1. Stavanger2025
  2. Nyheter
  3. Prosjektideer blir del av 900-årsjubileet
Vassøyfestival 2023

Prosjektideer blir del av 900-årsjubileet

Med øyhopping på uoppdagete perler, 52 flunka nye helgeturer, skulpturer i såpe inspirert av utskjæringer i domkirken og forestillinger på Ullandhaugtårnet er Stavanger 2025s jubileumsprogram spikret.
Publisert : 16.05.2024

Samtlige prosjekter som fikk utviklingstilskudd i fjor, innlemmes i det offisielle jubileumsprogrammet. Tilskuddene er brukt til å utvikle ideer til prosjekter og arrangementer som kan bli en del av 900-årsjubileet. 

– Tenk, nå er programmet for jubileumsåret mer eller mindre komplett! Disse fire siste prosjektene utfyller programmet utmerket, både når det gjelder målgrupper og innhold. Jeg er imponert over arbeidet de har gjort og er spent på året som kommer, sier Lena Antonius, prosjektleder i Stavanger 2025. 

Innstillingene er gjort på grunnlag av den kunstneriske kvaliteten, gjennomføringsevnen til prosjekteier, inngåtte samarbeid og helheten i jubileumsprogrammet. 

Øyhopp på uoppdagede øyer

Øyhopp 2025 er en sommerfestival som vil finne sted på sentrumsnære øyer, inkludert Lindøy, Steinsøy, Tunsøy, Langøy, Hellesøy, Kalvøy, Vassøy og Store Marøy. Den ni dagers lange festivalen byr på mye mer enn musikk: det blir en feiring av kunst, kultur og mangfold på alle de vakre byøyene uten fastlandsforbindelse.

Sebastian Waldejer i SWA Productions
Sebastian Waldejer i SWA Productions. Foto: Tommy Kjær Andersen

– Øyhopp vil gi en kulturopplevelse utenom det vanlige på de "uoppdagede" perlene i fjorden. Gjennom en ni dager lang kunst- og kulturreise vil festivalen tilby et mangfoldig program med scenekunst, forestillinger, konserter, miljøprosjekter, naturopplevelser og matopplevelser, med en fantastisk avslutningsfestival, lover Sebastian Waldejer i SWA Productions.

Festivalen vil altså ha aktiviteter på ti av øyene, samt holmene Engøyholmen og Natvigs Minde. Samarbeidet med Engøyholmen kystkultursenter vil belyse regionens maritime kulturhistorie med formidling for barn og unge.

Feiringen starter på Fiskepiren 2. august 2025, og varer til 7. august, med en avslutning på Vassøy 8-10. august. I tillegg inviteres det til en havfest for barn, i samarbeid med Ryfylke friluftsråd den 10. august. 

SWA Productions har inngått samarbeid med flere sentrale kunst- og kulturinstitusjoner, grupper og enkeltkunstnere fra det frie feltet i byen, blant annet scenekunstkompaniet Mågå, Regional arena for samtidsdans (RAS), FRI Rogaland og Flam.

52 flunka nye helgeturer

Stavanger turistforening lanserer 52 nye helgeturer i stavangerregionen. I 2025 vil en ny tur lanseres hver søndag.

To jenter går tur
Det blir 52 nye hverdagsturer i 2025!

Med prosjektet ønsker STF å oppmuntre innbyggerne i stavangerregionen til å bruke naturområdene i Stavanger. Løypene er tenkt som en rekke fellesopplevelser for stavangerregionens befolkning, i hele 2025. STF vil også invitere alle som ønsker til å være med på fellesturer.

De 52 turene vil til slutt danne en inspirerende liste med interessante turmål over hele distriktet, fra Hjelmeland i nord til Egersund i sør, inkludert bydelene og de største øyene i Stavanger kommune. Alle turene skal være i naturlig «søndagsturavstand» fra Stavanger sentrum.

Samson med Anna Ihle

Billedkunstner Anna Ihle skal utvikle en skulpturserie som er inspirert av utskjæringer i Stavanger domkirke. Hun skal fortolke og gjenskape et utvalg av kunstverkene i kirken, som skal støpes i transparent såpe og vises ulike steder i byrommet.

Anna Ihle på Tou atelier.
Anna Ihle på Tou atelier, med såpestykket klart på arbeidspulten. Foto: Henriette Heimdal

– Såpen reflekterer en av vår samtids sekulære religioner: velvære og velværeindustrien. Det er der den transparente såpen er både formbar, og skifter farge etter omgivelser og lys, sier Ihle om materialvalget.

Anna Ihle var Årets stavangerkunstner i 2018, og utmerker seg med et sterkt kunstnerskap som har høstet nasjonal anerkjennelse. Ihle ble nylig tildelt tiårig arbeidsstipend fra staten, og vant Høstutstillingsprisen i 2023.

Samson dreper løven. Utskjæringen laget i 1658 av Peiter billedhugger, i Stavanger domkirke - under prekestolen.
Samson dreper løven. Utskjæringen laget i 1658 av Peiter billedhugger, i Stavanger domkirke - under prekestolen.

Skulpturene i såpe skal oppføres en etter en gjennom jubileumsåret, de vil dukke opp forskjellige steder i Stavanger, deriblant i kommersielle rom i bykjernen, og i kommunens middelalderkirker.

Som en del av den kunstneriske prosessen inviterer Ihle innbyggere med ulik bakgrunn inn i domkirken, for å samtale om kirkekunsten og for å gi flere anledning til å bli kjent med den historiske kunsten.

Resonans med Moco 

Moco har etablert seg som et viktig, regionalt dansekompani, med et aktivt turnéprogram og oppdrag for flere arrangører i hele Rogaland fylke. Forestillingen Ekko ble utsolgt under fjorårets Kapittel-festival, og fikk gode kritikker.

Dansere ved Ullandhaugtårnet
Ullandhaugtårnet, duett fra forestillingen Ekko Ullandhaug 2023 av Stine I. Knudsen. Medskapende dansere: Maria Hannevold og Camilla Apeland. Foto: Atle Dahl.

Etter Moco fikk støtte til å videreutvikle forestillingen, har dette blitt et nytt verk, Resonans, som er basert på erfaringene fra Ekko. Moco har gjort grundige undersøkelser både av Ullandhaugtårnet og området rundt, der lys og lyd har vært bærende elementer for den nye forestillingen. I tillegg har de involvert flere utøvere, blant annet kulturskolens TalentDans-gruppe og en utøver fra det danske kompaniet Det fynske dansekompani. Flere lys- og lydteknikere er også involvert.

Tematikken for forestillingen Resonans er fortellinger, og Moco vil utforske og problematisere fortellingene og de etablerte sannhetene vi forstår verden med. Urokkelige sannheter er ikke nødvendigvis det – og det som er allment tatt for gitt kan være skadelig for noen. 

 

Kontaktinformasjon

Prosjektleder Stavanger 2025, Lena Antonius

Lena Antonius

prosjektleder Stavanger 2025

Mobil:
948 36 022
Telefon:
51 50 74 08
E-post:
lena.antonius@stavanger.kommune.no