Stig Atle Tøftum

Assisterende styrer i Bekketunet barnehage

- Vi har et sterkt og godt faglig miljø i barnehagen. Gjennom mange aktive diskusjoner blir faget levende. Vi har også en fin balanse mellom fag og humor. Vi kan le av og med hverandre, uten at noen av den grunn blir såret, sier Stig Atle Tøftum.

Bekketunet barnehage er stor, med 19 avdelinger samt familiebarnehage. Barnehagen ble midlertidig satt opp i 2007 for å imøtekomme kravet om full barnehagedekning. Målet har hele tiden vært at den etter hvert skal avvikles.

- Det har stadig vært utsettelser. Nå er det siste at den skal avvikles i 2017, men politiske vedtak kan endres.

Barnehagen er bygd opp på moduler, og kan virke litt brakkeaktig. Men med innsats fra kreative ansatte er de store vinduene fantasifullt dekorert.

Felles forståelse

Tøftum har erfaring som pedagogisk leder fra Kvalaberg/Vannassen barnehage. Nå når han har en ren kontorstilling, kan han nok savne den tette kontakten med ungene og foreldrene deres

- De legger sine barn i våre hender, og det dannes bånd. Nå blir det større avstand, men jeg prøver å holde kontakt. Jeg har ansvar for fire avdelinger, og tar en runde innom hver morgen for å snakke med barna. Ofte er foreldrene innom på den tiden, så jeg får snakket litt med dem også.

I barnehagen er de opptatt av mangfold, både kulturelt og språklig.  På Bekketunet er det barn fra nesten alle verdenshjørner, og mange av de ansatte har ulik kulturell bakgrunn.

- Det er interessant og utfordrende. Vi får møte barna på en arena der de får lære om norsk kultur. For oss er det en viktig oppgave å være til støtte og hjelp, også for foreldrene. Barnehagene i deres hjemland er ofte noe helt annet. Vi ønsker å vise hva den norske barnehagen er og hva den står for.

Tøftum trives godt med en variert, hektisk og kjempespennende jobb. Det er hele tiden nok å ta tak i. For eksempel er det generelt store utfordringer knyttet til sykdom og oppfølging av de ansatte i barnehagene.

-  Vi jobber intenst og målrettet med nærvær. Barnehageansatte er en utsatt gruppe. Tunge løft og smitte kan gi mye sykdom. Det er også en utfordring å få til en felles forståelse slik at alle drar i samme retning. Det handler om noe så enkelt og samtidig så vanskelig som kommunikasjon. Mye bunner i egen evne til å kommunisere med de rundt deg.

Økt kompetanse

Sammen med 19 andre barnehageansatte er Tøftum i gang med lederutdanning. Universitetet i Agder har ansvaret for undervisningen, som er lagt til Stavanger. 

- Det er utrolig kjekt, og foreleserne er fantastiske. Jeg føler meg heldig som får delta. Det åpner seg nye dører. Jeg vokser som menneske, og får en større forståelse for faget. Det er også en fin bekreftelse på at en aldri blir for gammel til å lære. Stavanger kommune viser at de ønsker å satse på oss som ledere. Det er en tillitserklæring, og fornuftig bruk av midler.

Tøftum er fra en bygd nordøst for Lillehammer. Etter et besøk i en barnehage da han var 16 år gammel begynte han så smått å tenke på at det var en vei han ville gå.

- Senere tenkte jeg på sykepleie eller en utdannelse innen militæret. Jeg endte opp med å ta barnehagelærerutdanningen. Det har på alle måter vært et lykketreff.

Trebarnsfaren har ingen planer om å flytte, selv om de hvite stabile vintrene til tider er et savn.

Stilling: Assisterende styrer 
Ansatt siden: 1997
Utdanning: Barnehagelærer

Stavanger kommune, Øvre Kleivegate 15, postboks 8001, 4068 Stavanger,
Org.nr: 964 965 226

Tlf: +47 51 50 70 90

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonssjef Marianne Jørgensen

Nettredaktør: Tone Gaard
Nyhetsredaktør: Øyvind Berekvam