2. Nyheter
  3. Overdosedagen 2019

Færre overdoser i Stavanger

31. august markeres Verdens overdosedag. I 2017 døde fem personer av overdose i Stavanger.

Verdens overdosedag markeres 31. august.

Lørdag 31. august er verdens overdosedag. Dagen vil bli markert 25 steder i Norge, for å minnes de døde og for å skape bevissthet om at overdoser kan forebygges.

– For å kunne redde flere, må vi minnes dem som ikke lengre er blant oss, sier Vidar Hårvik, daglig leder i brukerorganisasjonen MARBORG.

Hvert år dør rundt 260 personer av overdose i Norge

I 2017 ble det registrert 247 narkotikautløste dødsfall blant bosatte i Norge, viser tallene fra Folkehelseinstituttet. Dette var en nedgang på 13 prosentpoeng fra året før. Norge har de siste årene hatt blant de høyest registrerte forekomstene av narkotikautløste dødsfall per innbygger i Europa.

Fire av fem dødsfall skyldes inntak av opioider med sprøyte. I 2017 hadde 14 kommuner fire eller flere overdosedødsfall. Totalt var det overdosedødsfall blant innbyggerne i 98 kommuner.

Nedgang i Stavanger

I Stavanger døde fem personer av overdose i 2017. Det er en nedgang fra 13 året før.

- Tallene for Stavanger viser en betydelig nedgang: Fra 13 dødsfall i 2016 til fem dødsfall i 2017. Det kan selvsagt være at nedgangen representerer tilfeldige variasjoner, men det er også grunn til å tro at iverksatte tiltak har effekt, sier Marte Kristin Helle, som er avdelingsleder ved lavterskeltilbudet Stasjonen i Stavanger kommune.

2017 - tallene fra bostedskommunen Stavanger viser:

• 5 personer døde av overdose i bostedskommunen Stavanger
  • Av de 5 personene var det 3 menn og 2 damer
  • Alderen er spredt fra 20 til over 60 år
  • Dødsårsakene er spredt mellom heroin, morfin/kodein, metadon og syntetiske stoffer.

Program for markeringen i Stavanger:

Overdosedagen markes i byparken i Stavanger. Konferansier er Tor Magne Nesvik.

Kl. 13.00:
Åpningstale v/ ordfører eller varaordfører
Sang og musikk v/ Kaia Gundersen
Hjerte- lungeredning
Stands fra bruker- og pårørendeorganisasjoner og hjelpeapperatet

Appeller:
- Veronika Hansen, bruker- og pårørendeorganisasjonen A - larm
- Randi Mobæk, avdeling for rus og avhengighetsbehandling, HelseStavanger
- Monica Lerang, pårørendekoordinator A - larm

Kl. 14.45:
Rosetog fra parken til St. Petri kirke. Kirkerommet er åpent med stille musikk frem til gudstjenesten starter.

Kl. 15.15:
Minne- og håpsgudstjeneste i St. Petri Kirke
Musikalsk innslag v/ Tone Salomonsen
Kirkekaffe etter gudstjenesten

Se arrangement på Facebook for mer informasjon

Kontaktinformasjon:

Marte Kristin Helle