2. Nyheter
  3. Redder den botaniske hagen

Redder den botaniske hagen

Stavanger kommune har søkt og fått dispensasjon fra vanningsforbudet for å redde plantesamlingen i botanisk hage. Ellers henter kommunen vann fra Stokkavatnet

Stavanger botaniske hage

På grunn lite nedbør, mindre vann i vannkildene og høyt vannforbruk innførte IVAR vanningsforbud fra 10. juli. Forbudet omfatter både private og bedrifter i Stavanger, Finnøy, Rennesøy, Kvitsøy, Randaberg, Sola, Sandnes, Gjesdal, Time, Klepp og Hå.

Dette betyr at kommunens parkavdeling, som nå er inne i en fargerik del av høysesongen sin, blir rammet.

Søker dispensasjon

Fungerende parksjef, Jostein Tverdal, forteller at hele kommunen slutter seg til forbudet, men at de har søkt om, og fått, dispensasjon for en viktig grønn lunge i kommunen:

- Vi har søkt om dispensasjon fra vanningsforbudet for Stavanger botaniske hage. Dette har vi gjort fordi vi er opptatt av å redde den unike plantesamlingen der. Dersom denne samlingen ikke blir vannet vil den være tapt for all tid, forklarer Tverdal.

Henter fra Stokkavatnet

Dersom innbyggerne skulle se en vanningsbil fra Natur- og idrettsservice (NIS) i virke i forbudsperioden så har dette også en naturlig forklaring:

- NIS henter vann fra Stokkavatnet med tankbilen sin slik at vi ikke belaster det ordinære ledningsnettet. De vil fortsette å vanne de mest sentrale bedene i byen, sier han.

Stenger fontener

Forbudet omfatter vanning med hageslange, dryppslange og spreder. Vanning med kanne er lov. Forbudet skal sikre stabil vannforsyning til alle, og sørge for god kapasitet dersom det skulle oppstå branner.

- Vi stenger fontenen i Johannesparken og andre som bruker vann fra IVAR. De fontenene som resirkulerer vannet har et minimalt vannforbruk og blir i drift, sier Tverdal.