PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Oppfordring fra legevakten: Ring fastlegen når det ikke er akutt

Oppfordring fra legevakten: Ring fastlegen når det ikke er akutt

Legevaktsjefen har to viktige råd til jul og romjul: Begrens hvor mange pårørende du har med deg til legevakten og vurder fastlegen først.

Denne nyhetssaken er mer enn en måned gammel. Innholdet kan derfor være foreldet eller ikke oppdatert.

Gå til stavanger.kommune.no/nyheter for siste nytt.

Magnus Haugland Gudmestad er ny legevaktsjef i Stavanger kommune.

Magnus Haugland Gudmestad, legevaktsjef.

Pågangen øker både i form av oppmøte og per telefon hos legevakten i desember. Flere kontakter nå legevakten om barn med luftveissykdommer. Legevaktsjef Magnus Haugland Gudmestad forteller at det nå er mange ulike virussykdommer i omløp som gir luftveisinfeksjoner. Samtidig kan legevakten til tider ha redusert kapasitet fordi ansatte selv er syke eller har syke barn.

– Vi har blant annet mange bekymrede foreldre på tråden, noe som fører til køer både på telefon og på oppmøte. Ofte er det ikke nødvendig hverken å ringe eller å møte opp. Ta det med ro hjemme, ta febernedsettende og drikk rikelig med væske. Det aller meste går over av seg selv, sier han.

Han ber også innbyggerne innstendig om å ikke møte opp med flere pårørende enn absolutt nødvendig.

– Vi har en legevakt som er underdimensjonert i forhold til pasientpågangen, så det kan oppstå sikkerhetsmessige utfordringer og økt smitte når det er mye folk på venterommet og inne til behandling, vi jobber hardt for å begrense smitte nå som vi er inne i sesongen med luftveisinfeksjoner, sier Gudmestad.

Ny legevakt er heldigvis under planlegging og vil løse plassproblemene.

Bruk fastlegen!

Legevaktsjefen ber de som blir mer syke og trenger legevurdering kontakte fastlegen så langt som mulig. Legevakten er for akutte tilfeller. Hvis du blir akutt syk og må kontakte legevakten, ring først og Ikke bare møt opp.

– Vi på legevakten prioriterer alltid de sykeste pasientene først. Nå som vi har økning i forkjølelse, influensa, korona og andre luftveisvirus, kan pasienter som ikke trenger raskt legetilsyn oftere bli henvist til å kontakte fastlegen, understreker Gudmestad.

Om fastlegen ikke er tilgjengelig, og du mener du har behov for akutt legehjelp, er oppfordringen å ringe 116117 før du møter opp på legevakten ved sykdom.

Står det om liv og helse, er det nødnummeret 113 som skal benyttes

Dette er legevaktsjefens råd for riktig bruk av legevakten:

  • Ikke ring legevakten for ting som ikke haster
  • Forny reseptene dine på faste medisiner i god tid før jul og nyttår hos fastlegen.
  • Hold deg hjemme hvis du føler deg syk og har luftveissymptomer, unngå å smitte andre. Drikk godt med væske, bruk febernedsettende som Paracetamol/Ibuprofen.
  • Kontakt fastlegen på dagtid hvis du trenger vurdering av lege. Ring legevakten om du blir akutt syk på kveld/natt/helg og det ikke kan vente til fastlegens åpningstid. Legevakten gir deg råd over telefon og vurderer om du trenger akutt legevurdering på legevakta.

Har du barn med luftveissykdom, les dette før du ringer legevakten:

  • Gi barnet rikelig med drikke (senker temperatur, lindrer hoste, kan løse slim). Fungerer ofte best med små menger flere ganger.
  • La barnet være lett påkledd ved feber. Da kan barnet bli kvitt overflødig varme, en dusj sammen med foreldre og avkjøling ved å ikke tørke barnet er en effektiv måte å få ned temperaturen på
  • Gi nesespray ved tett/ rennende nese (saltvann, eventuelt slimhinneavsvellende)
  • Hold barnet hjemme fra barnehage/skole. Vær hjemme til barnet er i bedring.
  • Febernedsettende medisin som Paracet/Ibux kan brukes dersom barnet er smerteplaget eller så slapp at det ikke drikker. Febernedsettende gjør ikke barnet fortere frisk.
  • Ved hoste/luftveisplager: Forsøk å la barnet ligge med hevet overkropp om natten, legg for eksempel klosser eller bøker under sengebenene i hodeenden.
  • Ved pustebesvær: Opptre rolig og trøst barnet. Ved falsk krupp/ astma: La barnet sove i et kjølig soverom, ta gjerne barnet ut i kald frisk luft ved anfall.
  • Ved HØY FEBER (> 40 grader): Vekk barnet et par ganger i løpet av natten:
    - Får du vekket barnet ditt til god kontakt?
    - Vær spesielt oppmerksom på utslett i form av bloduttredelser, små rødfiolette prikker som ikke blir borte når du presser siden av et kjøkkenglass mot huden
    - Slike utslett eventuelt sammen med sløvhet, oppkast og nakkestivhet kan være tegn på alvorlig sykdom. Kontakt lege straks.

Søk fastlege, eventuelt legevakt hvis barnet ditt:

  • Er tre måneder eller yngre og har feber eller hoste
  • Har redusert allmenntilstand, virker slapp og ikke orker å spise/drikke
  • Har feberkramper
  • Hvis barnet strever med å få luft og /eller puster raskt
  • Søk også lege dersom du er engstelig for at barnet har en alvorlig sykdom.