2. Nyheter
  3. Skolene ned til gult nivå igjen

Skolene ned til gult nivå igjen

Barne- og ungdomsskolene i Randaberg, Sandnes, Sola og Stavanger går tilbake til gult smittevern-nivå i uken som kommer.

Skolene gikk opp til rødt nivå mandag 4. januar fordi regjeringen har anbefalt rødt nivå i regioner med høyt smittepress. Smittevernoverlegene i kommunene på Nord-Jæren har fortløpende vurdert smittespredningen mellom barn og ungdom. I årets første uker er det ikke påvist smitte mellom elever, eller mellom elever og lærere, på Nord-Jæren.

– Vi ser at det er svært sjelden at smitten spres på skolene. Praktisk talt alle barn som er diagnostisert med covid-19 etter jul, har kjent smittevei: De er smittet av nærkontakter i egen husstand. I tillegg viser en rapport fra FHI at korona nesten aldri smitter mellom elever, eller mellom elever og lærere, sier kommuneoverlege Hans Petter Torvik på vegne av smittevernoverlegene i de fire kommunene.

Dette er bakgrunnen for at smittevernanbefalingen for skolene på Nord-Jæren nå justeres. Innen onsdag 20. januar vil derfor skolene i Sola, Randaberg, Sandnes og Stavanger være på gult smittevern-nivå.

– Det må imidlertid tas forbehold om at det mandag 18. januar ikke kommer nye føringer fra regjeringen, sier Helene Ohm, direktør for oppvekst og utdanning i Stavanger kommune.

Smittevernoverlegene åpner for at enkelte skoler som har pågående smitte, fortsatt skal beholdes på rødt nivå. I disse tilfellene kan det vurderes om hele skolen, eller enkelte klasser eller trinn, skal følge rødt nivå.

Foreldre og foresatte oppfordres til å følge med på de enkelte skolenes hjemmeside for mer informasjon.

Regjeringen har denne uken presisert at ungdomsskolene er på rødt nivå til og med tirsdag 19. januar.

Ved gult smittevern-nivå i barneskoler gjelder dette:

• Ingen syke skal møte på skolen
  • God hygiene
  • Unngå fysisk kontakt mellom personer (håndhilsning og klemming)
  • Hele skoleklasser regnes som en kohort
  • Ansatte kan veksle mellom kohorter/klasser
  • Trinnvise kohorter på SFO
  • Unngå trengsel og store samlinger
  • Ha egne områder i skolegården for ulike klasser/kohorter i pauser friminutt

For ungdomsskoler gjelder disse smittevern-tiltakene på gult nivå:

• Ingen syke skal møte på skolen
  • God hygiene og forsterket renhold