
Smart kunst
Kommunens satsing på smart kunst handler om å styrke kunstnerens og kunstens rolle i samfunnet, gjennom å finne en ny praksis for hvordan vi i større grad kan iverksette kunnskapen og kompetansen som ligger i nettopp kunsten og hos kunstneren.
Det innebærer blant annet å etablere kunst som et naturlig kunnskapsgrunnlag innen byutvikling og planprosessene. Dette vil også være ett av bidragene til å styrke kunstnerøkonomien, i tillegg til å jobbe frem produsenter og bransjeaktører som i større grad kan koble kunstneren med oppdrag i andre næringer. Gjennom smart kunst-satsingen samarbeider vi også med Universitetet i Stavanger, som gjennom et europeisk forskningsnettverk som heter «kunst, design og bærekraft», ønsker å introdusere en estetisk dimensjon i bærekraftsbegrepet, som vi kjenner fra FN.
Bakgrunn – smart kunst og kunst som kunnskap
Stavanger kommune er den eneste smartbyen med en uttalt satsing på smart kunst. Dette åpner spennende mulighetsrom. Selve begrepet «smart kunst» er nytt og derfor i liten grad definert. Men, vi ser at innovasjons- og teknologimiljøer verden over i økende grad anerkjenner verdien av kunsten og kunstneren som kunnskap, som en forutsetning, for nyskaping og omstilling.
Stavanger kommunen har i kommunedelplanen for kunst og kultur 2018-2025 uttalt som et overordnet mål at vi skal fremme kunst som en sentral drivkraft i samfunnsutviklingen. I kombinasjon med smartbyens veikart og strategisk næringsplan for perioden 2018-2022, legger dette føringer for smart kunst-satsingen.
I tett dialog med kunstnermiljøet i regionen og nasjonalt, og gjennom åpne og undersøkende samarbeid, ønsker vi å etablere smart kunst som et begrep som kobler kunstens kraft og den kunnskap og kompetanse som ligger i kunsten og kunstneren.
Byutvikling: Ny praksis i kommunen sitt planarbeid
For å skape en bedre by å bo i sammen med innbyggerne, ønsker vi å fremme kunst som et viktig kunnskapsbidrag inn i planarbeidet. Da trenger kommunen ny praksis og nye samarbeidsstrukturer. Prosessen innebærer blant annet å etablere gjensidig forståelse av planarbeid , hvordan man tenker rundt kunst og kunstnerisk kompetanse, og metoder for hvordan vi anvender dette i praksis.
Bransjeutvikling: Styrke kunstnerøkonomien
For at flere utøvere og kunstnere skal kunne hente ut større inntekter, må de lokale bransjestrukturene styrkes. Derfor vil Stavanger kommune endre sin modell for finansiering av kunst i offentlig rom, starte et utviklingsprogram for kulturprodusenter og prosjektledere samt teste nye metoder for smidigere offentlige anskaffelser (som f. eks. Kvikktest).
Estetisk bærekraft: Introduksjon av begrepet
Gode samfunn skal ikke kun sørge for å forvalte naturressurser, økonomiske og sosiale ressurser på en bærekraftig måte. De skal også bidra til å forvalte estetiske ressurser på en bærekraftig måte. Det innebærer ikke kun å forvalte kunst, men å fostre kunstnermiljøer og tverrfaglige nettverk på tvers av kunst, forskning og byutvikling. Dette arbeidet knytter vi både opp mot de nasjonale og internasjonale smartby-nettverkene, og nettverket Kunst, design og bærekraft, som ble initiert av UiS høsten 2019.
Smart kunst-prosjekter smartbyavdelingen er involvert i
- Etter en henvendelse fra Rhizome til Kunsthall Stavanger, inngikk Smartbyen Stavanger et partnerskap for å tilgjengeliggjøre Sevenonseven (7x7) i Stavanger.
Sevenonseven (7x7) er en plattform/konferanse som eies og drives av organisasjonen Rhizome og New Museum i New York, USA. Deres samarbeid gjennom 7x7 handler om å fremme nyskaping, innovasjon og teknologiutvikling i et kunstfaglig perspektiv. Det gjør de blant annet gjennom å koble syv forskere og gründere innen teknologi og forskning med syv internasjonalt anerkjente kunstnere. Disse parene inviteres til å samarbeide om å skape noe nytt – ideer, konsepter, produkter, tjenester eller annet. Kunsthall Stavanger arrangerte 7x7 digitalt i 2020 gjennom nettstedet https://7x7.no/nb/.
Kun to ganger før har 7x7 blitt arrangert utenfor New York: i London (2013) og i Beijing (2018). - Google Arts & Culture – sammen med Nuart tester vi ut en plattform for dokumentasjon, arkivering og formidling av kunst i uterom. Plattformen ble testet høsten 2019.
- Art Path – vi har støttet opp under utviklingen av Art Republic sin app for formidling av lydverk. Appen ble testet under screen city biennalen i oktober 2019, og skal testes og videreutvikles i tiden fremover.
- Lyden av Hillevåg – som en del av områdeløftet i Hillevåg, har vi satt ut bevegelsessensorer i bydelen, som aktiverer spesiallagde lyder og musikk langs en turløype. Det er årets Stavangerkunstner 2020, John Derek Bishop, som har produsert lydene.
- Bjergstedkonferansen 2019 – sammen med Universitetet i Stavanger arrangerte vi en dagkonferanse som omhandlet innovasjon i kunst, kultur og samfunn.
- Kunstbase – vi lager en åpen og tilgjengelig database over kommunens egen kunstsamling.
- Utviklingsprogram for produsenter 2020 – sammen med kulturaktører i vennskapsbyen Aberdeen setter vi opp et faglig program for produsenter i begge byer, hvor målet er å utvikle kompetanse, bygge nettverk og skape forretningsmuligheter for produsenter innen hele kulturfeltet.
Kontaktinformasjon

Helene Ødegaard
rådgiver
Smartby, scenekunst, film, internasjonale kulturprosjekt og kulturorganisasjoner
- Mobil:
- 450 28 785
- E-post:
- helene.odegaard@stavanger.kommune.no