Tegning av kulturminne i form av steinkirke, med mann med bok foran

Hva i alle dager er en kulturmiljøplan?

«Kulturmiljø» høres kanskje tørt og kommunalt ut... men det handler om å ta vare på alt det som gjør Stavanger til Stavanger!

Oppdatert : 11.05.2023

Under her har vi prøvd å svare på noen spørsmål om kulturmiljøplanen. Send oss gjerne flere spørsmål, så oppdaterer vi denne siden!

Hva betyr kulturmiljø og kulturminner?

Kulturminner er alle sporene etter hvordan folk har levd og bygget i alle tider. Det kan være et hus, en båt, en kirke, en gravplass eller en hermetikkfabrikk. (Det kan også være redskaper, klær og møbler – eller minner som ikke er fysiske ting, som eventyr, sanger og stedsnavn.) 

Når mange kulturminner er samlet på ett sted, kaller vi det et kulturmiljøGamle Stavanger er et slikt sted, med mange hus fra samme tidsepoke. En gårdstun med godt bevarte bygninger kan også kalles et kulturmiljø.

Tunet mellom husene.

Hvorfor må vi ta vare på alt dette gamle?

Kulturminnene og kulturmiljøene er tidsvitner som forteller historien om hvem vi er og hvor vi kommer fra. Hvis vi tukler for mye med minnene fra før i tiå, blir kulturarven vår fattigere. Hvis for eksempel et tun som det i bildet over blir modernisert, mister det mye av «sjelen» sin.

Kulturminnene gjør oss stolte. Hva hadde Stavanger vært uten domkirken, Kongsgård, Valbergtårnet, sjøhusene langs Vågen, middelaldergatene rundt Arneageren, klosteret på Mosterøy, villaene på Eiganes, bedehusene på Finnøy og fabrikkene i østre bydel?

Og forresten: Kulturminnene trenger ikke være steingamle! Oljemuseet, med sin spesielle arkitektur, er et kulturminne fra nyere tid. 

Norsk Oljemuseum sett fra  Blå Promenade ved Børevika, fotografert i skumringslys en kveld med klarvær. Fjorden ligger blikkstille, og speiler oljemuseet, som igjen speiler byens lys i den  nærmeste sylinderplattformen som står i sjøen.
Norsk Oljemuseum på Kjeringholmen i Stavanger sentrum. Foto: Vetle Woxholt

Hvorfor trengs det en kulturmiljøplan?

Kommunen er en av de som har ansvar for å ta vare på alle sporene fra før i tiå. Men hvordan skal vi gjøre det? En «plan» forteller om hva vi har av kulturminner og hvordan vi skal sikre at de ikke forsvinner.

Kulturmiljøplanen er helt digital og ligger på denne nettsiden, som består av flere undersider. En viktig del av planen er dette kartet over Stavanger. Zoom deg inn og se om du finner huset ditt? De fargede prikkene er kulturminner i nærheten av der du bor! Trykk på en prikk, så får du opp tekst og bilde.

Skjermbilde av kartløsningen

Kulturmiljøplanen er også et mini-wikipedia der du kan lese om historien til området der du bor. Litt kunnskap om de som har levd her før kan gjøre oss i stand til å forstå mer av det vi ser omkring oss. Slik kan omgivelsene våre fylles med innhold som gir dybde i hvordan vi opplever Stavanger. Så blir vi gjerne enda mer begeistra for å ta vare på sporene fra tidligere tider. 

Kulturmiljøplanen er laget av Byantikvaren i kommunen, men ansvaret for kulturmiljøene hviler på oss alle. Rogaland fylkeskommune utarbeider også en regional kulturmiljøplan, som legger føringene for kommunenes arbeid med kulturmiljøvern, og som ligger til grunn for hvordan vår kulturmiljøplan er utarbeidet og skal fungere.

Hva betyr det at planen var på høring?

Det betyr at vi i kommunen lurte på hva du syntes om forslaget til kulturmiljøplanen. Nå er høringen avsluttet, og vi fikk gode innspill til det videre arbeidet med planen. Den viktigste tilbakemeldingen var at planen ikke hadde redegjort godt nok for kommunens kulturlandskap og forvaltningen av dem. Derfor utvides nettsidene med en egen side kalt "Kulturlandskapet vårt".

med himmel bak