Tjensvollturen (19)

Navnet Tjensvoll betyr trolig stakkformet høyde. Selv om høydemeterne kanskje ikke er så mange, så byr denne hverdagsturen på både stigninger og utsikt.

Du kan starte fra Mosvangen camping og trasker forbi landets første Brustadbu og ser byens høyeste bygning, Rica Forum Hotel,  som ruver godt mot himmelen. Det går i motbakke oppover mellom husene til du passerer Tjensvoll skole og Tjensvoll kirke. Her lå det en gang et ysteri som laget gammelost, og melken ble levert fra de mange melkefjøsene rundt. Her får du pusten litt tilbake, mens du tråkker inn i grøntdragene, akkompagnert av astronomiske gatenavn.

Du fortsetter oppover mot Litle Ullandhaug og følger den gamle ferdselsveien og hovedveien fra Hafrsfjord Tjodveien et lite stykke. Her tar du en liten avstikker over gjerdeklyveren og går oppom turens høyeste punkt, Limahaugen (110 m.o.h.). Du belønnes med vidsyn utover Jernaldergården, Hafrsfjord og storhavet bakenfor.

Lett som trillende toner går du videre langs Folkeviseveien til du når vannbassengene ved Hemmestveitbakken. Med 20 millioner liter vann under føttene, nok til å forsyne Nord-Jæren med drikkevann i 12 timer, kan du skimte det glitrende Store Stokkavatnet der nede. Du følger grønne turveier nedover og passerer Molkeholen, der kyrne ble melket.

Du fortsetter gjennom Sandal og forbi gamle trehus og vakre hager langs Eiganesveien. Den gamle bøkeskogen mellom Eiganesveien og Madlaveien ble plantet i 1884. Da ble 10 000 bøketrær bekostet og plantet av Brændevinssamlaget. Denne skogen og Vålandsskogen regnes som de eldste skogene i Stavanger.

Du følger Kjærlighetsstien i rett vinkel langs Mosvatnets bredd, og blir hilst velkommen av fuglene i den lille «Andedammen». Du passerer Schankeholen før du kan feire at du er i mål og har gjennomført enda en flott hverdagstur.

Logo 51 hverdagsturer, med rød T

VISSTE DU AT du kan være med oss på hverdagstur med turleder hver onsdag?

Alle turene er merket med røde T-er. Ta gjerne med kart også.

Litt niste kan være greit å ha med. Du finner alltids en benk, en stubbe, ei strand eller annet sted for en rast.

Ta avfall med deg hjem til kildesortering.

Bruk hundepose, respekter båndtvangen.

Vil du melde om feil og mangler på turene, i friområdene eller andre offentlige områder? Bruk VOF (Varsle om feil).

Vil du ha hverdagsturene på GPS? Last ned GPX-filer.