PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Smitteøkning: Tre råd fra smittevernoverlegen

Smitteøkning: Tre råd fra smittevernoverlegen

Smittevernoverlege Ruth Midtgarden kommer med tydelige råd for å bremse den økende smitten i regionen: Vaksiner deg, hold deg hjemme hvis du har forkjølelsessymptomer og test deg!

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Smittevernoverlege Ruth Midtgarden

Smittevernoverlege Ruth Midtgarden

Smittevernoverlege Ruth Midtgarden er svært bekymret for den kraftige økningen i koronavirussmitte.

– Viruset finner fram til de som er uvaksinert, og til de som har svak beskyttelse til tross for at de er vaksinert. Smitten er økende. Kommunen smittesporer mindre enn før, og smitte kan nå i større grad gå under radaren. Med gjenåpning og avvikling av alle smitteverntiltak kan viruset oppnå hurtig spredning hvis ikke folk følger rådene, sier Midtgarden. 

Vaksiner deg!

Smittevernlegens klare oppfordring til alle som ikke er vaksinert er:

– Vaksiner deg slik at vi alle er fullvaksinert. Det er fortsatt mulig å ta koronavaksine. Den beste måten å bli ferdig med pandemien på er å vaksinere seg. Snakk med venner og bekjente om vaksine, og veiled de som ikke er digitale slik at de finner fram, sier hun.

Les hvor og hvordan du kan vaksinere deg.

Hold deg hjemme og test deg!

Alle som har forkjølelsessymptomer bes holde seg hjemme de til har tatt en hurtigtest og fått svar. Er hurtigtesten positiv må den bekreftes med en PCR-test som bestilles på kommunens teststasjon

– Er testen negativ må du fortsatt holde deg hjemme til du er tydelig bedre fra forkjølelsen. Det er veldig viktig at folk ikke går tilbake på jobb eller skole for tidlig, understreker Ruth Midtgarden.

Skaff deg en hurtigtest!

Kommunen deler ut hurtigtester til de som har nyoppståtte luftveissymptomer (feber, hoste, sår hals eller nedsatt allmennstand) eller er nærkontakter til smittede. 

Her deler kommunen ut hurtigtester

– Det er lurt for alle å kjøpe inn hurtigtester på apotek eller butikk for å ha lett tilgjengelig hjemme i tilfelle de får symptomer. Testene må være CE-merket. Kommunen har dessverre ikke nok hurtigtester til at alle kan hente etter føre-var-prinsippet, sier Midtgarden.

Det er mange typer virus som gir luftveisinfeksjoner og forkjølelser i øyeblikket. Covid-19 skiller seg ut ved at den gir plikt til isolasjon for de som er smittet. Hvis du tester positivt for covid-19 må du gå i isolasjon så lenge som smittevernkontoret sier du skal.