
Slik fyrer du riktig
Riktig fyring gir mindre svevestøv, bedre luftkvalitet og reduserer risiko for pipebrann.
Når mange fyrer i vedovner samtidig, øker mengden svevestøv i lufta. Det bidrar til dårlig luftkvalitet, noe som igjen kan gi helseplager.
Ved å fyre riktig, bidrar du til å redusere utslippene av svevestøv fra vedfyring. Et tegn på at veden brenner best mulig, er at flammene er klare, delvis gjennomsiktige og har en blåtone. Flammene skal ikke fylle brennkammeret i ovnen. Her får du gode tips til riktig fyring.
Her er gode tips for riktig fyring:
Bygg bålet riktig
- Plasser et par tørre vedkubber nederst.
- Bygg noen etasjer med mindre kvist og opptenningsved.
- Legg to til tre opptenningsbriketter øverst.
Tenn fra toppen
Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret. Da får man hurtig god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur.
Sørg for nok luft
- La ventilene i vedovnen være helt åpne og sett gjerne ovnsdøra på gløtt de første 15 minuttene til det brenner godt.
- Ikke steng spjeldet så mye at flammen dør ut.
- Sørg for at det er nok friskluft i rommet, så ildstedet får “pusteluft”.
Når du legger på mer ved:
- Legg i nye kubber når flammene begynner å forsvinne og det meste av veden er blitt til glør.
- Unngå å fylle store mengder ved i ovnen, følg ovnens bruksanvisning.
Husk!
Fyr kun med rent trevirke. Ikke brenn behandlet eller impregnert materiale.
Kilde: Rogaland brann og redning IKS