1. Aldersvennlig Stavanger
  2. Siste nytt
  3. Vil du trene eller bli instruktør?
Bildet viser Hanne Nærland og Janet Eaton  som er frivillige instruktører.

Vil du trene eller bli instruktør?

Hanne Nøland og Janet Eaton er frivillige instruktører i balanse og styrketrening. Sterk og stødig trenger flere som dem.
Publisert : 11.01.2024
Av : Solfrid Sande, kommunikasjonsavdelingen

– Dette er en fin måte å bli kjent med folk. Musikk og bevegelse er veldig kjekt. Jeg blir glad av det, sier Janet Eaton.

– Å være frivillig er bare pluss pluss. Du gir, men får dobbelt tilbake, sier Hanne Nøland fornøyd.

Sterk og stødig, er balanse- og styrketrening for gruppen 65 pluss, et forebyggende tiltak med grupper i seks bydeler. Og et tilbud i nabolaget, hvor du kan treffe på naboen og hvor det sosiale er viktig.

Bildet viser en gruppetrening i Storhaughallen.
Hver tirsdag er det styrke og balansetrening i Storhaughallen med Hanne som instruktør.

Styrke sammen

Her ble damene kjent med hverandre og gode venner, etter at Hanne meldte seg som instruktør. Aktive Hanne så en annonse for Sterk og stødig i bydelsavisen, da hun fikk helseutfordringer og måtte gi seg som gruppetrener på kveldstid.

Janet trengte et nytt miljø og aktiviteter etter at hun og mannen flyttet til byen fra Egersund. Nå er begge veteraner, med ti års fartstid som frivillige instruktører. Hanne på Storhaug og Janet i Hinna bydel.

– Dørstokken er vanskelig for mange. Men kommer de først, blomstrer de opp. Treningen betyr mye for mange, mener Hanne.

De hører at folk avtaler andre aktiviteter med hverandre, og det har oppstått to nye turgrupper i bydelen de siste årene. De skulle gjerne hatt med flere menn på treningen, men de er vanskeligere å få ut.

– Når jeg får høre alderen på noen av de som trener her, blir jeg overrasket. De er mine forbilder, sier Hanne.

Vi ser bilde av Janet Eaton og Hanne Nødland.
Janet og Hanne er blitt gode venner gjennom tiden som instruktører for Sterk og stødig.

Trenger flere instruktører

Ragnhild Fiskå er fysioterapeut og ansvarlig for Sterk og stødig hos Fysio- og ergoterapitjenesten. Hun forteller at de ønsker seg flere frivillige instruktører som Hanne og Janet.

De vil nemlig å utvide tilbudet til flere bydeler. Nå er det 7 grupper i 6 bydeler, og de ønsker spesielt å starte opp gruppe på Gausel.

– Målet vårt er at sterk og stødig skal være et tilbud i nærmiljøet, lett tilgjengelig og et sosialt treffpunkt, forteller Fiskå.

Vi ser et bilde av fysioterapeut  Ragnhild Fiskå som står i gangen i Storhaughallen.
Sterk og Stødig er et faglig og forskningsbasert nasjonalt program som er i over hundre kommuner, forteller fysioterapeut Ragnhild Fiskå.

Målgruppen er hjemmeboende eldre som kjenner at de begynner å bli litt ustø, sånn at det blir vanskeligere å gjennomføre daglige aktiviteter. De må klare seg uten særlig bistand og hjelp fra kommunen, gå uten ganghjelpemidler innendørs og komme seg til/fra treningen på egenhånd.

De frivillige instruktørene får gå på kurs hos Fysio- og ergoterapitjenesten over tre dager, og følges opp av fysioterapeutene. De frivillige instruktørene må ha mulighet til å trene på dagtid, og formidle øvelsene til en gruppe (i et stort rom) på en grei måte.

– De trenger ikke å ha helsefaglig bakgrunn fra før av. Det lærer de på kurset hos oss.

Bildet viser en halvsirkel med mennesker som står ved hver sin stor i Storhaughallen. De er på trening på Sterk og stødig.

Faglig og sosialt

Hanne og Janet anbefaler gladelig andre å melde seg som instruktører – hvem som helst som liker folk og er glad i bevegelse, mener de. Samarbeidet med fysioterapeutene synes begge er veldig flott. De får utvekslet erfaringer med hverandre. 

Begge mener Sterk og stødig er en flott møteplass, som er langt mer enn bare trening.

– Det er vel så viktig med maten etterpå. Da jeg trente før på kveldstid, gikk folk hjem etterpå. Nå møtes vi her, forteller Hanne.

Vi ser åtte damer som sitter rundt bordet ved kafeen i Storhaughallen.
Sosial stund etter trening. Storhaug Frivillighetssentral, med Målfrid Østerhaug (på enden), disker opp med god lunsj hver tirsdag.

Vil du bli frivillig intruktør for Sterk og stødig?

Kontakt: Ragnhild Fiskå – ansvarlig fysioterapeut for Sterk og stødig

Tlf: 51508036.