Koronavaksine i Stavanger

Dose 4 av koronavaksine er nå tilgjengelig for alle over 18 år. Dose 4 anbefales for alle over 65 år, og de under 65 år med risiko for alvorlig forløp på grunn av underliggende sykdommer. Disse gruppene kan enten komme på drop in eller bestille time. Vaksinesenteret er åpent mandag-fredag 08.30-15.00 (stengt for drop in 11.00-12.00). Vaksinering skjer i vaksinesenteret i en del av lokalene til Bekketunet barnehage i Bekkefaret (Hjalmar Johansens gate 10).
De som er mellom 18 og 64, og ikke har underliggende risiko for alvorlig sykdom, kan ta dose 4 av koronavaksine hvis de selv ønsker det. FHI vurderer risikoen for alvorlig koronasykdom som lav for denne gruppen, derfor er de ikke blant gruppene som anbefales dose 4. Denne gruppen må bestille time i remin
De fleste har fått to vaksinedoser som grunnvaksinering og en oppfriskningsdose. Noen har fått tre doser som grunnvaksinering og en oppfriskningsdose på grunn av alvorlig svekket immunforsvar. De har fått oppfriskningsdose 1 som fjerde dose og skal nå ha sin andre oppfriskningsdose (dose 5).
Les mer om gruppene som anbefales oppfriskningsdose 2 (dose 4 eller 5)
Oppdaterte vaksiner fra Pfizer/BionTech og Moderna er tilgjengelige. Oppdaterte vaksiner beskytter noe mer mot smitte av omikronvarianten. Oppdatert vaksine benyttes kun som oppfriskningsdose. Les mer Ny koronavaksine på vei
Slik foregår vaksineringen
All koronavaksinering skjer i et nyopprettet vaksinesenter i en del av lokalene til Bekketunet barnehage i Bekkefaret. Her finner du fram:
Publikum kan parkere på betalingsparkeringen mellom Bekkefaret bydelshus og Coop Extra, eller bruke gateparkeringen i Oscar Wistings gate i nærheten av vaksinesenteret. NB! Ikke benytt butikkens 30-minutters parkering, de trenger parkeringsplassene til kundene sine.
Du bestiller, flytter eller endrer timen din her: timebestilling i ReMin. Det er også mulig å ringe vaksinetjenesten på 51 50 71 12.
Hvis du må avbestille vaksinetimen du har fått på grunn av sykdom eller fordi du allerede har fått aktuell dose, må du ringe nummeret som er oppgitt i SMS-en du fikk med timeavtale eller ringe 51 50 71 12. Du kan også sende mail til vaksinetjenesten@stavanger.kommune.no.
Vaksinesenteret er åpent 08.30-15.00 mandag-fredag. Stengt for drop in 11.00-12.00.
Drop in-vaksinering
De mellom 18 og 64 år som ikke har underliggende risiko for alvorlig sykdom og ønsker å ta dose 4 må bestille time i Remin.
Alle andre kan komme på drop in i vaksinesenteret i Hjalmar Johansen vei 10.
Er det noe jeg bør vite før frammøte?
Ikke kom til vaksinering dersom du er syk!
Ikke kom til vaksinering dersom du er forkjølet og/eller har feber. Ved sykdom må vaksinetimen avbestilles.
Husk å ta med legitimasjon med bilde (pass, førerkort, bankkort). Du som skal ta dose 2 og har tatt dose 1 et annet sted enn Stavanger må vise koronasertifikatet ditt (koronapass). Du finner ditt koronasertifikat i Helsenorge-appen eller ved å logge inn på helsenorge.no Hold koronasertifikatet klart når du kommer til registreringen. Har du ikke koronasertifikat, kan de som jobber i registreringen slå opp vaksinene dine. Men dette tar lenger tid. Ta på løstsittende klær på overkroppen som er lette å ta av/rulle opp ermet på.
Vaksinen settes i overarmen på den armen du ikke skriver med.
