2. Helse og omsorg
  3. Hvordan forholde seg til hjemmeisolering og karantene.

Hvordan forholde seg til hjemmeisolering og karantene.

Det er høyt smittepress i regionen vår nå, og mange har spørsmål om hjemmeisolasjon, avisolering, karantene og nærkontakter. Her er noen oppklaringer:

Hjemmeisolering

Hjemmeisolering gjelder for personer som har sannsynlig eller påvist covid-19, men som ikke trenger å ligge på sykehus. Personer som er i hjemmeisolasjon kan i hovedsak avslutte isoleringen når det er gått 10 dager etter at symptomene startet, hvis man har vært feberfri i minst 24 timer uten bruk av febernedsettende preparater.

Du må avklare med fastlegen din om du er klar til å gå ut av isolasjonen.

Friskmeldte etter covid-19 skal ikke ta ny test

– Når fastlegene har gitt klarsignal om at man kan gå ut av isolasjon skal man ikke ta ny koronatest før man kan gå tilbake i arbeid. En slik test vil vise positivt resultat i flere uker etter sykdommen, fordi det fortsatt er rester av døde virus i slimhinnene i svelget. Det betyr ikke at man er smittebærer, og man kan fint gå tilbake i jobb etter fullført isolasjon, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden.

– Det er heller ikke farlig om man har litt resthoste, så lenge man er feberfri, sier Midtgarden.

Nærkontakter skal være 5 dager lenger i karantene enn den smittede, dersom de bor sammen.

Karantenetiden er 10 dager fra siste gang man er utsatt for smitte. Nærkontakter, som bor sammen med en koronasmittet, er utsatt for smitte så lenge den syke er smittsom. Smittsomheten er størst de første 5 dager etter symptomstart. Derfor blir karantenetiden 15 dager fra den sykes symptomstart.  Karantenetiden for familien blir derfor lengre enn isolasjonstiden for den som er smittet.

Det vil si at selv om man selv er erklært frisk fra covid-19 og er klar til å gå tilbake i jobb, må man kanskje være hjemme med barn i noen dager til før de kan gå på skolen eller i barnehagen, selv om de er helt symptomfrie.

– Både barn og voksne kan være smittet av covid-19 uten å ha symptomer, så det er veldig viktig at alle overholder karantenetiden fullt ut, sier Midtgarden.

De som bor i samme husstand som en syk kan ikke teste seg ut av karantene på dag 7. Det er mulig på dag 12 når man bor sammen, men da bør det avklares med smittesporingsteamet eller fastlege først.

Blir flere smittet starter karantenetiden til nærkontaktene på nytt

Får flere i husstanden påvist covid-19 mens man er i karantene, må hustandsmedlemmene starte opp med nye 15 dagers karantene fra siste symptomdebut.

Ventekarantene

Dersom du bor sammen med en person som er nærkontakt til en smittet, bør du være i ventekarantene til den du bor sammen med har fått negativt svar på testen sin. Personer som er i ventekarantene trenger ikke å teste seg.

Ventekarantene kan også benyttes for skoleklasser/barnehagekohorter dersom en person i kohorten blir definert som nærkontakt til en smittet. Hvis barnehagebarn eller skoleelever settes i ventekarantene medfører ikke dette at personene de bor med settes i ventekarantene, dette gjelder kun barnet.

Folkehelseinstituttet sine råd til karantene og isolering

Informasjon om covid-19 i Stavanger kommune