Langøyturen (36)

Ukas tur er en ekspedisjon til vakre Langøy. Turen går du best i fjellsko og den er ikke for pyser.

• Langøy-utsikt fra KlubbenLengde:
  • Barnevogn:
    Nei
  • Belysning:
    Nei
  • Viktig informasjon:
    Rutebåt til Langøy går fra Bakerbrygga. Anløpstedet heter Langøy h.kai (Stavanger) i ruteopplysningen. Husk å heise blåsa på lagøy kai ved hjemreise som signal om at rutebåten skal komme innom.

Med rutebåten klapper du til kais og følger grusveien til skiltet leder deg inn under trekronene. Herfra viser de røde prikkene rett vei.

Du rusler gjennom tunet på kommunens egen idylliske «vi-på-Saltkråkan-gård», inn i skogen og opp trappene som ser ut til å være hentet rett ut av «Narnia». Porten åpnes inn til Stavangers største lynghei. Lyngen her er svidd for å fornye plantene, og beitende sauer hjelper til med å holde trær og annen vegetasjon i sjakk, slik at lyngheia fortsatt holdes i hevd og kan oppleves av spirende generasjoner.

Du passerer kanonstillinger, hardtarbeidende sauer og hører bølgene slå kjærlig mot svabergene. Vinden rusker deg vennlig i håret og du snuser inn atmosfæren i Stavangers tredje største friområde. Et par luftige klyv løfter deg over kanten av Klubben, og du kan nyte utsikten over et helt rike av øyer og byen bare et steinkast unna.

Toppen rundes og du tar turen ned på baksiden. På utfordrende vis klatrer du deg tilbake på «trygg grunn» langs slakere svaberg. Du fortsetter langs snirklete stier, mellom flyttblokker og havskurt berg. En gjerdeklyver ønsker deg velkommen til bryggeanlegget som inviterer til en pause og en matbit i flotte omgivelser.

Og er dagen vindfull, kan du søke ly i «Borgen» litt oppe i bakken. Norske Shell kjøpte norddelen av Langøy i 1920 og bygget fem oljetanker og dypvannskaia her. Teglsteinsborgen er rester av en tanksylinder. Kommunen overtok eiendommen etter at driften ble nedlagt i 1960-årene.

Du rusler gårdsveien over haugen og inn på tunet igjen, og følger egne fotefar tilbake til kaia. Her husker du å heise blåsa, for å gi tegn om at du er klar for hjemturen. Og mens du venter på båtskyss, kan du sitte lunt og riktig trivelig i ventebua, der innbyggerne ha satt klar sine sko for enhver anledning og væromslag. Du forlater den naturskjønne idyllen i visshet om å komme på besøk en annen gang.

Lenker:

Logo 51 hverdagsturer, med rød T

VISSTE DU AT du kan være med oss på hverdagstur med turleder hver onsdag?

Alle turene er merket med røde T-er. Ta gjerne med kart også.

Litt niste kan være greit å ha med. Du finner alltids en benk, en stubbe, ei strand eller annet sted for en rast.

Ta avfall med deg hjem til kildesortering.

Bruk hundepose, respekter båndtvangen.

Vil du melde om feil og mangler på turene, i friområdene eller andre offentlige områder? Bruk VOF (Varsle om feil).

Vil du ha hverdagsturene på GPS? Last ned GPX-filer.