Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. LoRaWAN Hackathon

Hackathon-vinner er kåret

I helgen samlet over 30 smartby-entusiaster seg på Sølvberget for å delta på LoRaWAN Hackathon i regi av Atea, Lyse, Creator Makerspace og Stavanger kommune. Team SP stakk av med seieren og skal teste løsningen de utviklet i byens nye Living Lab.

LoRaWAN Hackathon

LoRaWAN Hackathon
Illustrasjon: Stavanger kommune

Hackathonet var startskuddet for den nye satsningen på LoRaWAN sensornettvek som er etablert i Stavanger sentrum. LoRaWAN er en åpen standard som muliggjør at batteridrevne sensorer kan kommunisere med applikasjoner på internett på en sikker måte – i et byperspektiv. Under Hackathonet ble deltakerne invitert til å skape nye tjenester for nettverket.

– Vi ønsker å stimulere til kreativitet og problemløsning, og med det finne nye løsninger på kommunens behov, eller at man avdekker nye bruksområder for infrastrukturen og teknologien som ligger i LoRAWAN. Vi ønsker også at våre innbyggere blir kjent med mulighetene i smartbyteknologi, sier Smartby-sjef i Stavanger kommune, Gunnar Edwin Crawford.

Smartbysjef Gunnar Crawford
Smartbysjef Gunnar Crawford
Foto: Andrea Rocha Photography

Vinnerideen skal testes i byens Living Lab


Det var Team SP som stakk av med seieren på lørdag. Teamet på fire personer utviklet flere sensorer med ulike bruksområder.

  • En multisensor som gir full informasjon om innendørsklima og kvaliteter som temperatur, fuktighet, støy, CO2, samt informasjon om rommene har vært i bruk. Løsningen gir full oversikt i sanntid. Teamet tenker dette kan være en god løsning å ha i blant annet klasserom og barnehager.
  • Teamet utviklet også en nivåmåler som kan måle elvestanden, men kan også bli brukt til å overvåke utsatte kloakk-kummer for tidlig varsling om mulig oversvømmelse.
  • Under Hackathonet rakk de også å utvikle en liten luftkvalitetsmåler som kan monteres i lyktestolper for sanntidsoversikt over luftkvaliteten.

 

Smartbysjefen deler ut første plassen til Sjur Usken fra Team SP.
Smartbysjefen deler ut første plassen til Sjur Usken fra Team SP.
Foto: Andrea Rocha Photography

– Vi ønsker å bistå Team SP i uttesting, slik at begge parter kan lære. Tanken med «living lab» er at innbyggere og næringsliv lever i og med løsningene som er der, slik at interaksjonen og bruken blir mest mulig naturlig og virkelighetstro, sier Crawford som gleder seg til å være med på testing av Team SP sin løsning.

Team SP består av Sjur Usken, Jonny Egeland, Endre Karlson og Piotr. 

 

Team SP mottar premien
Team SP mottar premien
Foto: Andrea Rocha Photography

Støydata og eldreomsorg


Det var totalt 7 team som jobbet med å utvikle nye løsninger under Hackathonet. På en delt andreplass kom teamene G.U.R.i og iVizit.

  • G.U.R.i, utviklet sensorer som samlet støydata i bybildet, til bruk i kommunen og av private husholdninger. 
  • iVizit utviklet en forbedret planleggingsløsning for hjemmehjelpen, med automatisk varsling av forventet ankomst hjemme hos bruker. 

Prototype: iVizit
Prototype: iVizit
Foto: Andrea Rocha Photography

 

Jury


Juryen bestod av Smartbysjef Gunnar Edwin Crawford, Regionsdirektør i Atea Petter Alfsen, og Direktør i Bartec Pixavi Christian Rokseth.

 
Juryen: Petter Alfsen, Christian Rokseth og Gunnar Edwin Crawford
Juryen: Petter Alfsen, Christian Rokseth og Gunnar Edwin Crawford
Foto: Andrea Rocha Photography

 

Vil du være med å forme Smartbyen?  

Det vil komme flere muligheter til å delta på ulike Hackathons fremover. Ønsker du å være en av de første som mottar en invitasjon ved neste arrangement? Send en mail til Inger Hanne Vikshåland, inger.hanne.vikshaland@stavanger.kommune.no.