Verdens Energibyer i Stavanger

Ordfører Christine Sagen Helgø tok imot toppledere og ordførere fra Verdens Energibyer fredag. Med utsikt over Gandsfjorden fikk deltakerne nyte lunsj i toppen av det skjeve tårnet i Jåttåvågen.

Ordfører Christine Sagen Helgø sammen med ordførere og toppledere i Verdens Energibyer. Foto: Lene Klovning Jørpeland.

I fire dager skal representanter fra 16 av verdens ledende energibyer få oppleve Stavanger. Det er 12 år siden sist årsmøtet ble holdt her i byen, og mange har også valgt å bli igjen og oppleve ONS.

Fikk høre om Jåttåvågen
Under lunsjen snakket direktør for Kultur og byutvikling i Stavanger om utviklingen av Jåttåvågen fra 70-tallet og fram til i dag. Gunn Jorunn Aasland fortalte om hovedgrep i utbyggingen etter at planen for området ble vedtatt i 2001.

- Vi har gjort noen gode grep her i Stavanger og fått til mye som vi gjerne viser fram. Næringsutviklingen som har fulgt i kjølvannet av oljeindustrien har gitt oss store investeringer i byutviklingen. Jeg setter stor pris på å få anledning til å fortelle om den flotte byen vår til verdens energibyer, sa Aasland.

Rådmann Inger Østensjø fortalte blant annet om befolkningsveksten Stavanger opplever, og konsekvenser av veksten.

På bare 40 år har byområdet doblet seg i antall mennesker. Vi har gått fra å være en mindre industriby til en stor og moderne kunnskapsby, kulturby og ikke minst energiby. Jåttåvågen som et «utsnitt» av byen illustrerer hva som har skjedd med hele byregionen de siste 40 årene. Historien om utviklingen av Jåttåvågen er samtidig en viktige del av historien om Stavanger som energihovedstad, sa Østensjø.

Program
Programmet rundt årsmøtet startet torsdag 21. august og varer til søndag 24. august. Under oppholdet skal deltagerne blant annet besøke Statoil, få omvisning på oljemuseet og få oppleve Lysefjorden og Preikestolen.

Om Verdens Energibyer
Verdens Energibyer (World Energy Cities Partnership, WECP ) er et nettverk med 21 byer fra hele verden. WECP signerte i 2009 Calgary Climate Change Accord (CCCA) med formål å redusere utslipp av CO2 med 20 % innen 2020 basert på utslippene i 2005. Avtalen har også et langsiktig mål på 80 % reduksjon innen 2050. Samarbeidet innebærer utveksling av beste praksis for å nå målene og drøfte strategier og kompetanseutvikling.

Det er ordfører Christine Sagen Helgø som er president i Verdens Energibyer.

I dag har organisasjonen følgende medlemmer:

Aberdeen (Skottland), Atyrau, (Khasakstan), Calgary (Canada), Dammam (Saudi Arabia), Daqing (Kina), Doha (Qatar), Dongying (Kina), Esbjerg (Danmark), Halifax (Canada), Houston (USA), Luanda (Angola), Karamay (Kina), Malabo (Ekvatorial Guinea), Perth (Australia), Port Harcourt (Nigeria), Rio de Janeiro (Brasil), San Fernando (Trinidad og Tobago), St. John's (Canada), Stavanger (Norge), Tomsk (Russland), Villahermosa (Mexico).

Direktør for Kultur og byutvikling i Stavanger kommune, Gunn Jorunn Aasland, fortalte om byomformingen i Jåttåvågen de siste 13 årene. Foto: Lene Klovning Jørpeland.

Sentralbord 51 50 70 90

Varsle om feil