1. Klimastavanger
  2. Nytt om klima og miljø
  3. 500 000 kroner i bursdagsgave

500 000 kroner i bursdagsgave

Fredag ga Stavanger kommune 500 000 kroner i femårsgave til Matsentralen Rogaland.
Publisert : 06.12.2023
Av : Eirik Skagen, kommunikasjonsavdelingen

I midten: Tor Jan Bredenbekk, daglig leder i Matsentralen Rogaland, til venstre miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus, og utvalgsleder for natur og klima, Kjartan Alexander Lunde.
I midten: Tor Jan Bredenbekk, daglig leder i Matsentralen Rogaland, til venstre miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus, og utvalgsleder for natur og klima, Kjartan Alexander Lunde.

– Det er helt fantastisk! Dette var litt av en bursdagspresang, sier daglig leder i Matsentralen Rogaland, Tor Jan Bredenbekk. 

Siden oppstarten i 2017 har Matsentralen Rogaland fått matvarer som butikker og produsenter ikke får solgt. Maten har de gitt til de som trenger det mest. 

– Vi ønsker å markere den flotte jobben Matsentralen gjør. I løpet av disse fem årene har de hjulpet veldig mange mennesker. I tillegg har de hindret at flere tusen tonn med god mat har blitt kastet, sier miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus etter overrekkelsen av gaven.  

– I fjor leverte vi 1,6 millioner måltider til personer og familier i Rogaland, forteller Bredenbekk. 

 – Men samtidig kastet vi i Norge 900 millioner måltider – fullt spiselige måltider, legger han til. 

 – I dag kastes omtrent en tredjedel av alt som blir produsert og matsvinn bidrar til nesten ti prosent av de globale utslippene av klimagasser, forteller Aalhus. 

Masse sjokolade som gis vekk til småbarnsfamilier
Sjokolade til barnefamilier. De ble gitt til Matsentralen fordi de inneholdt 1 prosent for lite sukker.

Varmepumpe-penger 

I 2023 hadde Stavanger kommune satt av 20 millioner for å støtte boligeiere til kjøp av varmepumper. Da søknadsfristen gikk ut 21. november, hadde totalt 2700 søkt om støtte i år. Nå gis noe av de resterende varmepumpe-midlene til Matsentralen. 

– Støtteordningen for varmepumper er et godt klimatiltak, i tillegg sparer man penger å redusere strømforbruket. Derfor passer det godt å gi denne gaven til Matsentralen. De arbeider også med medmenneskelige og klimavennlige verdier og mål, avslutter Nilsen Aalhus.