1. Stavanger2025
  2. Kalender
  3. Gjæret drikke for gud og hvermannsen
Utsnitt av Lervig-illustrasjon.

Gjæret drikke for gud og hvermannsen

11. april 2024 - 19.00
Lervig Local
Lervig Local
Å brygge øl har lange tradisjoner i Norge, også i Stavanger-regionen. Visste du at det ifølge Gulatingsloven var straffbart å IKKE brygge øl til de store høytidene?
Publisert : 03.04.2024

Øl og ølbrygging er en viktig del av vår kulturhistorie. Sannsynligvis har det blitt laget ulike varianter av gjæret drikke her i Rogaland så langt tilbake som i steinalderen.

Også sagaene forteller om ulike typer øl som ble drukket av både mennesker og guder. Øl var en viktig del av det gamle bondesamfunnet, og det ble brygget på alle gårder. I nyere tid var Tou bryggeri i østre bydel lenge en av byens største arbeidsplasser, på tross av at avholdsbevegelsen stod sterkt i Stavanger.

Det er mye spennende historiefortelling i god mat og drikke, og det å samles i felleskap rundt et måltid er, og har alltid vært, en viktig del av høytider, merkedager og andre store markeringer. Til det store 900-årsjubileet i 2025 skal bryggerihistorien fortelles, og i den anledning inviterer vi til en prat om lokal bryggerihistorie på Lervig Local.

Program

  • Historiker Gunnar Roalkvam og kulturviter Trude Eriksen forteller om vår lokale øl – og bryggerhistorie
  • Designer Maria Jørgensen forteller om hvordan hun jobber med Lervig bryggeri sin særegne og lett gjenkjennelige visuelle profil
  • Musikalsk innslag med årets stavangerkunstner Emilie Eie
  • Samtalene ledes av Stine Honoré fra Stavanger 2025

Arrangementet er gratis.