PC: Hold Ctrl-tasten nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.
Mac: Hold Cmd-tasten (Command) nede og trykk på + for å forstørre eller - for å forminske.

Talende web har to lesemoduser:

Pek og lytt

Når ikonet med fingeren på er markert, leser Talende Web opp teksten du peker på, samtidig som du får en visuell tilbakemelding.

Marker og lytt

Markere teksten og deretter klikk på play-knappen for å få den opplest

  1. Hjem
  2. Nyheter
  3. Her er kvikktest-vinnerne i Pedersgata

Her er kvikktest-vinnerne i Pedersgata

Nye møteplasser og verktøy for samhandling er fellestrekk for de fem kvikktest-vinnerne i Pedersgata. Og ja – det kommer en urban mathage midt i asfaltjungelen!

I vinter ble bedrifter, organisasjoner og entreprenører invitert til å bli med på en kvikktest-konkurranse i Pedersgate-området på Storhaug. Stavanger kommune og NEB-STAR ønsket ideer til hvordan området kan bli mer attraktivt, inkluderende og bærekraftig. Det kom inn 22 gode og grundige forslag til kvikktest-konkurransen.  
 
Nå er vinnerne klar: Fem utvalgte aktører mottar opptil 250 000 kr hver og får teste sine løsninger i reelle omgivelser, i seks måneder. 

Glade Permaby-vinnere: Josy Kang, Lars Urheim, Harald Brynlund-Lima, Mariia Bartakhanova, og Yuvalakshmi Thiruthiyappan
Glade Permaby-vinnere: Josy Kang, Lars Urheim, Harald Brynlund-Lima, Mariia Bartakhanova, og Yuvalakshmi Thiruthiyappan.

– Det har vært svært høy kvalitet på bidragene som kom inn til kvikktesten. At disse fem står igjen som vinnerne betyr at de har tikket av på kriteriene i søknaden der attraktivitet, inkludering og bærekraft var vesentlig, sier Odd Vinje, prosjektansvarlig for kvikktesten i Stavanger kommune og NEB-STAR. Han legger til at det skal bli spennende å se hvordan ideene utvikler seg fram mot sommeren.

Odd Vinje, Stavanger kommune og NEB-STAR
– Dette området har alltid vært drevet av innovasjon. Stavanger Støberi og Dok var byen største arbeidsplass fra 1871-1931. Blant skipene som ble bygd var Norges første jernseilskip, forteller Odd Vinje, prosjektleder for kvikktesten i Pedersgata.

Her er kvikktest-vinnerne i Pedersgata: 

Permaby: Urban mathage midt i asfaltjungelen! 

Byhage i bakgården i Nymannsveien 40a
I denne bakgården i Nymannsveien 40a blir det mathage i sommer!

– Vi vil samle folk som dyrker mat i småskala. Alle kan litt om noe. Noen kan drivhus, andre kan gjødsling, noen er mestre på høsting og andre er gode på jord. Vi vil samle all denne kompetansen på en adresse, sier Lars Urheim i Permaby.  

Permaby er et ambisiøst og analogt initiativ som tar sikte på å transformere urbane boarealer til bærekraftige, regenerative økosystemer. Navnet bygger på permakultur-prinsipper, med helhetlige planleggingssystemer som skal skape motstandsdyktige og selvforsynte samfunn.   

 – Vi har fått tilgang til egnede uterom av Pedersgata utvikling. Testprosjektet vårt skal foregå i Nymannsveien 40a. Her vil vi blant annet lage en vegghage som er både energilager og drivhus, sier Urheim.  

Permaby har fått Harald Brynlund-Lima fra Norsk Wavin med på laget, han skal hjelpe til med gjenbruk av alt takvannet som renner inn på gårdsplassen. Terran holder til i nabobygget og er med på prosjektet, deres felleskap er modell for hvordan mathagen skal organiseres.  
 – Vi har allerede fått tilbakemelding fra en restaurant i Pedersgata som vil være med å dyrke i mathagen vår. Dette blir ekstremt kortreist mat!, sier en fornøyd Urheim.  

Asplan Viak – verktøy for bærekraftig stedsutvikling 

Asplan Viak skal teste ut verktøyet SØM, som fronter bærekraftig stedsutvikling i Pedersgata i samarbeid med innbyggere. Verktøyet har en oversikt over drøyt 50 temaer innenfor sosial, økonomisk og miljømessig bærekraft, med forhåndsdefinerte mål og tiltak, som man i samarbeid med Asplan Viak bærekraftseksperter går gjennom og skreddersyr til sitt prosjekt gjennom arbeidsverksteder.  

Asplan Viak ved Tonje Broch Moe og Karen Hatleskog Zeiner.
Asplan Viak ved Tonje Broch Moe og Karen Hatleskog Zeiner.

– Det er ikke lett å konkretisere hva miljømessig, sosial og økonomisk bærekraft faktisk betyr for det enkelte prosjekt. SØM gjør dette arbeidet mer systematisk og kostnadseffektiv, sier Sigurd Oland Nedrelid, rådgiver i Asplan Viak. Han legger til at SØM skal bli en metodikk for et nedenfra og opp-engasjement. 

