Tekststørrelse

PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

Menu

  1. Hjem
  2. Samfunnsutvikling
  3. Smartbyen Stavanger
  4. Smartby-prosjekter
  5. Sensor-prosjekter
Automatisk temperaturmåler på Vaulen badeplass. Temperaturmåleren inneholder en sensor som sender badetemperaturen til kommunens nettside og åpne data portal.
Stavanger kommune

I drift: Automatiske badetemperaturmålere 

Status: Det er plassert ut automatiske temperaturmålere på seks badeplasser i Stavanger. 

Kommunen har satt ut automatiske badetemperaturmålere på noen utvalgte badeplasser i byen. Temperaturen oppdateres på nettsiden hver time, helt automatisk, til glede for alle som bruker badeplassene. De automatiske badetemperaturmålerne ble testet sommeren 2018 til stor begeistring for badeglade innbyggere og besøkende. Løsningen har nå gått nasjonalt og 28 målere har blitt plassert på badeplasser. Leverandør i prosjektet er Altibox. 

Som først i landet er også kommune-Kari koblet opp mot kommunens åpne data. Det betyr at du kan chatte med Kari om badetempåeraturer i nærheten av deg, og få oppdaterte temperaturer.  

Dette prosjektet har skapt store besparelser for kommunen. Tidligere var dette manuelt arbeid som tok mye tid i sommermånedene. I dag går dette automatisk året rundt.

Føre var på glatte veier og sykkelstier

Status: Testing pågår 

Glatte veier hører vinteren til, men vi tror sensorteknologi kan gjøre vedlikeholdsarbeid som strøing mer forutsigbart. I et prøveprosjekt vinteren 2020/2021 setter kommunen og Lyse opp sensorer som måler lufttemperatur, bakketemperatur og luftfuktighet flere steder i kommunen.

Ved å bruke målingene sammen med annen data håper kommunen å utføre enda mer effektivt vintervedlikehold av veiene i årene som kommer. 

Montering av sensor i gatesluk.
Stavanger kommune

Smarte gatesluker 

I dag er det tusenvis av gatesluker rundt i kommunen vår. Gateslukene sørger for at regnvann ikke blir liggende i gater og veier, men renner ned i avløpssystemet. Sammen med regnvannet kommer det også mye sand, blader og annet rusk som ikke skal være der. For å unngå at gateslukene oversvømmes kontrolleres de manuelt av kommunen. Dette er tidkrevende arbeid som kan bli gjort enda smartere.

I dag jobbes det med å plassere sensorer i gateslukene for å kunne varsle, og på kort tid forutsi, når sand- og slamnivået i gateslukene går over en gitt grense. Med den informasjonen kan vi rense gatesluken før det blir oversvømmelse.

Dette prosjektet vil gi bedre responstid, optimalisere kjøreruter for vedlikehold, og store kostnadsbesparelser for kommunen. I prøveprosjektet kobles sensorene opp mot sensornettverket (LoRaWAN).

Kontaktinformasjon

Terje Rygh

rådgiver, Smartby og Digi Rogaland 

Mobil:
988 78 187

Rune Gåre

rådgiver, Smartby

Mobil:
414 26 099
E-post:
rune.gare@stavanger.kommune.no
Gunnar Crawford

Gunnar Edwin Crawford

smartbysjef

Telefon:
934 88 841
E-post:
gunnar.crawford@stavanger.kommune.no