2. Bolig og bygg
  4. Vannkvalitet, service og planer

Vannkvalitet, service og planer

kort fortalt

• Vann og avløp garanterer god vannforsyning.
  • Kommunen leverer vann med et trykk mellom 2 og 8,8 bar, slik reglene krever.
  • Ingen skal være uten vann i mer enn fire timer i Stavanger uten at dette er varslet på forhånd.
Vann- og avløpsverket

Vannforsyning

Vannet som leveres til Stavanger kommer fra IVAR sitt vannbehandlingsanlegg ved Langevann i Gjesdal. Vannkildene ligger i Gjesdal og Bjerkreim kommuner.

Serviceerklæring vann

Vann og avløp skal sørge for at abonnentene har en sikker vannforsyning, med nok vann og godt vann.

Vi leverer vann hele døgnet med en kvalitet som tilfredsstiller drikkevannsforskriftens krav, med et trykk mellom 2 og 8,8 bar.

Rent vann i Stavanger

Planlagte aktiviteter som kan medføre avvik eller brudd på vannleveransen blir varslet i forkant.

Ved akutte driftshendelser og planlagte driftsavbrudd på vann- og avløpsnettet vil vi varsle berørte innbyggere. Varselet sendes via sms til beboere og grunneiere som er registrert på de aktuelle adressene.

Hvis du har reservert deg mot telefonsalg/reklame kan du risikere at meldingene ikke når fram. For å være sikker på å motta meldingene kan du registrere telefonnummeret ditt på denne nettsiden

Ved avbrudd i forsyningen mellom kl. 07.00-20.00 skal ingen være uten vann i mer enn fire timer. Hvis du mangler vann i springen utover dette kan du på forespørsel få tilkjørt vann.

Vi forventer at abonnentene holder egne sanitæranlegg i forskriftsmessig stand, ikke sløser med vannet og følger evt. restriksjoner i vannforbruket ved vannmangel.

Analyse av vannkvaliteten i Stavanger

Er du bekymret for drikkevannskvaliteten?

Hvis det er noen som er engstelige for vannkvaliteten fra egne kraner, så har vi tilbudt å ta ekstra prøver. Dette tilbudet vil vi ha så lenge omfanget er håndterbart.

De som ønsker å melde inn et slikt behov kan benytte e-post post.vaproduksjon@stavanger.kommune.no. Du kan også ringe telefon 51 50 71 86 mellom klokken 07.00 og 15.00 alle hverdager.

Nyttig om vaskemaskiner og varmtvannsberedere

Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner
Vannet som leveres i vår region er så godt at hardheten ikke behøver å justeres når du installerer vaskemaskiner eller oppvaskmaskiner.

Varmtvannsberedere
Når du monterer varmtvannsbereder bør den i noen tilfeller sikres mot for høyt trykk (over 6,5 bar) med reduksjonsventil.

Ifølge nye krav (NS-EN1717) skal det også monteres tilbakeslagssikring på alle vanntilkoplinger. Det betyr at varmtvannsberederen må være utstyrt med ekspansjonskar.

Avløp og vannmiljø

Mesteparten av avløpsvannet fra Stavanger samles i kommunalt ledningsnett og føres videre til Sentralrenseanlegget for Nord-Jæren (SNJ) som driftes av IVAR.

Serviceerklæring avløp

Vann og avløp skal sørge for at avløpsvannet fra abonnentene blir tatt hånd om hele døgnet, slik at det ikke oppstår skade på miljø, dyr eller mennesker. Dette innebærer også at vi skal arbeide for å redusere inn- og utlekking fra ledningene og begrense utslipp via overløp.

Planlagte aktiviteter som kan medføre utslipp eller andre avvik, skal varsles i forkant.

Vi forventer at abonnentene holder egne sanitæranlegg i forskriftsmessig stand, og ikke kaster spesialavfall/ andre miljøskadelige væsker eller annet avfall i avløpet.

Nyttig om matavfallskvern

Matavfallskverner er ikke tillatt tilkoplet avløpsnettet. Slike kverner skaper problemer på avløpsnettet og i renseanleggene.

Vannmiljø

Målet for avløpshåndteringen er å transportere bort avløpsvann på en trygg og forsvarlig måte og bidra til å redusere utslipp av forurensende stoffer til vannmiljøet for å sikre vannkvalitet og brukerinteresser som bading og fisking.

Stavanger kommune har en utslippstillatelse for hele avløpssystemet, gitt av Fylkesmannen i Rogaland.

I utslippstillatelsen er det satt miljømål for Hafrsfjord, Gandsfjorden, Byfjorden, Håsteinsfjorden, Mosvatnet, Litle- og Store Stokkavatn og Hålandsvannet.

Vann og avløp overvåker kvaliteten i alle fjorder og vann det er satt miljømål for.

Vannforvaltningen er regulert av Vannforskriften. Målet med forskriften er at all bruk av vannforekomster skal være bærekraftig – at det er naturens egne tålegrenser som skal sette rammene for hvordan og hvor mye vi kan bruke vannforekomstene.

Planer

Om Vann og avløp

Vann og avløp har hovedansvaret for Stavanger kommunes vann- og avløpsanlegg. Vi har rundt 50 medarbeidere som bygger ut, forvalter, drifter og vedlikeholder anleggene.

Virksomheten er organisert i tre seksjoner, og vann- og avløpssjef er Jarle Furre, telefon 51 50 76 61.

Vann- og avløpssjef i Stavanger kommune, Jarle Furre
Vann- og avløpssjef Jarle Furre

Forvaltning
Forvaltningsavdelingen ivaretar eierskapet i henhold til lover, forskrifter og politiske vedtak, utarbeider mål og strategier og bestiller produksjonsoppgaver.

E-post: post.vaforvaltning@stavanger.kommune.no
Leder: Bjørn Zimmer Jacobsen, telefon 51 91 29 89

Myndighet
Myndighetsavdelingen behandler henvendelser om, og utfører tilsyn på, private vann- og avløpsanlegg i henhold til lover, forskrifter og lokale bestemmelser. Avdelingen har ansvar for slamtømming, private husvannmålere og fakturering av VA-gebyrer.

E-post: post.vamyndighet@stavanger.kommune.no
Leder: Signe Stahl Kvandal, telefon 51 50 84 15

Produksjon
Produksjonsavdelingen utfører drifts-, fornyelses- og vedlikeholdsoppgaver på stasjoner og ledningsnett. Avdelingen har også ansvar for bestilling av sluttkontroll på private utbyggingsfelt, og den har døgnkontinuerlig vakttjeneste.

E-post: post.vaproduksjon@stavanger.kommune.no
Leder: Per Einar Pettersson, telefon 51 50 77 09