– Vi skal opprette arbeidsverksteder hvor de som deltar får være med på utviklingen, sier Nedrelid. 

Bærekraftsverktøy Asplan Virak
Bærekraftsverktøyet SØM er et verktøy for et nedenfra og opp-engasjement.

Co-Creators: skaper møteplasser 

– Co-Creators løsning er både fysisk og digital og er stedstilpasset for kvikktesten i Pedersgata, men kan speiles og brukes andre steder. Vi vil bruke folks kreativitet til å forbedre områdene rundt oss, sier Gunn Kristine Notland i Co-Creators

Gunn Kristine Notland i Co-Creators
– Vi vil bruke folks kreativitet til å forbedre områdene rundt oss, sier Gunn Kristine Notland i Co-Creators.

Løsningen kalles Testpakken. I motsetning til konvensjonelle møbler, som kan være merket utelukkende for sitteplasser eller lek, lar TestPakken folk gå utover stereotype og sosiale normer, og gir dem mulighet til å utforske møblene på nye måter. 

Løsningen skaper møteplasser, øker opplevelsesverdi, tilgjengeliggjør kompetanse, åpner data og nettverk og muliggjør medvirkning.   

– Hvert element i testpakken er designet for å imøtekomme minimum to av disse aktivitetene. For eksempel kan et enkeltelement tjene som en sitteplass, en huske, en balansebjelke, et sted for yoga og mye mer, ettersom enkeltpersoner oppfordres til å oppdage sine egne måter å bruke elementene på, sier Notland 

Formverk: ladestasjon for mental boost 

– Hvordan agerer vi med våre fysiske omgivelser? Og hva trigger oss i vårt fysiske miljø? Vår Booster har et design basert på nevroarkitektur som bidrar til å senke stress, fremme tilstedeværelse, glede, overskudd og restitusjon, sier Marion Jensen i Formverk. 

Vil gi en boost: Cecilie Austerå  og Marion Jensen i Formverk.
Vil gi en boost: Cecilie Austerå og Marion Jensen i Formverk.

Pedersgata gjennomgår en transformasjon som øker attraktiviteten og gir økt aktivitet. I tillegg er gata den naturlige urbane aksen mellom sentrum og den urbane bydelen Stavanger Øst.   

Formverk vil skape en mental ladestajon i Pedersgata.
Formverk vil skape en mental ladestajon i Pedersgata.

– Pedersgata har en ideell plassering for en grønn ladestasjon. Boosteren er en god mulighet for å teste effekten i skjæringspunktet mellom byens pulserende sentre og det livlige nabolaget - et sted med besøkende, bybrukere, forbigående og beboere, sier Jensen. I tillegg til å være relevant i bymessige og urbane områder, der behovet for en grønn pause og sosiale møteplasser er tydelig, kan Boosteren være relevant for utdannings- og næringsmiljøer.

Rogaland Kunstsenter og Byverksted: knutepunkt for nabolaget 

Rogaland Kunstsenter (RKS) og Byverkstedets prosjekt skal ha betydelig positiv innvirkning på nabolaget i Pedersgata. 

– Vi vil skape konkrete tilbud som forbedrer brukeropplevelsen for beboerne, fremmer økonomisk vitalitet og bidrar til den generelle trivselen i lokalsamfunnet, sier Benjamin Hickethier ved Byverkstedet. 

 – Dette blir et ikke kommersielt samlingssted. I Rogaland kunstsenter er det satt av flere rom til prosjektet: Biblioteket, prosjektrommet, studio og Kaffetrykkeriet, sier Benjamin Hickethier i Byverksted.
– Dette blir et ikke kommersielt samlingssted. I Rogaland kunstsenter er det satt av flere rom til prosjektet: Biblioteket, prosjektrommet, studio og Kaffetrykkeriet, sier Benjamin Hickethier i Byverksted.

Ved å bidra til et pulserende kulturliv, fremme sosialt samhold og gi muligheter for samfunnsengasjement, tar prosjektet sikte på å utnytte områdets styrker og fortrinn til å løse viktige utfordringer i nabolaget.  

 – Dette blir et ikke kommersielt samlingssted. I Rogaland kunstsenter sine lokaler er det satt av flere rom til prosjektet: Biblioteket, prosjektrommet, studio og Kaffetrykkeriet, sier Hickethier.  
 – Prosjektet handler ikke bare om å etablere kulturelle møtesteder, men også om å posisjonere senteret som et relevant og innbydende kreativt og kritisk knutepunkt i byen, spesifikt i et nabolag i endring.  

Her blir der diskusjoner og lesesirkler, workshops og seminarer, utstillinger, debatter, samfunnssamlinger, filmvisninger, miljøinitiativer, nettverksarrangementer og kreative skaperrom, blant annet! 

Rogaland kunstsenter
Rogaland kunstsenter

NEB-STAR-partnere som arbeider i Pedersgata: Helen og Hard, Pedersgata Utvikling, Stavanger Sentrum, Nordic Edge, Ungt Entreprenørskap, Stavanger Kommune, UiS og Norge Unlimited