Følger opp ansatte etter asbestfunn
I forbindelse med den pågående rehabiliteringen av Olav Kyrres gate 19 er det funnet asbeststøv noen steder i bygget. Stavanger kommune tilbyr ansatte helseundersøkelse. Helserisikoen betegnes som lav for ansatte og andre brukere av bygget.

Olav Kyrres gt 19 under rehabilitering. (Foto: Ståle M Schjelderup, Stavanger kommune)
Det er funnet støv fra asbestholdige bygningsmaterialer bak lister og over takhimlinger i deler av kontordelen og over himling i svømmehallen.
Også i 2007 ble det funnet asbeststøv i bygget. Da ble innholdet av asbeststøv i luften målt til godt under kravene i Arbeidstilsynets administrative norm for asbest, og i svømmehallen til lavere enn det man må regne med å bli eksponert for utendørs.
Lav helserisiko
Helsesjefen vurderer helserisikoen etter de nye funnene generelt som lav for de som har hatt daglig tilhold i bygget og svært lav for faste bruker av svømmehallen. Samme vurdering ble gjort etter funnene for ti år siden.
Helserisikoen knyttet til asbeststøv i luften handler om hvor mye og hvor lenge man har vært eksponert. Ved lave konsentrasjoner i kortere perioder er helsefaren liten. Asbest var mye brukt i bygningsmaterialer fra 1920-tallet til 1985, da det ble forbudt på grunn av muligheten for kreft ved lang tids eksponering av store mengder asbeststøv. Bygget i Olav Kyrres gate er fra 1971.
Helseundersøkelser for berørte ansatte
Stavanger kommune følger Forskrift om asbest, og har nå tilbudt ansatte som har hatt arbeidsplass i bygget siden 2007 helseundersøkelse i regi av Bedriftshelsetjenesten.
- Anbefalingen til medarbeiderne våre er at de uavhengig av helserisiko tar kontakt dersom funnene vekker spørsmål eller bekymring, sier direktør Leidulf Skjørestad.
Også tidligere ansatte i kommunen som har hatt arbeidsplass i bygget, er velkommen til å kontakte Bedriftshelsetjenesten.
Skulle noen av svømmehallens brukere ønske en nærmere vurdering, kan de kontakte fastlegen sin.
Strenge rutiner
I 2007 gjennomførte Stavanger kommune anbefalte tiltak om nedvasking og fjerning av asbestholdige plater. Det ble også innført rutiner om å ikke utføre arbeid som avgir asbeststøv uten strenge vernetiltak.
I år er det som var igjen av asbestholdige materialer fjernet forskriftsmessig i forbindelse med rehabiliteringen, etter at bygget ble tømt og svømmehallen stengt.
Rehabiliteringen av bygget er etter planen ferdig utpå nyåret 2019.