1. KlimaStavanger
  2. Nytt om klima og miljø
  3. Suksess med flergangsasjetter
Fra venstre: Lone Ebenhard Flotve 10c, Batuhan Özbal 10a, Helle Gjerde Haug 10d, Silan Cetinkaya 10c

Suksess med flergangsasjetter

Skoleelever i Stavanger er strålende fornøyd med at engangsbestikket og tallerkener er fjernet
Publisert : 11.10.2021

Hver uke får elevene på skolene Smiodden, Kvernevik og St. Svithun servert mer enn 2500 varmmat. Maten serveres med servise av hardplast, noe både miljøet og elevene jubler for.

Fornøyde elever på St.Svithun

På St. Svithun skole på Storhaug sitter 10-klassingene Lone Ebenhart Flotve, Helle Gjerde Haug, Batuhan Özbal og Silan Cetinkaya og spiser. De er fornøyde med at varmmaten blir servert på servise de kan bruke flere ganger.

- Det er godt å vite at det blir mindre søppel og at det nå er mer miljøvennlig, sier Ebenhard Flotve.

Gjerde Haug er enig, og er også fornøyd med maten og alternativene.

- Maten som blir servert er variert og god, og det er gode alternativer for dem med allergier og andre behov, sier hun. Også Eli Roppestad, som er miljøveileder ved skolen og ansvarlig for skolematen, sier at ordningen med flergangsservise fungerer bra.

- Skolen mottar rene tallerkener eller boller sammen med maten. Etter spising skyller elevene serviset og gjør det klart for henting. Bestikk vasker skolen i egen steamer, sier hun

Storkjøkkenet administrerer

Det er storkjøkkenet til Stavanger kommune som produserer og sender ut både mat og flergangsservise, og leder for kjøkkenet Magne Christensen er fornøyd med ordningen.

- Vi vil både gi elevene en god opplevelse av måltidet, og redusere vårt eget klima- og miljøavtrykk. Derfor har vi kjøpt inn skåler, skjeer og serveringsfat som kan brukes hundrevis av ganger, sier han.

Storkjøkkenet leverer også mat til møter og arrangement i kommunen, og 1300 barn i barnehager får servert et fiskemåltid hver uke.

- Nå bringer vi all varmmaten til barnehagene i gjenbruksbeholdere av stål, i stedet for engangsbeholdere av aluminium og plast. Med det kutter vi 400 kg aluminium og 50 kg plast i året, forteller Christensen.

Kutt i avfallsmengde

Miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus er også fornøyd med ordningen, og forteller at kommunen jobber med å redusere mengden avfall.

- Kommunen har som mål å både redusere bruken av engangsplast og den totale avfallsmengden. Derfor er vi veldig fornøyde med at dette nå er på plass, sier miljøvernsjef Jane Nilsen Aalhus.

Hun forteller at kommunen jobber videre for økt bruk av flergangsservise på festivaler og arrangement, og oppfordrer alle til å gjøre sitt beste for å redusere mengden søppel.

- At vi som samfunn reduserer mengden av avfall og søppel er viktig, og derfor er gjenbruk positivt med tanke på at vi sparer råstoffer og energi, sier hun.

Kontaktpersoner

Magne Christensen, seksjonssjef – kjøkken, epost magne.christensen@stavanger.kommune.no, tlf. 92 64 11 19,

Gabriele Brennhaugen, prosjektleder Klima og miljø, gabr@stavanger.kommune.no, tlf. 9762 6023