Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. En annerledes 17. mai-feiring

En annerledes 17. mai-feiring

17. mai er ikke avlyst! Nasjonaldagen blir markert så verdig og bredt som mulig ut i fra de smittevernreglene som gjelder. Blant nyskapningene blir en storstilt festsending fra konserthuset.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

17. mai - blomster i gamle Stavanger

I dagens møte har 17. mai-komiteen lagt hovedrammene for det som blir en feiring utenom det vanlige. På grunn av korona-situasjonen må noen av de tradisjonelle elementene vike, men leder i 17. mai-komiteen, Ann Sesilie Tekfeldt, lover at alle gode krefter vil stå sammen om å skape en minneverdig markering.

- Som alle vet er vi i en spesiell situasjon. I den dugnaden som alle nå deltar i er kreativiteten stor enten det er snakk om arbeidslivet, skolehverdagen eller kulturlivet. På dagens møte i komiteen var det stor forståelse for at vi må tenke nytt, og jeg føler meg allerede nå helt trygg på at vi sammen vil skape en god opplevelse for byens innbyggere, sier hun.

Det er viktig for komiteen at det ikke skapes nye arenaer for smittespredning. Derfor vil årets feiring følge alle de anbefalingene som nasjonale helsemyndigheter har sendt ut.

- 17. mai er på ingen måte avlyst. Vi oppfordrer alle om å gjøre klar bunaden og finstasen, spise god mat, synge sanger og la barna spise så mye is og pølser som de orker, smiler Tekfeldt.

Konserthuset

Hoveddelen av feiringen blir en direktesendt feiring fra konserthuset som skal strømmes og tilgjengeliggjøres for alle innbyggere.

- Vi legger opp til en digital og tv-sendt folkefest med et kunsterisk program som støtter opp om det lokale korps- og kulturlivet. Sendingen vil foregå i flere timer og vil så lange det er mulig speile de mange små markeringene som vil finne sted rundt om i byen, sier Tekfeldt.

Tradisjonelle elementer

Alle de tradisjonelle elementene som kransenedleggelser, salutt, flaggheising og taler vil også bli gjennomført som vanlig – med nye avstandsregler - og tilgjengeliggjort i digitale kanaler slik at flest mulig vil få mulighet til å følge med. De tradisjonelle barnetogene og folketogene må som ventet ta en pause i år.

- Slik situasjonen er nå i dag blir det ikke 17. mai-tog i Stavanger, samlinger i bydelene eller tradisjonelle samlinger på skolene. På bakgrunn av de restriksjonene som finnes i dag vil det ikke være praktisk mulig å gjennomføre noen form for tog. Vi følger lojalt opp det som de nasjonale helsemyndighetene har bestemt, sier hun.

Ja, det blir korpsmusikk

Etter drøfting mellom smittevernoverlegene i Stavanger, Randaberg, Sola, Sandnes og Klepp 15.04 er det enighet om å åpne opp for korpsmusikk også i år. Les mer om retningslinjene for korpsene i 2020. 

Kontaktinformasjon: 

Ann Sesilie Tekfelt, leder av 17. mai-komiteen. 47454680

Stavanger konserthus/Svein Erik Fylkesnes
Konserthuset vil spille en sentral rolle i 17. mai-feiringen, men på en annen måte enn tidligere år. Foto: Stavanger konserthus/Svein Erik Fylkesnes