- Vann og avløp garanterer god vannforsyning til abonnentene.
- Kommunen leverer vann med et trykk mellom 2 og 9 bar.
- Abonnenter med fastlandsforbindelse skal ikke være uten vann i mer enn 4 (fire) timer. Abonnenter uten fastlandsforbindelse skal ikke være uten vann i mer enn 12 (tolv) timer.
Vannkvalitet, service og planer
kort fortalt

Vannforsyning
Vannet som leveres til Stavanger kommer fra IVAR sitt vannbehandlingsanlegg ved Langevann i Gjesdal. Vannkildene ligger i Gjesdal og Bjerkreim kommuner.
Serviceerklæring vann
Vann og avløp skal sørge for at abonnentene har en sikker vannforsyning, med nok vann og godt vann.
Vi leverer vann hele døgnet med en kvalitet som tilfredsstiller drikkevannsforskriftens krav, og med et trykk mellom 2 og 9 bar.
Planlagte aktiviteter som kan medføre avvik eller brudd på vannleveransen blir varslet i forkant.
Ved akutte driftshendelser og planlagte driftsavbrudd på vann- og avløpsnettet vil vi varsle berørte innbyggere. Varselet sendes via sms til beboere og grunneiere som er registrert på de aktuelle adressene.
Hvis du har reservert deg mot telefonsalg/reklame kan du risikere at meldingene ikke når fram. For å være sikker på å motta meldingene kan du registrere telefonnummeret ditt på denne nettsiden.
Ved avbrudd i forsyningen mellom kl. 07.00-20.00 skal ingen abonnenter med fastlandsforbndelse være uten vann i mer enn 4 (fire) timer. Abonnenter uten fastlandsforbindelse skal ikke være uten vann i mer enn 12 (tolv) timer. Hvis du mangler vann i springen utover dette kan du på forespørsel få tilkjørt vann.
Vi forventer at abonnentene holder egne sanitæranlegg i forskriftsmessig stand, ikke sløser med vannet og følger evt. restriksjoner i vannforbruket ved vannmangel.
Er du bekymret for drikkevannskvaliteten?
Hvis det er noen som er engstelige for vannkvaliteten fra egne kraner, så har vi tilbudt å ta ekstra prøver. Dette tilbudet vil vi ha så lenge omfanget er håndterbart.
De som ønsker å melde inn et slikt behov kan benytte e-post post.vaproduksjon@stavanger.kommune.no. Du kan også ringe vakttelefon 51 50 71 86 mellom klokken 07.00 og 15.00 alle hverdager.
Nyttig om vaskemaskiner og varmtvannsberedere
Vaskemaskiner og oppvaskmaskiner
Vannet som leveres i vår region er så godt at hardheten ikke behøver å justeres når du installerer vaskemaskiner eller oppvaskmaskiner.
Varmtvannsberedere
Når du monterer varmtvannsbereder bør den i noen tilfeller sikres mot for høyt trykk (over 6,5 bar) med reduksjonsventil.
Ifølge nye krav (NS-EN1717) skal det også monteres tilbakeslagssikring på alle vanntilkoplinger. Det betyr at varmtvannsberederen må være utstyrt med ekspansjonskar.
Avløp og vannmiljø
Mesteparten av avløpsvannet fra Stavanger samles i kommunalt ledningsnett og føres videre til Sentralrenseanlegget for Nord-Jæren (SNJ) som driftes av IVAR. På Rennesøy og Finnøy renses store deler av avløpet i kommunale renseanlegg.
Serviceerklæring avløp
Vann og avløp skal sørge for at avløpsvannet fra abonnentene blir tatt hånd om hele døgnet, slik at det ikke oppstår skade på miljø, dyr eller mennesker. Dette innebærer også at vi skal arbeide for å redusere inn- og utlekking fra ledningene og begrense utslipp via overløp.
Planlagte aktiviteter som kan medføre utslipp eller andre avvik, skal varsles i forkant.
Vi forventer at abonnentene holder egne sanitæranlegg i forskriftsmessig stand, og ikke kaster spesialavfall/ andre miljøskadelige væsker eller annet avfall i avløpet.
Nyttig om matavfallskvern
Matavfallskverner er ikke tillatt tilkoplet avløpsnettet. Slike kverner skaper problemer på avløpsnettet og i renseanleggene. Matavfall leveres gjennom renovasjonsordningen i egne poser/beholdere og sendes til biogassproduksjon.
Vannmiljø
Målet for avløpshåndteringen er å transportere bort avløpsvann på en trygg og forsvarlig måte og bidra til å redusere utslipp av forurensende stoffer til vannmiljøet for å sikre vannkvalitet og brukerinteresser som bading og fisking.
Stavanger, Rennesøy og Finnøy har utslippstillatelser for hele det offentlige avløpssystemet, gitt av Fylkesmannen i Rogaland.
I utslippstillatelsene er det satt miljømål for vannforekomstene.
Vann og avløp overvåker kvaliteten i alle fjorder og vann det er satt miljømål for.
Vannforvaltningen er regulert av Vannforskriften. Målet med forskriften er at all bruk av vannforekomster skal være bærekraftig – at det er naturens egne tålegrenser som skal sette rammene for hvordan og hvor mye vi kan bruke vannforekomstene.
Planer
- Vann i Stavanger. Hovedplan for vannforsyning, avløp, vannmiljø og overvann 2019-2029 (PDF 14,2 mb)
- Hovedplan vann og avløp 2016-2026 for Finnøy kommune (PDF 6,7 mb)
- Hovedplan vann og avløp 2014-2024 Rennesøy kommune (PDF 3,2 mb)
- Årsplan for vann og avløp 2020 (PDF 2,1 mb)
- Temaplan lekkasjereduksjon vann (PDF 2,53 mb)
- Temaplan fremmedvannsreduksjon og separering (PDF 13,1 mb)
Om Vann og avløp
Vann og avløp har hovedansvaret for Stavanger kommunes vann- og avløpsanlegg. Vi har rundt 60 medarbeidere som bygger ut, forvalter, drifter og vedlikeholder anleggene.
Virksomheten er organisert i tre seksjoner, og vann- og avløpssjef er Jarle Furre, telefon 51 50 76 61.
Forvaltning
Forvaltningsavdelingen ivaretar eierskapet i henhold til lover, forskrifter og politiske vedtak, utarbeider mål og strategier og bestiller produksjonsoppgaver.
E-post: post.vaforvaltning@stavanger.kommune.no
Leder: Bjørn Zimmer Jacobsen, telefon 51 91 29 89
Myndighet
Myndighetsavdelingen behandler henvendelser om, og utfører tilsyn på, private vann- og avløpsanlegg i henhold til lover, forskrifter og lokale bestemmelser. Avdelingen har ansvar for slamtømming, private husvannmålere og fakturering av VA-gebyrer.
E-post: post.vamyndighet@stavanger.kommune.no
Leder: Signe Stahl Kvandal, telefon 51 50 84 15
Produksjon
Produksjonsavdelingen utfører drifts-, fornyelses- og vedlikeholdsoppgaver på stasjoner og ledningsnett. Avdelingen har også ansvar for bestilling av sluttkontroll på private utbyggingsfelt, og den har døgnkontinuerlig vakttjeneste.
E-post: post.vaproduksjon@stavanger.kommune.no
Leder: Per Einar Pettersson, telefon 51 50 77 09