Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

 1. Hjem
 2. Helse og omsorg
 3. Hvordan forholde seg til hjemmeisolering og karantene.

Hvordan forholde seg til hjemmeisolering og karantene.

Det er høyt smittepress i regionen vår nå, og mange har spørsmål om hjemmeisolasjon, avisolering, karantene og nærkontakter. Her er noen oppklaringer:

 

Hvem skal i smittekarantene?

Alle som ikke er beskyttet og er nærkontakter til en bekreftet smittet person skal i smittekarantene. Se reglene som gjelder beskyttede personer her.

Karantenen varer i 10 døgn, men du kan teste deg ut etter 7 døgn. Dersom du er nærkontakt, blir du kontaktet gjennom smittesporing og får beskjed om hva som gjelder for deg.

Hva er en nærkontakt?

Du blir en nærkontakt når dere de siste 48 timene har hatt:

 • mindre enn 2 meters avstand i mer enn 15 minutter, eller
 • direkte fysisk kontakt, eller
 • direkte kontakt med sekreter (for eksempel spytt, snørr og tårer)

Hovedregelen er å telle 48 timer tilbake fra det tidspunktet den som er smittet fikk symptomer. Har ikke personen symptomer teller man fra da den positive testen ble tatt.

Hvordan være i smittekarantenen

Når du er i smittekarantene skal du:

 • Oppholde deg i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted.
 • Holde økt avstand til andre voksne i husstanden. Dette inkluderer fullvaksinerte. 
 • Ikke gå på jobb, skole eller barnehage.
 • Ikke foreta reiser innenlands.
 • Ikke oppsøke steder hvor det er vanskelig å holde nødvendig avstand til andre personer.
 • Ikke ta offentlig transport.
 • Ikke oppsøke offentlige steder, som butikker, apotek og kafeer. Om du ikke har andre alternativer, kan du gå på nødvendige ærender i butikk eller apotek.
 • Unngå å ha besøk. Barn skal ikke ha lekekamerater utover de som bor i samme hjem.

Du kan gå tur ute, men hold god avstand til andre. Barn og unge bør ha mulighet til lek og det oppfordres til å gå ut å leke med barna minst én gang om dagen.

Mange butikker, vareleverandører og serveringssteder har gode løsninger for netthandel, hjemlevering eller systemer for henting av varer på en trygg måte.

Hovedpoenget er at du ikke skal smitte andre før du selv utvikler symptomer.

Hvor skal du gjennomføre smittekarantene?

Du skal gjennomføre smittekarantenen i eget hjem eller på annet egnet oppholdssted. Skal du være på et annet egnet oppholdssted enn hjemmet ditt skal det være mulig å unngå kontakt med andre, og du må ha enerom, eget bad og eget kjøkken eller sted for matservering.

Det er ikke tillatt å oppholde seg på steder der du må dele toalett, kjøkken eller andre fasiliteter med andre enn de du bor sammen med. Eksempel på dette er campingbil, -vogn, telt eller hytte på campingplasser, hybelhus og andre boliger med felles bad eller kjøkken.

Studentboliger, hybler eller kollektiv kan være egnet som oppholdssted dersom dette er personens eget hjem. Du bør holde god avstand til de andre som bor der og bruke fellesareal minst mulig.

Dersom du ikke har et egnet sted å gjennomføre karantenen, kan kommunen hjelpe deg å finne et egnet sted.

Testing når du er i smittekarantene

Når du blir satt i smittekarantene bør du teste deg så fort så mulig.

Smittekarantenen kan kortes ned dersom du får negativt svar på koronatest (PCR-test) som er tatt tidligst 7 døgn etter du hadde kontakt med en smittet person. Karanteneplikten gjelder inntil du kan dokumentere negativt prøvesvar på testen.

Varighet av smittekarantenen for husstandsmedlemmer til person i isolasjon

Dersom en smittet person har mulighet å leve adskilt fra resten av husstanden, skal husstandsmedlemmene gjennomføre karantenen som forklart over.

Er det ikke mulig for en smittet person å leve helt adskilt fra husstanden, kan de som er i karantene regne kontakten på dag 5 som siste eksponering, og telle 10 døgn derfra. Det vil da si at husstandsmedlemmene må være i karantene i 15 døgn.

Folkehelseinstituttet sine råd til karantene og isolering

Slutt på smittekarantene for elever i grunnskole og videregående - informasjon om hurtigtest

Barn under 18 år slipper smittekarantene, så lenge de ikke er i samme husstand som, eller er tilsvarende nær, den som er smittet. Barnet må imidlertid hurtigtestes jevnlig ved mistanke om smitte. Barn som har symptomer må ta vanlig PCR-test (vattpinne i nese og svelg). Dere må selv bestille testen.

Endringene er gjort for å unngå at mange barn og unge holdes hjemme i karantene siden elever/barnehagebarn ikke lenger er inndelt i kohorter. Karanteneplikten gjelder fortsatt for personer over 18 år, det vil si ansatte i skole og barnehage.

Slik foregår testingen:

 • Som foreldre vil dere få beskjed om et tidspunkt for hurtigtesting av skolen/barnehagen/idrettslaget. Det går ikke an å bestille tid til hurtigtest. Testingen skjer i Forum-området på Tjensvoll. Rundt 15 minutter etter testing får du en sms om at svaret er klart.
 • Teststasjonen deler ut hurtigtest-sett slik at de neste hurtigtestene kan gjennomføres hjemme.
 • Hvis dere ikke ønsker å teste selv hjemme, kan dere komme tilbake på teststasjonen og ta ny test på valgfri dag. Barn under 13 år skal ta en hurtigtest til, barn over 13 år skal ta to hurtigtester til, på dag 3 og 5.
 • Alle som tester positivt med hurtigtest hjemme skal holde seg hjemme i isolasjon. Positivt prøvesvar må meldes til smittesporing i kommunen på tlf. 47781641 (dette nummeret skal ikke brukes til andre henvendelser).

Studenter må fortsatt i karantene 

Studenter som er uvaksinerte må i karantene  dersom de defineres som nærkontakter. De kan ikke hurtigtestes ut av karantene slik elever i grunnskolen og videregående skole kan. 

Studenter som har deltatt på fadderukearrangementer hvor det oppdages smitte tilbys screening etter avtale. Men dette unntar dem ikke for karantene dersom de er uvaksinert.

 • Studenter som er fullvaksinert og uten symptomer skal ikke i karantene.
 • Studenter som har 1 vaksine og det er mer enn 3 uker siden skal ta en test mellom dag 3 og 7 etter eksponering, men ikke i karantene.
 • Alle med symptomer uansatt vaksinestatus skal bestille test i testteltet med pcr test og holde seg isolert til de har svar på test.

Informasjon om covid-19 i Stavanger kommune