PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Stavanger søker om sjakk-VM

Stavanger søker om sjakk-VM

Stavanger kommune støtter initiativet om å få verdensmesterskapet i sjakk til byen i 2020.

Denne nyheitssaka er meir enn ein månad gammal. Innhaldet kan derfor vera forelda eller ikkje oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

- Stavanger er riktig sted for sjakk-VM. Vi har lang erfaring med store, internasjonale arrangementer, og har det som trengs av fasiliteter og kompetanse. Jeg er sikker på at sjakk-VM i Stavanger i 2020 blir tidenes beste, med gode møter mellom mennesker på tvers av nasjonaliteter, alder og kjønn, sier Sagen Helgø.

Det første partiet vil bli spilt 12. november hvis mesterskapet legges til Stavanger.

Har turnering i verdensklasse

Bakgrunnen for fremstøtet er flere års erfaring med å arrangere internasjonale sjakkmesterskap i Stavangerregionen. Altibox Norway Chess har i løpet av få år vokst til å bli en av verdens sterkeste sjakkturneringer. Foruten vår egen verdensmester Magnus Carlsen, har turneringen hatt deltakere og gjester som Vishy Anand og sjakklegenden Gary Kasparov.

Samtidig har turneringen gitt byen teknisk kompetanse og ekspertise til å gjennomføre et verdensmesterskap, i tillegg til generelle egenskaper ved å være profesjonelt vertskap.

Fasilitetene på plass

Stavanger har gode fasiliteter og infrastruktur som gjør det enkelt for spillerne og støtteapparatet å bevege seg rundt for å kombinere mesterskap med andre aktiviteter.

Stavanger konserthus vil være hovedarenaen for VM. Altibox Norway Chess har vært gjennomført i konserthuset fire ganger tidligere, og bygget er godt tilrettelagt for tv-produksjoner og et stort publikum.

Gründer og styreleder i Altibox Norway Chess Kjell Madland mener det er åpenbart at Stavanger bør være Norges kandidat som arrangørby.

- Vi har en sterk infrastruktur, kort vei til flyplassen, gode buss-, båt- og togforbindelser. Vi har kort vei til fjord og fjell som rekreasjon for besøkende og spillere. Stavanger er en av Norges største byer, men har samtidig en intim atmosfære. Det gir store muligheter for å lage en byfest for alle under et VM-arrangement. Alt dette er viktige faktorer for et arrangement som varer i tre uker, fastslår Madland.

Prosessen videre

Magnus Carlsen har forsvart VM-tittelen fire ganger, sist i London i 2018 mot USAs Fabiano Caruana. Norges Sjakkforbund (NSF) ønsker at det femte slaget i Carlsens verdensmesterperiode finner sted i Norge. I tillegg til Stavanger, har også miljøer i Bærum, Kragerø og Oslo meldt sin interesse for å bli arrangør. NSF tar stilling til hvem som blir Norges kandidat i slutten av mars. Den endelige avgjørelsen tas av det internasjonale sjakkforbundet FIDE. 

Pressekontakter:

Christine Sagen Helgø, ordfører i Stavanger, mob. 90 52 77 19

Bjørg Tysdal Moe, varaordfører i Stavanger, mob. 92 08 10 87

Kjell Madland, styreleder i Altibox Norway Chess, mob. 91 16 76 95