1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Gullvåg-utstilling

Opplev Håkon Gullvågs «Den bibelske syklus» i St. Petri

St. Petri stiller nå ut «Den bibelske syklus» av Håkon Gullvåg med malerier som skildrer scener fra Bibelen.
Publisert : 05.04.2022

I 2005 skapte Håkon Gullvågs serie med malerier «Den bibelske syklus» stor debatt om kunst i kirken, da de 15 bildene var stilt ut som en temporær utsmykning i Nidarosdomen. St. Petri stiller nå ut «Den bibelske syklus,» med malerier som skildrer scener fra Bibelen. Her er fortellingen om skapelsen fra Adam og Eva til korsfestelsen gjengitt. 

Kanskje er det passende at en av de første utstillingene som inngår i Stavanger 2025 tar for seg en opphavsfortelling. 900-årsjubileet er også en fortelling om opphav, som knytter seg sterkt mot ideen om at domkirken stod ferdig i 1125, og hva fortiden kan fortelle oss om dem vi er i dag. 

Gullvågs plassering av maleriene er i tråd med en tradisjon innenfor bibelfortolkning. Scener fra Det gamle testamentet og Det nye testamentet plassert ovenfor hverandre, slik at den ene sees i sammenheng med den andre. Bibelfortolkere opererte lenge med tanken om at hendelser fra GT forutså det som beskrives i NT.  

Håkon Gullvåg, "Nattverd", 2018-2019
Håkon Gullvåg, "Nattverd", 2018-2019

For oss som publikum, tar vi gjerne med oss et tredje perspektiv. Vi fortolker maleriene ut ifra tiden vi lever i, og dette er en utstilling som høyst lar seg oppleves som i sammenheng med og som svar på nåtiden.   

Domkirken og St. Petri menighet tydeliggjør dette: maleriet av Noahs ark er også et ikon for et arrangement 5. april om klimakrisen og omstillingen vi står ovenfor, «Kan vi ha klimahåp?». Samtalen er mellom biskop Anne Lise Ådnøy, Lars Kullerud (Grid Arendal og President of the University of the Arctic), og Anna Serafima Kvam, litteraturkritiker for Aftenbladet og tidligere politiker for MDG, og er ledet av Sven Egil Omdal.

St. Petri-kirken er åpen mandag-fredag kl. 11:00-16:00, og søndag kl 11:00-16:00. Utstillingen er gratis.  

Håkon Gullvåg, "Stallen", 2005
Håkon Gullvåg, "Stallen", 2005