Registrering av vaksinering utenlands
Koronavaksinen må være godkjent av det europeiske legemiddelbyrået EMA for å bli etterregistrert. Slik får du etterregistrert koronavaksine tatt utenlands:
- Kontakt fastlegen din. Fastlegene tilbyr denne tjenesten dersom de har kapasitet.
- Kontakt privat helseaktør som Aktimed Helse, Centrum Vaksiner, Aleris Stavanger, Forusakutten, Dr. Dropin,
- Send en henvendelse til Stavanger kommune via e-skjema. Etterregistrering hos kommunen kan kun foretas via e-skjemaet. Du må selv scanne og legge ved dokumentasjon i skjemaet. Dette må være med: fødsels- eller D-nummer, vaksinasjonsdato, type vaksine og batchnummer (produksjonsnummer på vaksinen). Dette bør være med: Hvem som er vaksinatør og signatur/stempel.
Jeg har ikke bank-id
Det er nå mange innloggingsmuligheter, ikke bare innlogging via ID-porten. Du kan logge inn med Buypass, Commfides med java, Commfides uten java og Helse Midt.
Da kan også ringe 51 50 71 12 hvis du trenger hjelp.
Kan jeg velge hvilken vaksine jeg får?
Du kan velge mellom de vaksinene FHI sender til Stavanger kommune. Til grunnvaksinering brukes Comirnaty fra Pfizer og Spikewax fra Moderna. Moderna vil tas ut av bruk som grunnvaksine i løpet av 2023. Novovax blir tatt ut av bruk i løpet av januar 2023.
Til oppfriskningsdose får Stavanger kommune Spikewax bivalent Original/Omicron BA.4-5 (Moderna) og Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 (Pfizer).
Er du under 30 år? Da tilbys du kun Comirnaty. Barn under 12 år får Comirnaty med egen styrke.
Hvor lang tid går det mellom vaksinedosene?
Det må ha gått minst fire uker mellom de to første dosene koronavaksine.
For de mellom 16 og 18 må det gå 8-12 uker mellom dose 1 og 2.
For de som har alvorlig immunsvikt skal det være fire uker mellom dose 2 og dose 3 og 12 uker til dose 4.
For alle andre må det gå minst 20 uker mellom dose 2 og dose 3.
Det må være fire måneder mellom dose 3 og dose 4.
Har du hatt korona etter dose 3 anbefales dose 4 når du har vært frisk i i tre-fire måneder. Det er fordi ny kunnskap viser at beskyttelsen av omikronvarianten er god.
Det MÅ gå minst tre uker etter sykdom før du tar dose 4 hvis du ikke ønsker å vente i tre-fire måneder.
Ambulant vaksinering
Innbyggere som av helsemessige årsaker ikke kommer seg til vaksinesenteret kan få satt vaksinen hjemme hos seg selv. Kontakt fastlegen som henviser til ambulant vaksinering ved behov.
Tredje vaksinedose
Alle over 18 år kan bestille oppfriskningsdose/boosterdose.
Tredje dose for alle over 18 år
Alle over 18 år kan bestille time til dose 3. Det må være minimum 20 uker mellom dose 2 og dose 3.
Du bestiller tid for vaksinering i ReMin. Har du problemer med å bestille time på nettet, ring vaksinetjenesten på 51 50 71 12.
Dose 3 når du har hatt covid-19
Hvis du har gjennomgått covid-19 etter dose 2 må du ha vært frisk i tre uker før du tar dose 3. Gjennomgått sykdom regnes ikke som en vaksinedose i EU- koronasertifikatet.
Er du under 65 år, har to doser og fått covid 19 mer enn tre uker etter dose 2 tilbys du dose 3 for å opprettholde koronasertifikatet.
Er du over 65 år og har fått påvist covd-19 mindre enn tre måneder etter dose 2 anbefales du å ta oppfriskningsdose.
EU koronasertifikatets gyldighet
- Ved påvist covid-19 er sertifikatet gyldig 11-180 dager etter positiv test.
- Hvis du er grunnvaksinert med to doser er sertifikatet gyldig i 270 dager etter siste vaksinedose.
