1. Aldersvennlig Stavanger
  2. Siste nytt
  3. Frivillige hjelpere på Tante Emmas Hus
Bildet viser Kjell Carlsen og Åge Skogen som er frivillige data hjelpere. De sitter ved siden av hverandre ved et bord, med et nettbrett foran seg.

Frivillige hjelpere på Tante Emmas Hus

De bruker litt av tiden sin på andre, og har selv fått et rikere liv.
Publisert : 08.02.2024
Av : Solfrid Sande, kommunikasjonsavdelingen

 – Her kan jeg både lære noe bort og møte folk. Den beste betalingen er når folk gir tilbakemeldinger om at jeg har hjulpet dem. Det er en utrolig god følelse, forteller Åge Skogen, om det som har blitt en livsstil.

Sammen med Kjell Carlsen er han frivillig dataveileder, og en viktig ressurs for Tante Emmas Hus. Rundt femten personer bidrar til aktiviteter, som datahjelp, arbeid i Kafe Breiavatnet, eller med kunstutstillinger - og til det sosiale fellesskapet på huset.

Fikk nytt nettverk i ny by

Kjell Carlsen fra Hamar, forteller at han kjørte om kapp med flyttebilen den dagen han ble pensjonist, for å bo nær sine to døtre og barnebarn her i Stavanger. Veien til Tante Emmas hus fant Kjell da han som pensjonist fikk Mortepumpen i postkassen.

– Jeg måtte finne måter å bli kjent med folk her i byen, forteller han.

Og det er han blitt. Etter femti års arbeid med IT er han en stor ressurs når han gir opplæring i bruk av pc, som han har gjort de siste tre årene. 

Sammen med Åge Skogen, som har fartstid som frivillig på snart elleve år, her og med kurs hos Sølvberget, lærer de andre å bruke iPad og PC. De tilbyr en til en undervisning, noe som er fint for de som ikke kan noe. Da tør de å stille spørsmål, forteller de.

Bildet viser Åge Skogen, Kjell Carlsen og Inger Paulsen, som  møtes hver uke til kaffe og vafler, og litt data-prat.
Åge Skogen, Kjell Carlsen og Inger Paulsen møtes hver uke til kaffe og vafler, og litt data-prat.

Sosialt fellesskap

Praten går livlig rundt bordet på "datakaffen" hver onsdag. Her blir det ofte mer sosialt enn bare dataprat, forteller Kjell. Inger Paulsen setter stor pris på kunnskapen på iPad`en hun nå har fått hos Åge på kurs. Den lærer hun nå videre til andre i sitt nettverk.

I likhet med Åge og Kjell er hun også frivillig på Tante Emmas Hus. 

– Alle vi som er her frivillig, vil yte noe, og bidrar til det gode miljøet vi har her. Det gir livet mening, det å ha noe å gå til, sier Inger Paulsen, som forteller at hun ofte prøver å få med venner.

– Vi har et fantastisk godt miljø her, med gode vafler og kjekke folk, sier Åge.

Vi ser Inger Paulsen som står blid og fornøyd i forkle foran disken.
Inger Paulsen har funnet et godt sted å være, som frivillig i kafèen på Tante Emmas Hus.

I kaféen samles også grupper fra gamle skoleklasser, Jernbaneforeningen eller fra Turistforeningen. Mange kommer også alene, og her gjør de frivillige en viktig jobb å slå av en prat med de som ønsker det.

Frivillige viktige

– Dere er jo mine kollegaer, siden det er så få ansatte her. Og det synes jeg er veldig fint. Vi er heldige som har så mange kjekke frivillige, sier daglig leder ved Tante Emmas Hus, Brit Bjørkli.

Vi låner av de frivilliges tid. Derfor er det viktig at vi har flere å spille på om noen skal dra bort, og lage gode lag som har det kjekt sammen, sier Brit.

Vi ser et bilde Brit Bjørkli som driver Tante Emmas Hus. Hun står i døråpningen inn til kafeen.
Brit Bjørkli ønsker deg velkommen til Tante Emmas Hus.

Brit forteller at de ikke har en øvre aldersgrense for frivillighet, de fleste er her til de ikke klarer det lenger. 

– Vi bruker hver anledning til å markedsføre Tante Emmas Hus, sier Åge.

– Vi vil ikke ut herfra igjen, så du blir ikke kvitt oss, sier Kjell Carlsen til Brit Bjørkli med et smil.

Vil du være med som frivillig på Tante Emmas Hus? Ta kontakt med Brit Bjørkli, Tlf: 51 50 79 62