2. Nyheter
  3. Ordføreren ber oss droppe hytteturen – bekymret for Ryfylke-legevakten

Ordføreren ber oss droppe hytteturen – bekymret for Ryfylke-legevakten

Ordfører Kari Nessa Nordtun er bekymret for det sårbare legevakttilbudet i Ryfylke. Hun ber innstendig alle i Stavanger om å ikke reise til hytter, campingvogner og fritidsbåter – selv om de er i hjemkommunen.

Målet er å unngå unødvendig belastning av det sårbare legevakttilbudet i Ryfylke, og hindre at koronasmitte sprer seg til nye områder.

- Jeg har stor forståelse for at mange kunne tenke seg en pustepause fra verden og dra på hytta. Noen kan også tenke at hytta er det lureste stedet å være akkurat nå for å skåne familie og venner. Samtidig må vi alle følge de nasjonale retningslinjene som nå gis, oppfordrer ordføreren.

- Det gjelder også overnattingsturer i campingvogn, fritidsbåt og kolonihager, der sanitæranleggene ofte er felles, legger hun til.

Sårbart legevakt-tilbud

Stavanger kommune har nærmere 1500 fritidsboliger. Over 1000 av disse ligger på øyer eller på landfaste områder i kommunedelene Finnøy og Rennesøy.

Det er Ryfylke legevakt som betjener folk i Finnøy og Rennesøy hvis de blir akutt syke. Men samme legevakt har også ansvar for de mindre og sårbare kommunene Kvitsøy og Hjelmeland.

Fastboende på øyene er helt avhengige av ambulansebåt hvis de blir akutt syke.

Er du på en øy som ikke er landfast og blir akutt syk med korona, skaper dette store utfordringer. Skulle det skje at en smittet person fraktes med ambulansebåten, må den gjennom omfattende rensetiltak, og vil være satt ut av spill mens arbeidet pågår. Mannskapet må i 14 dagers karantene.

Store konsekvenser

- Ryfylke legevakt består av dyktige og hardtarbeidende mennesker. Hvis bare én av personalet må tas ut av tjeneste på grunn av smitte, settes hele legevakttilbudet i Ryfylke i en vanskelig posisjon. Vi må alle gjøre vårt beste for å skåne sårbare tjenester, fastslår ordføreren.