PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Kultur og fritid
  3. Tur og natur
  4. 52 hverdagsturer: finn turer i Stavanger
  5. Heddåturen

Heddåturen

Information in other languages

Vis kartlag for:

Beskrivelse

Denne hverdagsturen går gjennom fastlands-Stavangers eneste «fjellkjede» med flere høydedrag.

Du kan starte fra Jåtten bydelshus, krysse over Heddeveien, og kjenne pulsen stige over Heddå (76 m). Leter du, kan du finne både benker og flotte utsiktspunkt mellom trærne.

Fjelltoppen har en historie å fortelle deg, for 3. mai 1916 gikk den tyske zeppelineren L20 tom for drivstoff, etter å ha sluppet lasten sin over Storbritannia, og søkte tilflukt i Norge. Marineluftskipet var 160 meter langt og hadde to gondoler hengende på undersiden, og var nok litt av et syn på himmelen. Først duppet den ned i Gandsfjorden og mistet åtte mann, før den fikk ny oppdrift og løftet seg. Men ikke høyt nok, for i god fart braste den rett inn i Heddå, mistet en gondol og fire mann til. Litt senere forliste den i Hafrsfjord og drev i land på Sunde. Hele mannskapet ble berget, og den farefulle ferden nådde internasjonal presse.

Du tar deg trygt ut av skogen rundt Heddå for egen maskin og tar fatt på en ny stigning gjennom bebyggelsen opp Kviebakken, før Eikeberget (79 m) står for tur. Grønne korridorer gir en flott innramming til veien mellom husene ned mot Forus Travbane.

Du runder og ser opp på det kneisende Ulsberget (75 m). Her i sørhellingen koser varmekjære eik seg, og har gjort det lenge størrelsen tatt i betraktning.  På toppen lå det en bygdeborg i folkevandringstiden. Forsvarsverk var det også under 2. verdenskrig, da for å forsvare flyplassen på Forus og rester etter dette er fortsatt synlig mot toppen.

Du fortsetter din ferd og tar fatt på bakkene opp mot Nådlandsberget og Knudamyrå idrettspark. Dykjelbakken legger du bak deg, og pulsen øker opp Gauselbakken. Du trår varsomt oppover langs Stavangers eneste landfaste naturreservat, Gauselskogen. Området er ca 53 daa og har vært fredet siden 1984 for å ta vare på den frodige edelløvskogen med det rike fuglelivet, i et ellers urbant område.

Du passerer gravstedet til den mektige Gausedronninga, selv om bare et skilt minner om funnet. Under boligene her er det funnet rester etter mange hus med boligdel og fjøs, smier og flere mektige gravhauger.  Fra Gauselhøyden har folkene kunnet kontrollere landskapet i alle retninger, og de har hatt skip og naust både i Hafrsfjord og Gandsfjorden.

Du ankommer trivelige Gausel fritidsgård og her kan du nyte gårdslivet en stund. Gravhaugen på Husaberget (88 m) eller bunkeren på Kvieberget er verdt ditt besøk, før du fornøyd avslutter din vandring gjennom skogen ned mot målpunktet. 

Tilgjengelighet

Du kan gå hele turen med barnevogn, men det er noen bratte bakker.

Finner du noe som ikke er i orden langs ruten så meld fra til oss!

Du gjør det enkelt og greit via meldingstjenesten VOF