2. Nyheter
  3. Fjerde smittetilfelle i Stavanger - skoleklasse i karantene

Elev smittet i Stavanger - skoleklasse i karantene

En elev i tredje trinn på Eiganes skole i Stavanger har fått påvist koronavirus. Elevens klasse skal være hjemme i karantene i 14 dager for å hindre smitte.

#Saken er oppdatert fredag 6. mars kl. 17.13#

Torsdag kveld ble det klart at en elev ved barneskolen Eiganes skole i Stavanger kommune er smittet av koronavirus. Kommunen følger opp eleven, og samarbeider med nasjonale helsemyndigheter.

Kommunen varslet foreldre/foresatte på tredje trinn per sms torsdag kveld. Elevene på trinnet fikk beskjed om å holde seg hjemme fra skolen fredag og unngå kontakt med andre.

Koronavirus gir vanligvis lette symptomer hos unge mennesker.

Skoleklasse i karantene

Fredag har skolens ledelse hatt tett dialog med smittevernkontoret, og det har blitt utført et grundig arbeid med smitteoppsporing. Etter en grundig faglig vurdering og kartlegging har kommunen funnet de som har hatt tettest kontakt med den smittede.

På bakgrunn av kartleggingen har smittevernkontoret anbefalt at klassen med den smittede eleven samt tre ansatte ved skolen settes i hjemmekarantene i 14 dager. De det gjelder blir kontaktet av smittevernkontoret. De andre kan gå på skole som vanlig, men oppfordres til å legge ekstra vekt på hyppig håndvask og hosting i papir eller albukroken.

- Samtlige familier har fulgt myndighetenes råd

Eleven hadde vært på feriereise i Nord-Italia. Ved hjemkomst tok familien umiddelbart kontakt med helsevesenet, men på dette tidspunktet var det ikke grunnlag for testing eller karantene av eleven. Når foreldrene sendte eleven på skolen, var det i tråd med FHI sine retningslinjer og rådene som de hadde fått av lokalt helsevesen.

Dette bekreftes av helsesjef Marit Anda i Stavanger kommune.

- Det er riktig at vi har vært i dialog med foreldrene, og at de har fulgt våre råd. Foreldrene kan derfor ikke stilles til ansvar for eventuelt å ha utsatt andre for smitte, understreker Anda.

Eleven var på skolen to dager, og ble testet for smitte torsdag, med positivt resultat.

Helsesjefen presiserer at samtlige berørte familier har fulgt rådene som er gitt i tråd med FHI sine retningslinjer.

Hun anser smitterisikoen som liten, og sier at det foreløpig ikke er aktuelt å stenge skoler i kommunen.

Nasjonale føringer

Anda sier at kommunen arbeider i tråd med nasjonale føringer.

– Det er viktig at vi alle bidrar til å begrense smitte. Personer som har vært i områder med vedvarende smitte siste 14 dager eller i direkte kontakt med smittede, og har symptomer på luftveisinfeksjoner eller feber må ringe legevakten, sier helsesjefen.

Anda minner om at hyppig håndvask og hosting i papir eller albukroken er svært viktig for å redusere smitte.

Har du spørsmål om det nye koronaviruset, og du ikke finner svar på nettsidene, kan du ringe 815 55 015.

FHIs definisjon av mistenkte og bekreftede tilfeller, samt hva som er nærkontakter, finner du på FHIs nettsider. De som oppfyller kriteriene og mistenker at de er smittet eller syke, skal ringe legevaktens koronatelefon 51 91 40 30

Telefonen er bemannet av sykepleiere som vurderer om det er behov for at du tester deg for smitte. Åpningstiden er hver dag hele uken mellom kl. 09.00 – 22.00.

Publikumstelefon

Har du spørsmål om koronaviruset, og ikke finner svar på FHIs nettsider, kan du ringe Helsedirektoratets informasjonstelefon 815 55 015.

Mer informasjon om koronavirus på kommunens nettsider

Pressekonferanse fredag morgen

For øvrige henvendelser henvises det til pressekonferanse fredag morgen 06.03.2020 kl 09.00 i formannsskapssalen på rådhuset i Stavanger.

Her vil helsesjef Marit Anda og skolesjef Jørn Pedersen, samt annen administrativ ledelse i kommunen delta.

Pressekontakt: Thomas Bore Olsen, mob. 92 23 48 29