Bruker mindre sprøytemidler

Stavanger kommune har fra i år sluttet å bruke sprøytemidler på over 200 uteområder. Nå skal ugresset lukes og brennes vekk. Og litt mer ugress må vi tåle i fellesområdene.

- Vi har begynt med de viktigste områdene, ikke minst der barn ferdes mest, forteller seksjonsleder Felicitas Heimann i Park og vei.

Dermed er det helt slutt på å bruke gift på uteområder rundt barnehager, skoler og sykehjem, ved lekeplasser, badeplasser og langs vassdrag.

UgressbrennerBrenner og luker
Med på laget har Park og vei Stavanger Natur- og idrettsservice (NIS), som gjør det meste av arbeidet og nå skal prøve ut mer miljøvennlige metoder. De har skaffet seg en gassdrevet ugressbrenner, som svir plantenes røtter.

Andre steder kan bed og busker med mye ugress gjøres om til plen, som heller ikke sprøytes.

- I tillegg skal det altså lukes mer, men lite er dessverre like effektivt som gift, så det blir nok noe mer ugress enn før på steder vi ikke sprøyter. Ser folk dette, ta det som et tegn på at det sannsynligvis er trygt og giftfritt miljø, sier Heimann.

Målet på lengre sikt er å kutte sprøytemidler helt på kommunens utearealer.

Litt ugress er ok
Heimann er spent på om folk flest vil tåle noe mer ugress i floraen i offentlige områder til fordel for mindre gift i miljøet. I andre land er folk mer vant til det.

- Folk må gjerne fjerne ugress i nærmiljøet selv, men uten sprøytemidler. Skulle ugresset ta helt overhånd, er det fint om vi får en melding på VOF, sier Heimann.

Før kommunen kutter ut sprøyting flere steder, skal NIS og Park og vei-avdelingen høste erfaringer fra det første året med 209 giftfrie kommunale uteområder.

Sentralbord 51 50 70 90

Varsle om feil