1. Aldersvennlig Stavanger
  2. Brannsikkerhet
Bildet viser en frodig hage med hekker og trær. Vi ser lavblokker på begge sider og et murhus i enden. Vi er på Stokkaveien og ser på blokkene på Minsjonsmarken,

Brannsikkerhet

Brannsikkerhet angår oss alle, men det er spesielt viktig for eldre å være bevisste på farene og tiltakene som kan forebygge brann i hjemmet.

Oppdatert : 05.05.2025

Personer over 70 år har fire til fem ganger høyere risiko for å omkomme i brann sammenliknet med resten av befolkningen. God brannberedskap redder liv, og det er ofte ikke så mye som skal til for å bedre sikkerheten.

Det finnes flere enkle tiltak som kan gjøre en stor forskjell når det gjelder brannsikkerhet i hjemmet:

Dette kan du selv gjøre for å bedre brannsikkerheten

Installere komfyrvakt på kjøkkenet: Komfyrvakten har en sensor som overvåker kokeplatene. Skulle det oppstå fare for brann, utløser den en alarm. Dersom ingen reagerer på alarmen, kutter den strømmen til komfyren. På den måten bidrar den til å hindre farlige situasjoner ved matlaging. Det er også viktig å holde det ryddig rundt komfyren.

Sjekk elektriske produkter
Komfyren er en brannversting, men også andre elektriske produkter kan være brannfarlige hvis de brukes feil. Panelovner og stråleovner som dekkes til, av for eksempel gardiner eller møbler som står for nær, kan lett ta fyr. Det samme gjelder om ovnen er dekket av mye støv. 

Sørg for at apparater som bruker mye strøm ikke kobles til med skjøteledning, som for eksempel panelovner, flyttbare oljeovner, tørketrommel og vaskemaskin. Skjøteledninger er ofte ikke tilpasset mengden strøm disse apparatene bruker, og man kan risikere at ledningen blir overopphetet og begynner å brenne.

Lytt etter røykvarsleren
Det bør være minst én røykvarsler i hver etasje, og den må kunne høres over hele boligen. Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide. Sørg for at boligen har røykvarslere som fungerer, og test dem jevnlig. Dersom du har varig nedsatt hørsel kan du sjekke med Hjelpemiddelsentralen om muligheter for å låne utstyr som for eksempel røykvarsler med lys eller vibrering.

Prøveløft slokkeutstyret
Sørg for at boligen har slokkeutstyr som du klarer å bruke. Alle boliger skal ha slokkeutstyr i form av husbrannslange eller brannslokkeapparat. Hvis brannslokkingsapparatet er for tungt, kan det være lurt å ha et brannteppe eller slokkespray i tillegg.

Vurder alternativer til åpen flamme
Levende lys skaper kos og god stemning, men bidrar også til økt brannfare. Det finnes flere mer brannsikre alternativer til levende lys, for eksempel batteridrevne bordlys. Unngå bordpynt av mose, kongler og andre tørre naturmaterialer, benytt underlag av metall, porselen eller stein, og ha god avstand mellom lysene.

Sikre rømningsveier
Hovedregelen er at alle boliger skal ha minst én rømningsvei som fører ut i det fri. For de fleste boliger er hovedinngangen den viktigste rømingsveien ved brann.

Det er viktig å sørge for e at rømningsveiene ikke er blokkert av møbler, løse tepper eller andre hindre som hindrer rask fremgang. Gangen bør heller ikke brukes som midlertidig oppbevaringsplass for esker og andre gjenstander for ofte, eller for lenge.

Hvilken hjelp og støtte som finnes?

Stavanger kommune samarbeider med Rogaland brann og redning IKS (RBR) gjennom avtalen «Trygg hjemme». Denne avtalen fokuserer på brannforebygging for risikoutsatte grupper som bor hjemme, inkludert eldre, pleietrengende, personer med rus- og/eller psykiatriproblemer og flyktninger.

Ønsker du konkrete råd om brannsikkerhet i hjemmet? Eller kjenner du kanskje noen som har utfordringer knyttet til brannsikkerhet?

Kontakt Rogaland brann og redning IKS (RBR) for en uforpliktende prat om brannsikkerhet i hjemmet. RBR gir råd og veiledning om brannvarsling, rømningsveier, slokkeutstyr, hjelpemidler med mer. De har også taushetsplikt.

De kan kontaktes på telefon: 51 50 22 00 
epost: postmottak@rogbr.no

For deg med nedsatt hørsel
Dersom du har nedsatt hørsel og ikke hører røykvarsleren, kan du søke om å få låne utstyr som for eksempel røykvarsler med lys eller vibrering.

Ta kontakt med Johannes læringssenter ved å bruke kontaktinformasjonen under. De bistår med søknad til NAV hjelpemiddelsentral ved dokumentert hørselstap. Telefon: 51 50 88 10 epost: post@johannesls.no