1. KlimaStavanger
  2. Nytt om klima og miljø
  3. Pant eller gebyr for piggdekkeiere
Piggdekkgebyr i Stavanger

Pant eller avgift for piggdekkeiere

Det blir stadig flere piggfrie vinterdekk på veiene i Stavanger. Men for 9 prosent av bilistene blir det en ny runde med piggdekkavgift fra 1. november, om de ikke benytter seg av piggdekkpanten.
Publisert : 04.11.2022
Av : Eirik Skagen, kommunikasjonsavdelingen

Piggdekkavgiften ble innført i Stavanger i 2017. I løpet av de fem siste årene har antall piggdekk på veiene blitt redusert fra 25 prosent til 9 prosent. Piggdekkbruken er mer enn halvert etter at gebyret ble innført. 

– Det er svært gledelig at stadig flere kjører piggfritt. Det gir mindre svevestøv og det blir dermed bedre luftkvalitet, sier miljøvernsjef i Stavanger kommune, Jane Nilsen Aalhus. 

Bilister som kjører med piggdekk i Stavanger må betale en avgift på 1400 kroner per vintersesong. For å få flere piggfrie dekk på veiene tilbyr kommunen en panteordning på piggdekk til bileiere som bor i Stavanger kommune. 

– De som erstatter de gamle piggdekkene med vanlige vinterdekk kan søke oss om støtte. De kan få en piggdekkpant på 300 kroner per piggdekk, forteller Nilsen Aalhus. 

– Piggdekkpanten er en gulrot til dem som fortsatt sitter på gjerdet. Vi startet med denne ordningen for første gang i fjor, og mange benyttet den. Det håper jeg også mange gjør i år, fortsetter hun. 

Du kan lese og søke om piggdekkpant her. Og her finner du mer informasjon om piggdekkgebyren. 

Bedre luftkvalitet 

Økt bruk av piggfrie vinterdekk er viktig for luftkvaliteten. Ifølge Statens vegvesen er bruk av piggdekk hovedårsaken til asfaltslitasje og veistøv. Piggdekk på bar asfalt genererer mye svevestøv, og det er svevestøvet som gir størst luftkvalitetsutfordringer i Stavanger i enkelte vinterperioder. 

– Spesielt på kalde, vindstille dager kan svevestøv bidra til dårlig luftkvalitet i Stavanger, sier Nilsen Aalhus. 

På Statens vegvesen sine nettsider kan du lese oversikten over andelen piggfrie dekk i byområder i Norge. Og informasjon om luftkvaliteten i Stavanger finner du her.