
Smart kunst
Kommunens satsing på smart kunst handler om å styrke kunstnerens og kunstens rolle i samfunnet, gjennom å finne en ny praksis for hvordan vi i større grad kan iverksette kunnskapen og kompetansen som ligger i nettopp kunsten og hos kunstneren.
Hva skal til for at vi i kommunen kan møte og løse morgendagens samfunnsutfordringer? Hva gjør vi egentlig med klimakrisen og hva er nå sirkulærøkonomi? Hvor kommer kunsten inn i dette?
Oppdaget til kommunen er å levere gode tjenester til innbyggerne, forvalte lover og regler, aktivt utvikle samfunnet og sikre et levende lokaldemokrati. Det skal vi fortsette å gjøre også i fremtiden, men nye typer utfordringer, endringer i innbyggernes behov og stadig nye teknologiske løsninger gjør at vi må jobbe annerledes, tilpasse systemene og oppdatere kunnskap og kompetanse.
Der kommer kunsten inn.
Smart kunst-satsingen i Stavanger kommune handler om å finne anledninger hvor kommunen kan samarbeide direkte med kunstnere – for å lære noe nytt, for å hente inn andre perspektiv, for å levere bedre tjenester til innbyggerne.
Smart kunst i praksis - Prosjekt Sjøkanten
Prosjekt Sjøkanten er en slik anledning. Da kommunens avdeling for byutvikling startet arbeidet med regulering av områdene langs Hillevågsvannet, fra Paradis til siloene i Hillevåg, inngikk kommunen et samarbeid med fire lokale kunstnere, som hver på sin måte skulle bidra inn i planprosessen. Sammen med kulturavdelingen og smartbyavdelingen har byutvikling fått innblikk i nye verktøy for stedsanalyse, andre metoder for innbyggerinvolvering og kunnskap om andre perspektiv innen byutvikling, bærekraft og mangfold.
Christine Hansen holdt flere fotokurs i området, hvor både innbyggere, skoleklasser, politikere, byutviklere deltok. Formålet var å oppdage stedet gjennom fotoapparatet eller mobilkamera, for på den måten å få i gang en samtale om hva som er pent og stygt, hva som skaper identitet på et sted, hva som gjør at man føler tilhørighet. Noen av deltakernes bilder ble også plukket ut for å formidles på store bannere som nå henger langs sjøkanten, og diskusjonene tas med som innspill i den videre planprosessen.
Line Anda Dalmar gjorde flere intervjuer med folk som bor i eller bruker området mye.
Kontaktinformasjon

Helene Ødegaard
rådgiver for smartbyavdelingen
scenekunst, film, internasjonale kulturprosjekt og kulturorganisasjoner
- Mobil:
- 450 28 785
- E-post:
- helene.odegaard@stavanger.kommune.no