PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Avduking av minnesmerke over Tjemsland-gruppa

Avduking av minnesmerke over Tjemsland-gruppa

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal står for avdukingen det nye minnesmerket over motstandsorganisasjonen Tjemsland-gruppa på Kyviksmarka, fredag 10. mai kl. 11.00.

Bilde av Tjemsland-gruppa

Program

  • Taler ved
    • ordfører Sissel Knutsen Hegdal
    • kunstner A K Dolven
    • historiker Jan Magne Arntsen
    • etterkommer Tore Kristian Tjemsland
  • Kransenedleggelse og opplesing av navn på gruppas medlemmer v/ordfører Sissel Knutsen Hegdal
  • Musikalske innslag

Alle er hjertelig velkomne til å delta på markeringen!

Om Tjemsland-gruppa

Tjemsland-gruppa var en kommunistisk motstandsgruppe som virket i Stavanger-distriktet under den tyske okkupasjonen. Av denne gruppa ble det første medlemmet skutt i Gestapokjelleren. De ni øvrige dødsdømte ble henrettet i Trandumskogen i 1944.

Minnesmerket er lagt til Kyvikmarka på Storhaug, nær huset der medlemmene hadde sine første samlinger.

I noen få etterkrigsår ble folkene i Tjemsland-gruppa omtalt som helter. De hadde gitt sitt liv for Norge. Men da den kalde krigen kom til Norge på slutten av 1940-tallet, ble gruppa og deres motstandsarbeid fortiet, neglisjert eller mistenkeliggjort. Deres virke og skjebne ble senere enten ikke omtalt, eller ble gjenstand for feilinformasjon.

Så sent som på 1990-tallet het det feilaktig i pressen at de dømte i Tjemsland-gruppa ble henrettet som represalier, uten domfellelse. Det bidro til en nedvurdering av gruppas arbeid og en videreføring av den kollektive glemselen.

Målet med minnesmerket er at Tjemsland-gruppa og deres motstandsarbeid under 2. verdenskrig nå endelige gjøres kjent for oss som lever i dag og blir en del av vår felles historie. Les mer om Tjemsland-gruppa

Om minnesmerket

Minnesmerket er utformet av kunstneren A K Dolven . Skulpturen består av marmor fra Fauske og objekter i bronse.

A K Dolven (f. 1953) er kunstner med atelier i Oslo og Lofoten. Hennes virke er internasjonalt.  Dolvens kunstnerskap har hele veien involvert arbeid i ulike media; maleri, fotografi, performance, skulptur, film og lyd.
Temaer som går igjen i hennes omfattende kunstnerskap er representasjoner av naturkrefter og deres dype resonans i mennesket. Mellommenneskelige  relasjoner og handlinger står sentralt i hennes virke, og mange av hennes performance-baserte arbeider involverer samarbeid med andre mennesker, i tillegg til å bruke seg selv. A K Dolven har blitt samlet av og utstilt hos en rekke internasjonale institusjoner og gallerier; Art Institute of Chicago; Kunsthalle Bern; Philadephia Museum of Art; Hamburger Bahnhof, Berlin; IKON Gallery, Birmingham; The National Museum of Art, Oslo; KIASMA, Helsinki; Nordnorsk Kunstmuseum, Tromsø; Sammlung Goetz Munich, Hoffmann Collection Berlin og Louisiana Museum of Modern Art, DK.

I april 2025 åpner hun som første norske kunstner en retrospektiv utstilling i det nye Nasjonalmuseet i Oslo. 

Les mer om A K Dolven