- Hvis du har tre doser koronavaksine er koronasertifikatet gyldig på ubestemt tid.
Tredje dose for 12-17-åringer med immunsvikt
FHI anbefaler unge i alderen 12-17 år med alvorlig svekket immunforsvar (immunsupprimerte) om å ta tre doser som grunnvaksinering. Det er Comirnaty/Pfizer-vaksinen som er godkjent for denne gruppen. Intervallet mellom dose 2 og 3 skal være minimum 4 uker.
Skal du vaksinere barn som ikke har fylt 16 år må du ha med samtykkeskjema fra begge foreldre.
Fjerde vaksinedose
Fjerde dose koronavaksine anbefales til:
- Alle over 65 år og de med alvorlig immunsvikt under 65 år
- Alle mellom 18 og 64 år med sykdommer/helsetilstander som vurderes å ha en økt risiko for alvorlig sykdomsforløp av covid-19.
- Ungdom i alderen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom.
Alle grupper kan komme på drop in eller bestille time i Remin eller på telefon 51 50 71 12.
Alle som er mellom 18 og 64 år og ikke har underliggende risiko for alvorlig sykdom kan også ta dose 4 av koronavaksine etter eget ønske. Denne gruppen må bestille time i Remin
FHI anbefaler at du venter tre-fire måneder fra du har vært syk med covid til du tar dose 4. Ny kunnskap viser at du er godt beskyttet av omikronvarianten i minst tre-fire måneder. Det må gå minst tre uker fra sykdom til dose 4.
Det må være minst 4 måneder mellom dose 3 og dose 4.
De med immunsvikt kan ta oppfriskningsdosen så fremt det er gått 3 måneder etter fullvaksinering med 3 doser.
Intervallet mellom dose 3 og dose 4 for de med immunsvikt må være 3 måneder. Det er ikke nødvendig med dokumentasjon for dose 4 for de som har 3 doser på grunn av immunsvikt.
Vaksinering av barn 5-11 år
Barn som er født i 2016-2010, og barn født i 2017 som har fylt 5 år, kan vaksineres mot korona hvis de foresatte ønsker det. Tilbudet er mest aktuelt for:
- barn med kroniske sykdommer
- barn i kontakt med sårbare personer
- barn som skal oppholde seg i eller flytte til land med høy smitterisiko/dårligere tilgang til helsetjenester
Det kan også bestilles vaksinetime for barn med alvorlig risiko som har fått anbefalt vaksine av lege. Denne gruppa anbefales tre doser som grunnvaksinasjon. Det er Comirnaty/Pfizer-vaksinen som er godkjent for denne aldersgruppen. Intervallet mellom dose 2 og 3 skal være minimum 4 uker.
Barn som skal få koronavaksine får en mindre dose Pfizer-vaksine som kommer i egne glass.
Skal du vaksinere barn som ikke har fylt 16 år må du ha med samtykkeskjema fra begge foreldre.
Vaksinering av 12- og 15-åringer
12-15-åringer får tilbud om en dose av Pfizer-vaksinen, som er godkjent ned til 12 år. De som fyller 12 år i 2022 må ha fylt 12 før de kan få dose 1.
12-15-åringer som har tatt dose 1 kan vaksineres med dose 2 hvis de selv og dere foresatte ønsker det. Anbefalt intervall mellom dosene er 8-12 uker. Både dose 1 og dose 2 kan enten bestilles i ReMin eller settes på drop i vaksinesenteret.
FHI anbefaler unge i alderen 12-17 år med alvorlig svekket immunforsvar om å ta tre doser som grunnvaksinering. Intervallet mellom dose 2 og 3 for denne gruppen skal være minimum 4 uker.
12-15-åringene kan komme alene, sammen med venner eller med foresatt. Alle må ha samtykke fra begge foresatte. Her finner du samtykkeskjema
Ta med ID med bilde til vaksinasjonen. De som ikke har ID med bilde må ha med en foresatt som må vise ID med bilde.
Det skal være minst en ukes mellomrom mellom andre vaksiner og koronavaksine (i tilfelle eleven har tatt vaksine gjennom vaksinasjonsprogrammet).
Ikke møt til vaksinasjon dersom du på vaksinasjonsdagen har forkjølelsessymptomer, feber over 38 grader eller andre tegn på infeksjonssykdom.
Elever som har fått påvist korona med PCR-test skal ikke ta vaksinen.
Vaksinering av 16- og 17-åringer
Denne gruppen skal ha koronavaksine med 8-12 ukers mellomrom.
Vaksinetilbudet går til alle som er født i 2004 og 2005 som går på videregående skole i Stavanger, uavhengig av hjemkommune. De som ikke går på skole og ønsker vaksine kan sende epost til vaksinetjenesten@stavanger.kommune.no så blir de kontaktet.
Unge som ikke har fylt 16 år må ha samtykke fra begge foresatte før de kan få vaksinen. Her finner du samtykkeskjema
De som kan bes registrere seg i ReMin før vaksinering. Det er også mulig å registrere seg før vaksinering på skolen.
Oppdater kontaktinformasjonen din!
Sjekk at du er oppført med korrekt mobilnummer og e-postadresse i kontakt- og reservasjonsregisteret. Kommunen bruker mobilnummeret du har lagt inn i registeret for å nå deg med tilbud om koronavaksinering.
Ofte stilte spørsmål
Her er noen av de spørsmålene vi får oftest rundt vaksinen:
Hva er alvorlig sykdom/helsetilstander og alvorlig grunnsykdom?
Oppfriskningsdose (dose 4) anbefales til personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp ved sykdommer/helsetilstander:
- organtransplanterte
- alvorlig og moderat immunsvikt
- immundempende legemiddelbehandling som ved autoimmune sykdommer
- hematologisk kreftsykdom siste fem år
- annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet behandling mot kreft (spesielt
immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift). - alvorlige nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller
lungefunksjon (f.eks. ALS og cerebral parese) - Downs syndrom
- kronisk nyresykdom og nyresvikt
- kronisk leversykdom eller betydelig nedsatt leverfunksjon
- demens
- kronisk lungesykdom, inkludert alvorlig astma som har medført bruk av høydose-inhalasjonssteroider
eller steroidtabletter siste året - fedme med kroppsmasseindeks (KMI) på 35 kg/m2 eller høyere
- kroniske hjerte- og karsykdommer (med unntak av høyt blodtrykk)
- hjerneslag
- diabetes, og da særlig pasienter med langvarig eller dårlig kontrollert sykdom eller senkomplikasjoner av diabetes.
Oppfriskningsdose (dose 4) anbefales ungdom 12-17 år med de alvorlige grunnsykdommene nevnt under. Legg merke til at denne lista med grunnsykdommer er forskjellig fra lista for voksne over.
• Organtransplantasjon (f.eks. hjerte, nyre, lever etc.).
• Immunsvikt (eksempelvis medfødt immunsvikt eller bruk av medikamenter som gir betydelig systemisk
immunsuppresjon)
• Hematologisk kreftsykdom (f.eks. leukemi, lymfom) siste fem år
• Annen aktiv kreftsykdom, pågående eller nylig avsluttet (innen siste seks måneder) behandling mot
kreft - spesielt immundempende behandling, strålebehandling mot lungene eller cellegift
• Nevrologiske sykdommer eller muskelsykdommer som medfører nedsatt hostekraft eller nedsatt
lungefunksjon
• Kronisk nyresykdom med betydelig nedsatt nyrefunksjon
• Alvorlig hjertesykdom (barn med hjertesvikt, alvorlig pulmonal hypertensjon, cyanose, ettkammersykdom/«Fontan-barn»)
• Alvorlig lungesykdom (f.eks. cystisk fibrose, svært alvorlig astma med forverringer som har behøvd
akutt sykehusinnleggelse siste året)
• Annen svært alvorlig sykdom. Vaksinasjon i slike tilfeller vurderes individuelt av barnelege.
Dose 4 anbefales også til gravide i 2. og 3. trimester fordi de har høyest risiko for alvorlig sykdom.
