PC: Hald Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hald Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Samfunnsutvikling
  3. Smartbyen Stavanger
  4. Smartby-prosjekter
  5. Smart søppelhåndtering
BigBelly avfallsdunk på torget. Avfallsdunken får energi fra solen og signaliserer når den må tømmes.
Stavanger kommune

 

Big Belly

I sentrum er det plassert ut syv søppeldunker med smartby-teknologi. De får energi fra sola, inneholder en sensor som gir beskjed til kommunen når den er full, og har en innebygd kompressor slik at den har større kapasitet enn en tradisjonell søppeldunk. 

Prosjektet ledes av Park og vei.

 

Overvåking av miljøstasjoner

I et prøveprosjekt som startet våren 2018 overvåker kommunen to miljøstasjoner i Stavanger 24/7. Bakgrunnen for overvåkningen er at enkelte velger å sette igjen avfall på miljøstasjoner for glass, plast og metall som ikke hører til der. Dette har ført til mye ekstraarbeid og kostnader for kommunen.

Dersom noen velger å sette avfall igjen utenfor miljøstasjonen slås et kamera på, og en stemme forteller at søppelet må kjøres til gjenvinningsstasjonen på Forus, eller at de kan bestille gratis henting av søppel på hentavfall.no. Brudd kan føre til anmeldelse.

Prosjektet har ført til en betydelig reduksjon av antall opprydningsjobber rundt miljøstasjonene for kommunen. Dette er et samarbeid med Lyse, Onsite Security, Sandnes kommune og Fretex.

Prosjektet ledes av Miljø og renovasjon. 

Bilde av smarte nedgravde avfallscontainere.
Foto: Miljø og renovasjon

Nedgravde søppelcontainere

I dag finnes det rundt 2500 nedgravde søppelcontainere med elektronikk drevet av batteri- og solcellepaneler i regionen. Elektronikken varsler fyllingsgrad og annen status (batteri osv.), rett inn i et verktøy for optimalisering av søppelbilens tømmeruter.

Dette gir færre kjøreturer, som igjen gir et bedre miljøregnskap og er godt for innbyggerne. Løsningen er også innført i andre kommuner i regionen, og driftes i samarbeid med Stavanger kommune.

Fyllingsgrad, type avfall og plassering av containerne er tilgjengelig som åpne datasett. Samarbeidspartnere er Norsk Navigasjon, Shop2Win og Norconsult Informasjonssystemer.

Prosjektet ledes av Miljø og renovasjon. 

Kontaktinformasjon