Julie Kortgaard

Pedagogisk leder i Askeladden barnehage
- Så langt er jeg veldig glad for å være i Stavanger. Det er mye dårlig vær, men ikke så ille som jeg hadde trodd, sier Julie Kortgaard.

I Danmark er det ingen enkel sak for en nyutdannet pedagog å få seg jobb. Arbeidsledigheten er økende, og stadig flere søker seg til Norge. Da det ble arrangert jobbmesse i den lille byen Ikast midt på Jylland i oktober, tenkte Kortgaard at det kanskje kunne åpne seg en mulighet.

- Målet med messen var å motivere oss dansker til å søke arbeid i Norge. Stavanger kommune hadde en stand, og jeg kom i prat med en der, forteller hun.

Samme kveld sendte hun avgårde en søknad. Syv uker senere var Kortgaard på plass i Askeladden barnehage.

- Det gikk så fort. Men jeg var klar, og har alltid likt å reise. Kommunen skaffet meg leilighet, og det gjorde det lettere å ta beslutningen. Hadde jeg blitt i Danmark hadde jeg antakelig vært arbeidsledig, og det gidder jeg ikke.

Mer ansvar

Kortgaard er pedagogisk leder for en avdeling med 11 barn mellom 0 og 3 år.  Verken språklig eller kulturelt er det store forskjeller mellom Norge og Danmark.

- Av og til lurer barna på hva jeg sier, men det går stort sett bra. Derimot synes jeg det er litt vanskeligere å skrive norsk, men det går seg nok til. Foreløpig må jeg ha hjelp når jeg skal skrive månedsbrev til foreldrene, forteller hun.

De danske barnehagene er organisert noe annerledes, men fungerer ellers stort sett som de norske. I Danmark er det flere pedagoger og færre assistenter. Pedagogene jobber i team, og fordeler ansvaret seg i mellom.

- Her er jeg den eneste utdannede pedagogen på avdelingen, og jeg er alene om et større ansvar. Det er uvant, men spennende og utfordrende.

Både kolleger i barnehagen og de hun har kontakt med i kommunen har stått på for at hun skal føle seg velkommen.

- Jeg føler meg veldig ønsket. Det gir meg en ekstra motivasjon.

En naturopplevelse

Vind og regn til tross, hun stortrives i Stavanger og har ingen planer om å flytte tilbake til hjembyen Århus med det første.

- Å bo her er virkelig en naturopplevelse. Jeg elsker å fotografere og male, og blir inspirert av naturen. Jeg går ofte rundt Stokkvannet. Preikestolen står høyt på listen over steder jeg skal se. Jeg venter bare på litt bedre vær.

Foreløpig har hun ikke kjent på hjemlengsel, bortsett fra når hun er ute og handler og ser de høye prisene.

- Så er lønnen høyere her enn hjemme, så det går opp i opp.

Hun anbefaler gjerne og ofte sine danske kolleger å komme etter.

- De sier det høres spennende ut, så det er slett ikke utenkelig at det kommer flere etter hvert. Hvis de har mot til det vil de få en kjempeopplevelse. Det er jeg sikker på.

Bilde av Julie Kortgaarrd i forbindelse med et ansatt intervju. Foto: Guro Waksvik

Stilling: Pedagogisk leder
Ansatt siden: Desember 2013
Utdanning: Barnehagelærer

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam