1. Aldersvennlig Stavanger
  2. Siste nytt
  3. Heis gir nytt liv i Mjughaug terrasse
Vi ser Leif Sunde som er styreleder i Mjughaug Terrasse.

Heis gir nytt liv i Mjughaug terrasse

Borettslaget uten heis, fikk satt inn seks nye heiser. Det har gitt mange mulighet til å bli her, som ellers måtte ha flyttet.
Publisert : 29.05.2024
Av : Solfrid Sande, kommunikasjonsavdelingen

Styreleder Jon Sunde forteller at tilgang til heis har gitt mange av naboene i borettslaget bedre livskvalitet. Flere folk har flyttet til og færre fra, og han er selv en av disse. 

– Jeg har skiftet ut begge hoftene mine, og talte de tretti tre trappetrinnene for å komme meg opp og ned. Jeg kunne ikke gå ut mer den dagen. Men nå kan jeg bare ta heisen ned, sier Sunde.

Avgjørende med heis 

Terrasseblokkene i Kvernevik med 88 leiligheter var langt fra aldersvennlige. Her var det høye terskler, lange trapper, og tunge dører inn fra parkeringen i kjelleren gjorde det ikke enkelt i hverdagen.

Vi ser de fem naboene i borettslaget
Fornøyde naboer, fra venstre, Britt Unni Patursson, Birgir Patursson, Jon Sunde, Ingeborg Madla, og Liv Ingebrigtsen. – Heisen er i dag alfa og omega for denne blokken. Alle må vi opp og ned. Hadde ikke heisen kommet når den kom, hadde vi flyttet, sier Ingebrigtsen.

De nye heisene som ble satt inn på baksiden av byggene kommer alle beboerne til nytte. For noen har måttet løfte syke folk opp trappene, eller dra opp barnevognene sine.  

– Vi kunne ikke ha flyttet inn her uten heis. Datteren vår sa at de skulle bygge heiser her i Mjughaug, og sa at vi måtte slå til, forteller Britt Unni Patursson. 

Hun og mannen Birgir Patursson bodde like i nærheten på Måkeberget i en enebolig, med få muligheter for leilighet med heis i bydelen. 

– Her skal vi bo til vi blir gamle, sier Britt fornøyd til ektemannen Birgir.  

Bildet viser Mjughaug terrasse fra utsiden. Bak hvor vi ser heisene som er koblet på bygget med de grå heissjaktene.
Heisene ble satt inn fra baksiden av byggene. I tillegg ble det anlagt nye stier som gir beboerne en enkel og ny tilgang. Før var det kun inngang fra forsiden av bygget.

Stor kostnad

Det er om lag 350 000 borettslag i landet av den eldre typen uten heis. For beboene i Mjughaug terrasse ble ønsket om heis et stort og omfattende prosjekt.  

– Det var litt av en jobb, sier styrelederen, som forteller at han ikke tar et nei for et nei.  

Sunde sprang rundt til alle beboerne for å få nok underskrifter til å sikre et flertall. Men det tok flere generalforsamlinger før heis- prosjektet fikk det nødvendige 2/3 flertallet.

Med nytt lån til heis økte husleien til hver enkelt med 9,5%. Prosjektet fikk støtte fra Husbanken, og fra en støtteordning til heis i NAV - begge ordningene er for tiden ikke er aktive. 

Nå skal det store lånet nedbetales, og det bekymrer Sunde og naboene. Ankepunktet mot heis hos mange av beboerne var nettopp at det koster mye penger. De etterlyser bedre støtteordninger også i etterkant, forteller han.  

Kommunen kan gi råd  

Mange borettslag gjør over tid endringer som forbedrer boligene. I Stavanger kommune kan fysio- og ergoterapitjenesten bistå borettslag, med å gi råd og tips til smarte endringer som gjør boliger og adkomst i borettslag mer aldersvennlig. 

Randi Skumsnes i Stavanger kommune var prosjektleder og med på å skrive rapporten om blant arbeidet i Mjughaug borettslag.  

– Det var et godt samarbeid, og borettslaget ville også ha, og fikk råd om andre tilgjengelighetstiltak når de satte i gang denne store endringen, forteller hun.  

Hindringer som terskler, tunge dører, adkomsten og porttelefon er ting som kan gjøres bedre tilgjengelige for eldre når det skal kjøpes inn nye. Også råd til endringer av bad, kanter og størrelse på møbler er noe fagpersoner hos Fysio- og ergoterapitjenesten kan bistå med, forteller Skumsnes.  

Vi ser Mjughaug terrasse fra forsiden, med gangveien hvor vi ser tre av naboene som går på veien.
De nye heisene betyr mye for beboerne i Mjughaug terrasse. De var langt fra alene om å bo i eldre heisløse borettslag - rundt 300 000 boliger nasjonalt.

 

 

 

 

 

Kontaktinformasjon

Fysio- og ergoterapitjenesten

Besøksadresse:

Torgveien 23 4016 Stavanger

Postadresse:

PB. 8001 4068 Stavanger

Telefon:
51 50 85 75
E-post:
fysio.ergo@stavanger.kommune.no