Kan jeg ta koronavaksine når jeg er gravid?
Gravide anbefales grunnvaksinasjon, det vi si to doser koronavaksine, uavhengig av trimester. Det er ikke kunnskap som tilsier at vaksinasjon med koronavaksine i 1. trimester gir risiko hverken for mor eller barn. Derimot kan selv mild koronasykdom hos mor påvirke svangerskapet. Gravide i 2. og 3. trimester anbefales også oppfriskningsvaksine (dose 3 og dose 4).
Les mer om gravide og covid-19 på FHIs nettsider.
Når regnes jeg som vaksinert?
I henhold til covid-19-forskriften regnes du som beskyttet tre uker etter at første dose er satt. Du regnes som fullvaksinert fra én uke etter andre vaksinedose (FHI).
Får jeg dokumentasjon på at jeg er vaksinert?
Koronavaksineringen er registrert Mine vaksiner på helsenorge.no. Koronavaksineringen er også dokumentert i koronasertifikatet ditt på helsenorge.no
Hvor får jeg utskrift av koronasertifikat/positiv test?
Du kan hente gratis utskrift av koronasertifikatet ved smittevernkontoret i Torgveien 15 C. Ring 51 91 33 33 eller send epost til smittevernkontoret@stavanger.kommune.no på forhånd. Ta med gyldig ID når du skal hente utskrift. Tjenesten er gratis.
Hvis du vil ha utskrift tilsendt må du kontakte Helfo. Ring 23 32 70 00 hvis du er vaksinert eller immun etter å vært syk med covid-19.
Ha fødselsnummer eller d-nummer klart. Du vil bli bedt om navn og folkeregistrert adresse. Hvis opplysningene ikke stemmer vil du ikke få tilsendt koronasertifikatet. Kontakt i tilfelle folkeregisteret for å avklare hva som er registrert på deg.
Kan barna mine ta vaksinen?
12-15-åringene får tilbud om èn dose koronavaksine. 16-17-åringene får tilbud om to doser med 8-12 ukers mellomrom. Få i aldersgruppen blir alvorlig syke, men det er en del smitte blant dem. Vaksinering av denne aldersgruppen vil derfor redusere smittespredningen i samfunnet.
De yngste må ha fylt 12 år for å få vaksinen. For 16-17-åringene går tilbudet til alle som er født i 2004 og 2005 som går på videregående skole i Stavanger, uavhengig av hjemkommune.
Unge som ikke har fylt 16 år må ha samtykke fra begge foresatte før de kan få vaksinen.
Når bør jeg ikke ta vaksinen?
Du skal ikke ta vaksinen hvis du er forkjølet, har feber over 38 grader eller andre tegn på infeksjonssykdom. Du skal heller ikke ta vaksinen hvis du har korona og er i isolasjon, eller er i karantene eller venter på svar på koronatest. Personer med kjent allergi for innholdsstoffene i vaksinen skal normalt heller ikke vaksineres.
Du må vente med vaksine til tre måneder etter at du har vært syk med covid-19. Hvis du er gravid og ikke tilhører risikogruppe for alvorlig koronasykdom skal du heller ikke ta vaksinen.
Kan jeg ta med ledsager når jeg skal vaksineres?
Ja, det er mulig å ha med ledsager hele tiden, også inn i vaksinebåsen.
Er vaksinen gratis?
Ja. Alle har rett på gratis vaksine!
Alle som oppholder seg i Norge, også de som oppholder seg her ulovlig, har rett til gratis nødvendig helsehjelp. Kontakt med helsevesenet for å få nødvendig helsehjelp meldes ikke til politiet.
Tilbud om koronatest og koronavaksine gjelder også de som har ulovlig opphold i Norge.
Alle får gratis test og helsehjelp ved ved covid-19
Jeg har fått dose 1 av AstraZeneca. Hva gjør jeg nå?
Du som er vaksinert med AstraZeneca som dose 1 vil få tilbud om Pfizer- eller Moderna-vaksinen som dose 2. Regjeringens pressemelding
AstraZeneca er tatt ut av vaksinasjonsprogrammet i Norge.
