1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Hør-hør: Stavanger i 900 år
Opphav-ikon med Stavanger domkirke, Stavanger 2025

Hør-hør: Stavanger i 900 år

Hva kom først, domkirken eller byen? Hva skjedde da freden brøt løs i mai 1945? Og forresten, har du hørt om den stavangerske pesten?
Publisert : 28.12.2023
Av : Siri Pedersen, kom.avd., og Susanna Arsky, kulturavd.

Den nye Stavanger 2025-podkasten «Stavanger i 900 år» tar for seg katedral-tilblivelse, heksebrenning på 1600-tallet, synd og skam i Pedersgata og framveksten av oljebyen – for å nevne noe. 

– Vi håper podkast-serien fenger innbyggere i Stavanger. Kanskje den bidrar til større interesse for lokalhistorien vår, og til en økt forståelse for hva vi skal feire i 2025, sier Stine Honoré, prosjektrådgiver i Stavanger 2025. 

I 1125 stod Stavanger domkirke ferdig, og begivenheten markerer begynnelsen på fortellingen om Stavanger by og bispedømme. I 2025 skal Stavangers 900 år feires med en storslått markering.  

Stine Honoré, prosjektrådgiver Stavanger 2025
Stine Honoré er prosjektrådgiver i Stavanger 2025.

– Vi ønsker å trekke noen lange linjer fra Stavangers historie til utviklingen ellers i Norge og Europa, og samtidig fortelle om personer som har levd og virket i byen og regionen vår. Hvordan var det egentlig å bo i Stavanger for 700 år siden, eller for 100 år siden?, spør Honoré.  

Ikke glanshistorie, bare 

Stavangers 900 år rommer mangt. Denne podkast-serien er kanskje litt opphengt i det upolerte:  

– Vi går definitivt ikke for den polerte historien om byen vår. Episoder er for eksempel viet til tema som heksebrenning, anarki i gatene og den fryktede Stavanger-pesten. Samtidig er det rom for fine historier som oppblomstringen av Stavanger som internasjonal by, om pioneren Frida Hansen, og ikke minst vanlige folks liv, sier Honoré.  

Lokale historikere, journalister, arkeologer og kulturvitere deler sin kunnskap om framveksten av byen vår slik vi kjenner den i dag. Fortellerstemmen i serien er artisten Izabell Ekeland. 

Forfatter og journalist Sven Egil Omdal deler sin kunnskap om Stavanger  i podkast-serie "Stavanger i 900 år".
Forfatter og journalist Sven Egil Omdal deler sin kunnskap om Stavanger i podkast-serien "Stavanger i 900 år".

– Intensjonen er å fortelle historien på en litt ny måte. Det er mye ny forskning på historien vår, blant annet gjennom kunstmuseet sin formidling av kunsten til Frida Hansen, og de nylige utgravingene i og rundt Domkirken. 

Åtte episoder gjennom 900 år

En av episodene, som har fått tittelen “Kappeløgnen”, viser også hvordan tilfeldigheter kan kaste et nytt lys på det man trodde var historiske sannheter.  

– Her får vi høre et eksempel på noe som vel bare kan beskrives som historieforfalskning. Fortellingen om byen vår er i stadig endring, sier Honoré.  

Ideen om å fortelle byens historie i podkast-format er det Christian Gilsvik, produsent ved Screen Story, som står for. Han har tidligere laget podkast om Norges historie.  

Christian Gilsvik er initiativ-taker og produsent for podkast-serien "Stavanger i 900 år".
Christian Gilsvik er initiativ-taker og produsent for podkast-serien "Stavanger i 900 år".

– Det har vært ordentlig spennende å involvere en rekke eksperter når vi nå ser tilbake på de 900 årene som har formet Stavanger. Jeg er stolt over byen min, og det er en glede å feire jubileet med så mange som mulig gjennom denne podkasten, sier Gilsvik.     

Ta hodetelefonene på og beina fatt!

Nå kan du lytte til byens historie mens du vandrer på brostein og forestiller deg tiden som var. 

Her kan du lytte til alle de åtte episodene av Stavanger i 900 år! Du kan også høre episodene på Spotify.

 

Kontaktinformasjon

Rådgiver Stavanger 2025, Stine Honoré

Stine Honoré

prosjektrådgiver Stavanger 2025

Mobil:
906 38 492
E-post:
stine.honore@stavanger.kommune.no
Prosjektleder Stavanger 2025, Lena Antonius

Lena Antonius

prosjektleder Stavanger 2025

Mobil:
948 36 022
Telefon:
51 50 74 08
E-post:
lena.antonius@stavanger.kommune.no