1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Stavanger 2025: Historisk matvandring i Pedersgata og Stavanger øst
Pedersgata 2025

Stavanger 2025: Historisk matvandring i Pedersgata og Stavanger øst

Pedersgata er ett av tre satsingsområder i 900-årsjubileet til Stavanger. I den anledning inviterer Gladmat til en historisk matvandring gjennom Pedersgata 27. april kl. 16:30. Denne kvelden får du smakebiter fra fire hundre år. Kvelden blir avsluttet med en samtale om Matregionen Rogaland på Ostehuset.
Publisert : 31.03.2023
Av : Birk Florian Fischer Magnussen

Matvandringen er det første jubileumsarrangementet i Pedersgata, og markerer startskuddet for satsingen. Beboere i og rundt Pedersgata og Gladmatpublikummet kan glede seg til flere opplevelser i sommer, og i tiden fram mot 900-årsmarkeringen, med 2025 som et høydepunkt, sier Lena Antonius, prosjektleder for Stavanger 2025. 
 
Lena forteller at samarbeidet med Gladmat skal vise fram betydningen Pedersgata har og har hatt for Stavanger. I den anledning er det viktig å løfte fram restauranter og måltidsnæringen i regionen vår. Alle som har hatt gleden av å utforske Pedersgata de siste årene, har nok oppdaget at dette har blitt et betydningsfullt sted for den moderne matkulturen vår. Området gir dermed anledning til å se tilbake på byens mathistorie, diskutere hvor vi kommer fra og hvor vi skal, og til å diskutere hvordan vi skal forvalte naturressursene våre. 
 
–  For samarbeidet mellom Gladmat og Stavanger 2025 er det også både naturlig og viktig å diskutere hvordan framtidens mattrender blir. Slike spørsmål skal aktivitetene i Pedersgata sette på dagsorden, sier Antonius.

Gladmat i Pedersgata

Også Gladmat-sjef Maren Skjelde ser fram til det videre samarbeidet med Stavanger 2025. 
 
–  For Gladmat er det veldig kjekt å kunne samarbeide med Stavanger kommune om jubileet i 2025. Gladmat har siden 2018 hatt arrangement i Pedersgata under festivalen, både fordi vi ønsker å vise frem Pedersgata som en fantastisk matgate, og fordi vi har lyst til å bidra med kort vei inn til Spiselig byfest i øst. Vi håper og tror det kommer til å føre til flere interessante og kjekke arrangement både under Gladmat og året rundt, sier Maren Skjelde.

Bellies i Pedersgata.
Kvartalet ved Bellies ligger midt i fabrikk-historien til Pedersgata.
Foto: Tord Paulsen

Satsingsområde for Stavanger 2025 

I tillegg til Domkirken og Ullandhaug, er Pedersgata ett av tre hovedsatsingsområder i 900-årsjubileet. Fram mot jubileumsåret skal Pedersgata fylles med matopplevelser og historiefortelling, og med samtaler om hvordan vi skal utvikle byen og bruke matressursene våre i framtiden. Aktivitetene vil foregå både under Gladmatfestivalen og gjennom resten av året. Matvandringen 27. april er første milepæl. Siden fortsetter samarbeidet med aktiviteter under årets Gladmatfestival, som i år foregår i perioden fra 28. juni til 1. juli. Da vil Stavanger 2025 være til stede i Pedersgata, og bidra inn i det engasjerte mylderet av dyktige og kunnskapsrike formidlere av både mat- og byhistorie i denne delen av byen.

Pedersgata som fortettet Stavanger-historie

Stavangerhistorien kan fortelles fra Pedersgata: her ble det bygget seilskuter, og her poppet hermetikkfabrikkene opp. En bygate er aldri statisk, noe som i høyeste grad er tilfelle for Pedersgata. Aksen fra øst til vest har i mange år vært tettere på byens endringsprosesser enn man kanskje skulle tro.  
 
Lena Antonius i Stavanger 2025 forteller at Pedersgata er bærende i jubileumstemaet «Samspill», som handler om å se på samspillet mellom by og natur, og mellom Stavanger og resten av verden. 
 
–  Pedersgata rommer fortettet Stavanger-historie. I og med transformasjonen som også dette området av byen opplever, er det stor oppmerksomhet rundt spørsmålet om hva framtidens bysentrum skal være. Og rundt hvordan Stavanger skal forvalte – ikke bare energiressursene – men også matressursene sine i framtiden, sier Antonius.

Michelin-stjerne og micro-kaffebar

Gladmat i Pedersgata skal vise fram restauranter, lokalmatprodusenter og måltidsnæringen i hele regionen. Med utvidede kommunegrenser har Stavanger plutselig blitt størst på tomater, verpehøns og sau. Rogaland er Norges matfylke, og landbruk og havbruk er næringer vi skal leve av i framtiden.

Stavanger 2025 og Gladmat er stolte av alle de dyktige kokkene og fagfolkene i området, også av restaurantene. I Pedersgata finnes alt fra Michelin-stjerne til micro-kaffebar, og vegansk fine-dining.

Finnes det en kjekkere måte å feire byens bursdag på enn å samles over et godt måltid? 

Billetter til matvandringen finner du her: 

Historisk matvandring i Pedersgata og Stavanger øst (deltager.no) 

Slik blir programmet for den historiske matvandringen gjennom Pedersgata og Stavanger øst 27. april fra kl. 16.30:
 

Start: Nytorget, år 1125 
Stavanger var allerede i 1125 en sjømatby, og vi starter kveldens matopplevelse med østers. Hege Ingjerd Hollund fra Arkeologisk museum forteller om bruken av fisk og sjømat i Stavanger i mellomalderen, blant annet om funn av store mengder skjell og fiskebein i ulike utgravinger i Stavanger sentrum. 

Stopp 2: K2, år 1860
Pedersgata var en travel matgate allerede på 1800-talet. På et tidspunkt var det matbutikk i hvert fjerde hus her. Sven Egil Omdal forteller om Pedersgata sin plass i mathistorien til Stavanger. K2 serverer nær mat og forteller om matens vei fra bonden til byen i dag. 

Stopp 3: Bellies/Samhold, år 1920 
Kvartalet ved Bellies er midt i fabrikk-historien til Pedersgata. Restauranten ligger i den gamle hermetikk-fabrikken Union canning, og rett over gaten ligger gamle Samhold (i dag Sollund elektro). 

Vi er kommet fram til år 1920: Bellies forteller om nabolaget sitt før og nå,  og serverer tidsriktig hermetikk. 

Stopp 4: Ostehuset, år 2000 og framover 
I 1999 ble Gladmatfestivalen arrangert for første gong. Samme år åpnet Ostehuset sin første butikk. I 2002 kom kokeboka “Et på kjøkkenet i Rogaland”, en innsamling av gamle rogalandsoppskrifter og –mattradisjoner. 

Hva kan vi si om Matregionen Rogaland, tjuefem år etter den første Gladmat-festivalen? Hva slags bølger og trender har gått gjennom matmiljøet de siste tjue årene, og er vi nå inne i et nytt oppsving for det nære og tradisjonsrike? Hvordan stod det til med kunnskapen om, og interessen for, mattradisjoner rundt år 2000? Hva har skjedd siden da – og hvor går veien videre? 

Med: Målfrid Snørteland (Jærmuseet, medforfatter av “Et på kjøkkenet i Rogaland”), Øystein Ohna Lunde (Bellies), Sven Are Ek (ByAuk). Ordstyrer: Marit Størseth 
 
Mes mer om årets Gladmat og byjubileet Stavanger 2025! 

Pedersgata 2025 | Stavanger2025