad i utøvende musikk ved Universitetet i Stavanger sammen med kontrabassisten Olav Imerslund. 

Frode Grytten brenner huset ned
Kl. 21:00 / Møteplassen

Frode Gryttens ferske roman, Brenn huset ned, forteller en poetisk historie om The Clash. Bandet ville forandre verden – de ville være stemmen til en hel generasjon. De glødet i fem-seks år, så brant de ut. Ifølge Grytten var The Clash et band som gjennom sin sammensmelting av hvit støy, ska, reggae og funk skapte lyden av endring.

Sammen med Pedro Carmona-Alvarez og fullt band vil Grytten gå igjennom Clash-sangene på nytt, og vri dem i sin retning.

Medvirkende: Frode Grytten (stemme), Pedro Carmona-Alvarez (sang, gitar), Michael Barnes (saksofon, fløyte, perkusjon), Ivar Thormodsæter (trommer), Ole Amund Gjersvik (bass) og Einar Sogstad (orgel, piano). 


Sentralbord 51 50 70 90

Varsle om feil

Valg

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Thomas Bore Olsen