2. Nyheter
  3. Fra mandag kan du betale piggdekkgebyret

Nå kan du betale piggdekkgebyret

Fra mandag 16. oktober kan de som kjører med piggdekk i Stavanger kommune til vinteren betale det nye piggdekkgebyret.

Bystyret vedtok i februar å innføre gebyret etter at flere år med kampanjer for å få folk til å kjøre piggfritt ikke ga gode nok resultater. 74 prosent av bilistene i Stavanger kjørte uten piggdekk sist vinter.

Fire byer har piggavgift

Tidligere har Trondheim, Oslo og Bergen innført piggdekkgebyr, og det har ført til at flere velger piggfrie dekk på bilene.

Årsaken til piggdekkgebyret i byene er at de har for mange dager og perioder med dårlig luftkvalitet om vinteren. Piggdekk er en av de største kildene til det helseskadelige svevestøvet i lufta.

Hyppig renhold av veiene

Stavanger kommune har sørget for ekstra hyppig renhold av de mest belastede veiene når luften har vært på sitt dårligste, men det har ikke vært nok.

Helsesjefen har flere ganger de siste årene måttet advare risikogrupper – blant dem barn, gravide, astmatikere og eldre – mot å ferdes i de mest forurensede områdene.

Målet er en piggfriandel på 90 prosent i Stavanger. Bergen og Oslo ligger nær oppunder det etter at de innførte gebyret, mens Trondheim ligger etter med 70 prosent piggfrie biler på veiene, viser tall fra Statens vegvesen.