PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Gratis pneumokokkvaksine til risikogrupper

Gratis pneumokokkvaksine til risikogrupper

Stavanger kommune tilbyr gratis pneumokokkvaksine til alle over 65 år og andre risikogrupper. Vaksinering skjer i vaksinesenteret i Hjalmar Johansens gate 10.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Saken ble oppdatert 13. juni.

Folkehelseinstituttet (FHI) gikk like etter påske ut med at 52.000 doser Pneumovax tilbys gratis til eldre over 65 år, og til yngre personer som har sykdommer eller tar medisiner som gir immunsvikt. Årsaken er at FHI har mange vaksiner på lager som må brukes opp innen sommeren. Vaksinen tilbys gratis til og med 16. juni.

Tilbyr vaksinering i vaksinesenteret

Nå har Stavanger kommune fått sine doser lungebetennelsevaksine, og tilbyr vaksinering i vaksinesenteret i Hjalmar Johansen gate 10. Både vaksine og vaksinering er gratis. Kom på drop in mellom 08.30 og 14.00 (stengt for pause 11.30-12.00) eller bestill tid på 51 50 71 12.

Effektiv vaksine

Pneumokokker er en bakterie som kan gi lungebetennelse, ørebetennelse eller bihulebetennelse, men også blodforgifting (sepsis) eller hjernehinnebetennelse (meningitt). Smittevernoverlege Ruth Midtgarden anbefaler at de som er i risikogruppene benytter anledningen og tar vaksinen.

- Denne vaksinen er effektiv og forebygger alvorlig sykdom og død for de som er over 65 år, og hos yngre ved de sykdommene som gir økt risiko for alvorlig forløp av pneumokokksykdom. Det gjelder blant annet de som har immunsvikt på grunn av sykdom eller medisiner, samt de som har kronisk hjerte-, lunge- eller nyresykdom, sier smittevernoverlege Ruth Midtgarden.

Anbefales hvert 10. år

De fleste som får alvorlig pneumokokksykdom blir innlagt på sykehus.  FHI anbefaler å ta pneumokokkvaksinen hvert 10. år. Vaksinen gir god beskyttelse. Den kan sette samtidig med influensavaksine, men i hver sin arm.

Les mer om pneumokokkvaksine på FHI

Kontaktperson for medier: Smittevernoverlege Ruth Midtgarden, 938 18 987.