Hvorfor få jeg flere SMS-er om registrering?
Sannsynligvis fordi mobilnummeret ditt er registrert på flere personer i kontakt- og reservasjonsregisteret. Det hender for eksempel at ektefeller er registrert med samme mobilnummer.
Trenger jeg koronasertifikat?
Du kan bli bedt om å vise fram koronasertifikat i situasjoner som krever gyldig sertifikat. For eksempel hvis du skal reise til land som krever at koronasertifikat framvises.
Les mer på helsenorge.no/koronasertifikat
Slik bestiller du time med BankID
- Følg denne lenken til timebestillingssystemet ReMin
- Trykk logg inn (se bildet)
- Velg ID-porten (se bildet)
- Velg enten BankID eller BankID på mobil
Er du redd for sprøyter?
Hvilke vaksiner brukes i Stavanger?
Til grunnvaksinering brukes Comirnaty fra Pfizer og Spikevax fra Moderna. Moderna vil bli tatt ut av bruk som grunnvaksine i løpet av 2023. Novovax blir tatt ut av bruk januar 2023.
Til oppfriskningsdose brukes Spikevax bivalent Original/Omicron BA.4-5 (Moderna) og Comirnaty Original/Omicron BA.4-5( Pfizer).
Personer under 30 år tilbys kun Comirnaty. Folkehelseinstituttet anbefaler ikke Moderna til de som er under 30 år, det gjelder både menn og kvinner. Årsaken er at sjeldne bivirkninger som betennelse i hjertemuskelen (myokarditt) og betennelse i hjerteposen (perikarditt) ser ut til å forekomme noe oftere hos unge ved bruk av Spikevax (Moderna) enn ved Comirnaty (BioNTech/Pfizer).
Barn under 12 år får Comirnaty med egen styrke.
Hør Folkehelsepodden (FHI) om hva det vil si at en vaksine har effekt. Koronavaksineringen er en del av vaksinasjonsprogrammet. Vaksinasjon er gratis og frivillig. Siden dette er en svært smittsom sykdom anbefales alle som kan om å ta vaksinen.
AstraZeneca er tatt ut av vaksinasjonsprogrammet.
Janssen-vaksinen er ikke en del av koronavaksinasjonsprogrammet, men de som ønsker den kan vurderes av lege om de oppfyller de strenge kriteriene for å ta vaksinen. Informasjon om Janssen-vaksinen.
Hvilke bivirkninger har vaksinene?
FHI sier dette:
Bivirkninger etter koronavaksinasjon er ofte kraftigere og oppstår hos langt flere enn etter for eksempel influensavaksine. Forventede bivirkninger er: Smerter og rødhet på stikkstedet, mange får hodepine, det er vanlig med sykdomsfølelse med feber og vondt i kroppen. For mRNA-vaksiner (Comirnaty/Moderna) får man kraftigere bivirkninger etter andre dose enn etter første.
Novavax gir moderate reaksjoner som smerter på stikkstedet, muskel- og leddsmerter, hodepine, kvalme, oppkast og slapphet. Reaksjonene varer som regel et par dager. Det er often noe mer bivirkninger etter 2. dose enn etter første.
Mer om vaksinene og bivirkninger:
Legemiddelverket overvåker bivirkninger
Statens legemiddelverk overvåker uønskede virkninger av koronavaksinene.
Informasjonstelefon og pressekontakt
Informasjonstelefon for vaksinering:
På 51 50 70 90 får du generell informasjon om av Innbyggerservice mellom 08.30 og 15.00 mandag-fredag.
Mediehenvendelser om koronavaksinering kan rettes til:
- Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd, 992 98 461
- Ruth Midtgarden, smittevernoverlege, 938 18 987
- Pressevakt i kommunen: 969 42 449
Tredje vaksinedose
Bedriftshelsetjenester kan sette koronavaksine
Stavanger kommune inngår avtaler med bedriftshelsetjenester som ønsker å sette koronavaksine på ansatte på arbeidsplassen.