2. Nyheter
  3. Rottene elsker ribbefettet

Rottene elsker ribbefettet

Nyt den gode julematen, men ikke la høytiden bli en fest for skadedyrene.

Fett som havner i avløpet kan bli en fest for rottene

En undersøkelse som Sentio har utført for Norsk Vann viser at 20 prosent skyller ned ribbefettet og annet matfett gjennom vasken eller toalett. 10 prosent er usikre på hvordan de skal behandle fettet.

- Fettet skal kastes sammen med matavfallet. Da unngår vi å invitere rottene med på julefesten, sier vann- og avløpssjef i Stavange kommune, Jarle Furre.

Større problemer

Stadig flere kommuner og avløpsrenseanlegg rapporterer om problemer med fett i avløpsvannet.

- Både huseiernes egne rør og kommunens fellesrør kan gå tett på grunn av matfett. Det kan føre til driftsproblemer i ledningsnettet, pumpestasjoner og renseanlegg, opplyser Furre.

Det hjelper heller ikke å bruke varmt vann og såpe. Fettet vil nemlig stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt. Å kaste fettet i do er heller ikke så lurt ettersom det er det samme røret som frakter avløpet videre fra både vask og toalett.

Følger du disse rådene slipper du forhåpentligvis å få besøk av disse krabatene:

Slik kaster du fettet:

Her kommer noen råd om hvordan du kan unngå å få avløpsvann i kjelleren, rotter i avløpet og unødige ekstrautgifter:

• Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
  • Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall. Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.
  • Fett som ikke stivner, kan du samle i tett emballasje (for eksempel i en brukt melkekartong) og levere til nærmeste gjenbruksstasjon der du bor. Mindre mengder flytende fett kan helles i matavfallet

Flere tips finner du på www.sortere.no og www.fettvett.no.

Kontaktperson: Vann- og avløpssjef Jarle Furre, telefon 51 50 76 61.