
Bærekraftig turisme i nordiske havnebyer
Hva er de mest sentrale utfordringene i møte med bærekraftig havneturisme?
Det har det nordiske prosjektet Sustainable tourism in Nordic harbor towns utforsket gjennom prosjektperioden 2019-2021.
I prosjektrapporten kan du lese mer om:
- De 6 pilotene som ble utført over hele Norden
- Generelle funn vedrørende innovasjon og samarbeid på tvers av offentlig-privat sektor
- Arbeidsgruppens råd og anbefaling for fremtidige innovasjonsprosesser
Utbruddet av pandemien i 2020 lammet nesten all reiselivsvirksomhet i de fleste regioner i verden, inkludert Norden. Det betyr at pilotene for bærekraftig turisme i nordiske havnebyer ble utført som småskala tester av teknologi som kan skaleres opp når den nordiske cruise-turismen kommer seg. Den påtvungne inaktiviteten til cruiseturismenæringen i prosjektperioden har vært et hinder for samarbeid med cruiseoperatører i pilotene. Men ettersom pilotene ble valgt ut på grunn av deres egnethet til skalering, gir prosjektet likevel et viktig grunnlag for videre arbeid med bærekraftig havneturisme.
Arbeidsgruppens råd og anbefaling for fremtidige innovasjonsprosesser:
- Ta hensyn til sesongvariasjoner og lokale arrangementer. Den beste rammen for en innovasjonspilot er ofte under arrangementer som tiltrekker seg mange mennesker, lokale og tilreisende. Noen løsninger er ganske kontekstspesifikke, sørg for å kartlegge dette tidlig i prosessen.
- Sørg for å ha målinger før og etter. Hovedpoenget med en innovasjonspilot er å lære hva som fungerer og hva som ikke fungerer. Uansett hvilken type løsning du ønsker å teste, for eksempel fysisk eller digital, er det viktig å etablere et solid bilde av før og etter en pilot. En stor kvantifiserbar studie er ikke nødvendig – et intervju eller to med sentrale lokale interessenter bør gi den kvalitative vurderingen som trengs. Dette gir grunnlag for å måle effekten av piloten.
- Litt er bedre enn ingenting. Selv en liten test er uendelig mye mer verdifull enn ideer som aldri ble noe av.
- Begrens målgruppen, det øker sjansene for suksess og relevans av funnene. Målgruppen «alle havneturister» er mye vanskeligere å håndtere enn for eksempel «50 besøkende over 50 år fra dette spesifikke havneanløpet».
Bakgrunn
Hele Norden opplever en økning i antall cruiseskip og turister som ønsker å oppleve den nordiske naturen og levemåten. I 2019 ble Stavanger kommune invitert med som deltaker i prosjektet "Sustainable tourism in Nordic harbor towns". Målet var å identifisere felles utfordringer og problemstillinger og samarbeide med aktører fra cruiseindustrien, reiselivsbransjen og teknologiselskaper, for å utvikle innovative metoder, produkter og tjenester som skal komme samfunnet og økosystemet tilgode.
Prosjektperioden på tre år hadde et estimert budsjett på 3-4 millioner kroner. Formålet med prosjektet var å adressere konsekvensene som økt cruiseturisme har på mindre samfunn og deres innbyggere, så vel som de lokale økosystemene. Stavanger deltok sammen med cruise-byene Rønne, Visby, Torshavn og Isafjordur.
Prosjektet er knyttet til Nordic Innovation-programmene for Health, demography and Quality of life og forankret i både den svenske og islandske rådmannens programmer, Nordisk Ministerråds arktiske samarbeidsprogram, samt EU Horisont 2020.