Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Renovasjon og miljø
  3. Miljø og klima
  4. Vi slukker lysene og markerer Earth Hour 2019

Vi slukker lysene og markerer Earth Hour 2019

Lørdag 30. mars mellom klokken 20.30 og 21.30 slukker kommunen lysene på skoler, i barnehager, bydelshus, rådhus, idrettshaller og kulturbygninger. Vålandstårnet, Valbergtårnet og kunstbelysningene på Bybrua slukkes også.

Earth Hour 2019 - plakat

Over hele verden blir Earth Hour markert lørdag 30. mars. Alle kommunens ansatte og byens innbyggere oppfordres til å slukke alle elektriske lys mellom klokka 20.30 og 21.30.

Alle kommunens skoler og barnehager, bydelshus, administrasjonsbygg, idrettsbygg, kultur- og fritidsbygg skal ligge i mørke en time lørdag kveld.

Parken rundt Breiavatnet vil også bli mørklagt. Det samme skjer med Vålandstårnet, Valbergtårnet og vanntårnet på Buøy. Statens vegvesen slukker kunstbelysningen av Bybrua.

Hele verden er med

Klokka halv ni om kvelden den 30. mars blir lyset slukket i land etter land, etter som Earth Hour ruller over jorden gjennom tidssonene. I fjor deltok hele 188 land og territorier i feiringen.  Mer enn 3100 landemerker og ikoner, fra Eiffeltårnet til Big Ben og Tokyo Tower, slukket lyset for å vise at vi mennesker står sammen mot klimaendringene.

Earth Hour oppsto første gang i Sydney i 2007 og har blitt markert i Norge siden 2009. WWF er global arrangør. Oppfordringen er at du og jeg skal ta med oss energien og engasjementet fra tidenes største klimakampanje og gjøre mer for klimaet også de andre dagene i året.

- Earth Hour skal minne oss om sammenhengen mellom klimautfordringene og vårt eget energibruk. Stavanger kommune arbeider for å redusere vårt eget klimafotavtrykk, og vi ser på Earth Hour som en god anledning til å vise engasjementet vårt på en godt synlig måte, sier Torunn Møllerhaug Tysvær i kommunens miljøvernavdeling.

Stearinlys og stjerner

#Connect2Earth er en del av årets kampanje. WWF skriver på sin hjemmeside: «Det handler om at en bærekraftig fremtid starter med våre handlinger i dag. Det handler om at noen av de tingene som vi tar for gitt, kan ha stor innvirkning på miljøet. Og det handler om å gi noe tilbake til jordkloden, som er det eneste hjemmet vi har. Det finnes ingen planet B!»

Stavanger kommune håper at flere er klar for en ekstra klimainnsats på lørdag. Alle med tilgang til en lysbryter har sjansen til å bidra.

- Slå av lyset, TV-en, nettbrett og PC og gå ut og kikk etter stjernene. Eller tenn stearinlys og len deg tilbake i godstolen, oppfordrer Tysvær.

Gå inn på www.wwf.no/engasjer_deg/earthhour/ for å lese mer om hva som skjer, hvem som er påmeldt og hva du kan gjøre. 

Levende lys. Earth Hour. Foto: Pixabay

Kontaktperson

Torunn Møllerhaug Tysvær
Miljøvernrådgiver
Telefon 51 50 77 43 / 941 608 30
tmt@stavanger.kommune.no