PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Om Stavanger kommune
  3. Bydeler i Stavanger
  4. Storhaug bydel
  5. Fakta om Storhaug kommunedel

Fakta om Storhaug bydel

Innbyggertall

Storhaug bydel hadde 18 547 innbyggere per 1. januar 2024. (Kilde: SSB)

Kart

Sjekk bydelskart her. 

Geografi

Storhaug bydel består av delområdene Johannes, Nylund, Varden, Bergjeland og Øyane. Bydelens landareal er 6,436 km²

Storhaug ligger nordøst i Stavanger kommune. Storhaug består av halvøya øst for Vågen, Breiavatnet og Hillevågsvatnet samt øyene uten bru- eller tunneltilknytning til fastlandet. En gravhaug fra bronsealder og jernalder, ca. 1500 f.Kr. – 800 e.Kr. har gitt kommunedel sitt navn Storhaug.

To grunnkretser i sentrumskjernen ligger innenfor grensene til Storhaug bydel, Sentrum øst og Sentrum vest 1. I nordvest går grensen fra Skagenkaien over Domkirkeplassen til Klubbgata og videre langs Kongsgata og riksvei 44. Den krysser deretter Kirkegårdsveien. I sørvest ligger den østlige delen av Hillevågsvatnet innenfor området som også tilhører kommunedel.

Storhaugs historie

Storhaug har fått sitt navn fra to gravhauger som ligger på Storhaugmarkå. Den ene stammer sannsynligvis fra 700-tallet, og den andre fra bronsealderen. Dette antyder at det en gang var en stor gård på dette området.

Det det var en stor gård som omfattet Hetland, Eikanes eller Eiganes. Man vet at denne gården ble delt i minst to, en vestlig og en østlig del. Gården grenset til Lagård, som gikk langs vestsiden av Hillevågsvatnet, fra Breiavatnet til Hillevåg.

Den eldste betegnelsen man har funnet for halvøya er Hetland. Navnet kommer fra det gammelnorske ordet hesli, som betyr hassel. I middelalderen var denne gården eid av kirken. De første skriftlige spor etter Hetlandsgården stammer fra like etter reformasjonen.

Under Hetlandsgården ble det bygd en rekke husmannsplasser. Store endringer kom først i 1848, da Hetland ble et eget prestegjeld, og presten fikk tillatelse til å selge deler av den gamle gården, fra Kirkedepartementet. (Kilde: Wikipedia, Storhaug)

Folkehelseprofil 

Her finner du folkehelseprofilen for Storhaug bydel.

Metropolis

Her finner du informasjon om Metropolis, De unges kulturhus, Stavanger rusfrie scene.