2. Nyheter
  3. Sparkesykler tjuvstartet

Fjerner sparkesykler fra kommunal grunn

Et firma, som natt til lørdag plasserte ut sparkesykler for utleie rundt om i Stavanger, er blitt bedt om å fjerne dem. Firmaet har ingen avtale med kommunen om salg og utleie fra kommunal grunn.

Kommunen tar inn utleiesykler

Oppdatering mandag 2. september: Firmaet som har plassert ut sparkesyklene, har i en e-post til kommunen søndag 1. september åpnet opp for at de kan ha tolket regleverket feil.

Firmaet fortsatte likevel mandag å utplassere utleiesykler på kommunal grunn.

De har dermed fått nytt varsel om at kommunen fortsetter å hente inn utleie-sparkesykler fra kommunale arealer, dersom selskapet selv ikke henter dem inn.

Beslaglagte utleiesykler blir levert tilbake når firmaet har betalt kostnadene ved å hente dem inn.

Tirsdag 3. september: Firmaet melder at de vil forsøke å finne andre og lovlige måter å drive sin virksomhet på i Stavanger.

Trosset politisk vedtak

Utplasseringen av utleiesyklene er i strid med et vedtak i kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) 29. august. KMU vil ha regelverk og avtaler på plass før slike sykler leies ut i kommunens uterom.

KMU vedtok at kommunen skal tillate utleie av sparkesykler, men at firma som skal leie ut sparkesykler fra kommunal grunn først må inngå avtale med kommunen og skal betale leie, på lik linje med andre som driver næringsvirksomhet på kommunens arealer. Før det skal KMU i sitt møte 24. september vedta et regelverk for utleieordningen.

God dialog med andre aktører

I Retningslinjer for salg og aktiviteter i byens torg og uterom i Stavanger går det fram at aktører som vil drive salg eller utleie fra kommunal grunn må ha avtale med kommunen og skal betale leie for arealene de bruker.

- Vi har hatt svært god dialog med andre utleiefirma, som har sagt de vil respektere kommunens bestemmelser før de eventuelt får sette ut utleiesykler. Firmaet som nå har satt ut sparkesykler var, som den eneste aktøren, til stede på møtet i KMU og fikk med seg vedtaket der.

Derfor er vi noe forundret over at de trosset vedtaket og reglene for salg og utleie i byens offentlige uterom, sier park- og veisjef Torgeir Esig Sørensen.

Regelverk er på vei

Park og vei-avdelingen i kommunen er i gang med å utarbeide forslaget til regler for utleie av el-sparkesykler fra kommunal grunn i Stavanger.

Regelverket skal både ta hensyn til mulighetene elsparkesyklene gir for effektiv transport og behovet for at andre som ferdes på gater, fortau og torg i byen ikke opplever den utrygghet som byer med frislipp av sparkesykkelutleie har erfart.